SLIDER





re:start Kina Šiška

Kino Šiška po letih samevanja, prerekanja, pregovarjanja in letu dni prenove končno dobiva najboljše možno poslanstvo: postati in ostati Prostor urbane kulture. Vizija in poslanstvo:
Center urbane kulture Kino Šiška je središče sodobne in urbane ustvarjalnosti v Ljubljani ter v širšem slovenskem prostoru. Je prvi in edini projekt svoje vrste v regiji, namenjen koncertnim, gledališkim, plesnim in eksperimentalnim dogodkom, skrbel pa bo tudi za produkcijske pogoje (vadbo, laboratorije in studie). S svojim programom Kino Šiška predstavlja in združuje urbanost, multikulturnost, politično neobremenjenost, tehnološko naprednost in vzpodbuja inovativnost, kreativnost ter mednarodna povezovanja.

Da se bo v Šiški dogajalo, je jasno že od prvega napovednika za naslednji mesec:

Obeta se nam torej prostor, v katerem bomo zagotovo našli nekaj zase. Glasba, gledališče, ples, razstave, filmi, eksperimenti in drugo. To so programski sklopi, v okviru katerih se bo gibal program Kina Šiška. Šiška, here we come!

(več o background-u tule)

8 komentarjev

  1. šef je pa isti k v KD Cerknica :D

    OdgovoriIzbriši
  2. ja, očitno zna samo on spravit stvari v red. :) imamo najboljšega kulturnega menedžerja v naši bogi občini. z mančkom je pa zastopanost regije v kolektivu večinska. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. "Je prvi in edini projekt svoje vrste v regiji, namenjen koncertnim, gledališkim, plesnim in eksperimentalnim dogodkom, skrbel pa bo tudi za produkcijske pogoje (vadbo, laboratorije in studie). S svojim programom Kino Šiška predstavlja in združuje urbanost, multikulturnost, politično neobremenjenost, tehnološko naprednost in vzpodbuja inovativnost, kreativnost ter mednarodna povezovanja."

    prvi?
    edini?
    ahem...
    Metelkova?

    OdgovoriIzbriši
  4. prvi in edini se nanaša točno na tisti stavek, v katerem je besedna zveza uporabljena, bi rekla. in te vrste projekt je morda res prvi in edini. in ljubljana (+ slovenija) tak center rabi.

    metelkova je res rezultat entuziastov, ki imajo sicer majhen budžet, špila se, koncerti so, ampak pogoji pa žal niso na nivoju. sploh pa, saj takih fifti-fifti placov maš precej (rog, elektrarna). in priznati moraš, da tehnološko napredni niso kaj preveč, produkcijski pogoji pa vemo, kakšni so oz. niso.

    v končni fazi je pomembno, da mesto dobi tak prostor (+pogoje), da ima podporo mesta in države in predvsem, da bomo hodili tja in bo zaživel.

    OdgovoriIzbriši
  5. smo se pa pri kulturnem menedžmentu učili, da sta vizija in poslanstvo odgovor na vprašanje "kaj hočemo biti, kaj hočemo zagotoviti, kaj bomo". lepe besede, pač, ki jih potem z delom in programom skušaš realizirati v kar največji meri. si lahko pri vaski instituciji in podjetju prebereš ti dve stvari, pa ti bo vse jasno. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. vse drži.
    na žalost sta dve razliki.

    prva je seveda denar, ki ga alterplaci nikoli niso dobili. čeprav nosijo več kreativnega naboja kot marsikaj drugega. zato bi vse, kar trdijo o Šiški, z nekaj denarja lahko ustvarili tudi drugje. to je samo geografija.

    druga je res entuziazem. Metelkova se je razvila iz potrebe po skupnem prostoru, kjer bi priložnost dobil vsak, ki misli, da ima kaj pokazat (potem pa naj folk pove, ali je za kaj ali ne). to je s stališča pretoka idej veliko bolj koristno IMHO.

    najbrž ste se pri kulturnem menedžmentu učili tudi o gate-keeperjih. upam, da se Šiška ne bo razvila v to.
    da LJ to rabi je pa itak vsaj 30 let prepozno. ampak bolje pozno kot nikoli.

    aja, da ne bo kdo mislil: nič nimam z Metelkovo, razen da občasno pokumam tja.

    OdgovoriIzbriši
  7. na spletni strani kina šiška pozivajo k sodelovanju producente, ustvarjalce, prostovoljce. bi rekla, da je to dokaj odprta ponudba. kardum je iz cerkniškega kulturnega doma naredil pravo kulturno središče, ljudje hodijo tja in program je pester in raznolik. pa ni zdaj velikih denarjev v igri. če je to naredil takorekoč "na vasi", kjer je žal kulturno udejstvovanje bolj nikakvo, mu bo najbrž uspelo tudi v mestu. hočem reči, je odprte glave, dela za ljudi, ne za nek svojstven krog ljudi s skupnim oksuom.

    selekcija pa vendarle mora bit. seveda je treba ostati objektiven, kar je pri umetnosti res težko.

    uporništvo, alternativa, improvizacija, svoboda. metelkova to je, ampak pogosto preveč na silo. na kakšne impro sešne, inštalacije etc. mene ne spraviš za noben denar. :)
    ALTERpurALTERizem jaz pravim temu. samo da je alter, pa je. ne hvala.

    če bi metelkova dobila več denarja, me zelo zanima, za kaj bi ga porabili. to bo zdaj slišati čudno, ampak v končni fazi je metelkova tako posebna tudi zato, ker pač "životari".

    bomo videli.

    OdgovoriIzbriši
  8. karduma ne poznam, govori pa se, da je zelo sposoben in da šteka. tudi tvoje reference so odlične. potem že mora biti nekaj na tem :)

    no, mogoče je moja skepsa res pretirana, ampak zaradi podobnih projektov v preteklosti so se mi pač razvili BS receptorji, ki nonstop bip-bipajo ;)

    bomo videli. vsekakor pa srčno upam, da projekt uspe.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.