SLIDER





before/after

prenova prehoda med moderno galerijo in tivolijem.
investitor: MOL
avtor: prostorož
vs.





kaj je lepo, kaj je urbano, kaj je mestno, kaj je pristno,
kaj je moderno, kaj je čisto, kaj je umazano, kaj je urejeno?
prej ali potem?

mnenja in debata zaželjeni. :)
vir fotografij in več: rtv slo + siol

4 komentarji

  1. Before je definitivno bolj pristno, mestno in urbano, After je pa pač ... Lepo je no. Ampak ni tisto, kar naj bi moralo biti. Pa še enkrat - je lepo, ampak grafiti so mi bili vedno nekaj navdušujočega. Nimam pojma, zakaj se jih vsi tako otepajo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ta prvo je otroška soba, ta drugo pa "odprta vrata" iz Dela dom (vsaj tam so zadeve vedno vse poglancane, zložene in nikjer ni niti enga predmeta, ki kaže na obstoj živih bitij). Nova varianta je zelo chic, ko jo bo oglodal čas pa vsa ta pološčenost verjetno ne bo pridobila na všečnosti... (ali pa). Grafiti so mi všeč ker se zadeve spreminjajo, nadgrajujejo, izginejo....
    Mi je pa prenova všeč, mislim, da še nismo vajeni takih posegov na odprtih mestnih prostorih.

    OdgovoriIzbriši
  3. Da še jaz povem svoje mnenje. Grafiti so meni osebno zelo ljub okrasek mesta. Če so estetsko dovršeni, če so narejeni s trudom in s premislekom (recimo da grafitar dolgo v glavi in na papirju oblikuje idejo, ki jo potem spravi na zid). Ne rečem, da so tile v podhodu bili taki, ampak tole črnobelo mesto je bilo dolgo tam in je dalo temu delu Ljubljane poseben pečat. Naslednja stvar, ki jo je treba upoštevati, in zavedni grafitarji to počno, je sam prostor. Eno je spomenik, verski objekt, zasebna lastnina etc., drugo je ena betonska konstrukcija (kar ta podhod tudi je, saj čezenj peljeta cesta in železnica) in če se niso mestni veljaki o lišpanju le-te zmenili ob sami gradnji, ne vem zakaj gredo brisat že obstoječo "umetnost". Sama imam veliko pomislekov, no.

    Intervencije takega značaja v mestu so pa vsekakor fine in kažejo na nek napredek na področju tako urbanizma kot same "modernosti in urbanosti", razmisli naj se zgolj o primernih lokacijah. Ljubljana kar lepo napreduje, Wolfova je dokaz, čakamo še na končana izkopavanja na Kongresnem.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mene je navdušila neopazna estetika v Plečnikovem podhodu, ker so bile tam prej razsute, prašne in umazane izložbe.

    Tole "drugo" je vsekakor zelo lepo, čisto in yada, yada, ampak...
    V bistvu se strinjam s tabo Kolibri. Popolnoma. Tega zdaj se grafitar, ki da nekaj nase, ne bo lotil, na žalost pa kar kliče male zelene vandalčke, da našpricajo svoj neestetski G.D. in vse frderbajo.

    Tole žal ni bil kraj najbolj potreben prenove, čeprav izgleda prekleto šik.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.