SLIDER





strip: Lucky Luke - mož, ki strelja hitreje od svoje sence.

Legendarna stripovska serija o srečnem Luki (heh, tako poslovenjeno zveni kot junak iz kakšne Jurčičeve zgodbe), kavboju z rdečo rutko in zvestim konjičem, je začela izhajati že leta 1946. Do leta 2001 jo je vztrajno risal belgijski ilustrator Maurice De Bevere, v stripovskih krogih bolj znan kot Morris, ki mu je pri pisanju pomagal še bolj kultni René Goscinny (avtor Asterixa). Po Morrisovi smrti se dogodivščine Lucky Lukea še niso zaključile, z risanjem je nadaljeval Achde, zgodbo pa je prevzel Laurent Gerra.
Lucky Luke je z leti postal prava pop ikona, nekakšna bolj štorasta, zato pa toliko bolj simpatična verzija robinhudovskega junaka, ki s Jolly Jumper, najpametnejšim konjem na svetu, vandra po pustinjah ameriškega zahoda in se bori proti nepravičnosti in kriminalu. Kot vsaka (tudi urbana) pravljica ima tudi ta svoje bedgaje. To so bratje Dalton, ki pa niso v celoti imaginarni junaki, saj je nekoč po svetu strašil resničen Dalton klan. Po stripu so seveda posneli tudi ekranizirano verzijo, ena epizoda pa je le klik stran od nostalgičnih vzdihljajev.

Bang, bang, Lucky Luke!

5 komentarjev

  1. v srbohrvaščini Talični Tom.
    in odlično preveden.
    zakon. strip moje mladosti.
    slovenski prevodi so katastrofa.

    zadnja slikica je bila običajno, ko jaha v sončni zahod, si mota cigaret in brunda:
    "kauboj jaše ljut, pred njim je dalek put."

    danes zvečer bo očitno na sporedu brskanje po kleti ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. talični tom, ja. imam srečo, da je bil oči hud fan stripov, da je tudi nostalgik in jih je veliko spravil. takih stripov ni več, znucanih, porisanih (vsaj jaz sem zmeraj risala brke lakiluku), a4 format mat papirja. tisto malega srbohrvaščine sem se naučila prav iz taličnega toma, asterixa, alana forda in komandanta marka. neprecenljivo. (:

    OdgovoriIzbriši
  3. znucani, porisani... ja.
    pa tisti obvezni zlomljen vogal platnice. vedno.

    moja taktika je bila pa:
    "mami, a mi daš za lučko?"
    pa zviz po strip.

    tudi moj učitelj srbohrvaščine (tudi cirilice) so bili Lunov Magnus serija, Politikin Zabavnik, Stripoteka in podobni. iz iste serije kot Talični Tom in Asterix sta bila še Iznogud in nek indijanc iz plemena Ravni Tabani.
    no, pa bo šel vikend.
    hvala za tole reminiscenco.

    OdgovoriIzbriši
  4. Oh my!
    Spomnim se ga še iz časov, ko je medtem, ko je potegnil ven pištolo in ustrelil zvil še čik...potem se pa spomnim, da so ga dodelali v bolj PC obliko in je začel žvečiti travno bilko.

    OdgovoriIzbriši
  5. ja, polona, edina kontroverza, ki sem jo zasledila okoli lakiluka je ta, da so nekateri menili, da dela nepotrebno reklamo tobačni industriji. pa so se očitno le uklonili in mu med žnable vtaknili travno bilko. (:

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.