SLIDER

intervju: Teta Bina

Z veseljem vam ponujam v branje intervju s Teto Bino. No, pravzaprav s Sabino, ki se skriva za tem prijetnim delovnim imenom in izdeluje prekrasen nakit. Ta je sestavljen iz različnih materialov, navidez nezdružljivih, ki jih zna Sabina skombinirati v lepe, barvite, drzne in nosljive kose. Upam, da se vam bo skozi odgovore še bolj prikupila in si boste ogledali tudi njeno spletno trgovinico (s čisto svežo kolekcijo babušk) in pokukali na njen fin blog.

Kdo si in kaj počneš?
Sabina Robnik, mati živahnemu enoletniku in žena razumevajočemu možu. Zaposlena sem v zdravstvu, kot dipl. medicinska sestra. V prostem času pa se zatekam k moji strasti, oblikovanju.


Kako ponavadi poteka tvoj dan?
Ponavadi vstanem še preden se oglasi budilka. Kavo spijem ob prebiranju blogov, nahitro preberem maile, pregledam Facebook. Zadnje požirke kave naredim kar v kopalnici, medtem ko si mažem trepalnice. Med ščetkanjem zob si natikam nogavice, med česanjem las zapenjam jopico. Vmes pojem tudi toast ali kosmiče, seveda medtem, ko rihtam tamalega. Že zjutraj se veselim poznega popoldneva, ko bomo vsi trije spet skupaj. Šele zvečer, ko sin zaspi, pa v roke vzamem šivanko, blago ter ostale pripomočke in se prelevim v Teto Bino.

Kako si zašla v ustvarjalne vode in zakaj si se lotila ravno oblikovanja nakita?
Ustvarjam že od otroštva. Kot majhna punčka sem čečkala po stenah, risala po betonu s kredami, šivala oblekice barbikam. Želela sem se vpisati na SŠOF, naredila sem sprejemce; potem pa podlegla pritiskom staršev, naj se rajši vpišem v kakšno šolo, ki mi bo lažje zagotovila službo.
Oblikovanje nakita pa se je pričelo v srednji šoli, v 1.letniku. Takrat je bilo punk obdobje in oblikovala sem predvsem iz kovinskih materialov, keten, ki sem jih dobila v Metalki, knofel iz prve pomoči, nekaj časa sem se navduševala tudi nad usnjem in fimo maso.

Rada imam velike uhane, ki pa so ponavadi tudi težki. Zato se mi je pred parimi leti porodila misel, da bi si jih naredila kar iz čipke. Še rajši kot zase, pa oblikujem za druge. Moja večna muza pa je bratova punca, ki ima neverjeten smisel za modo. Rada nosi ogromne kose nakita, zato z veseljem naredim kaj, kar obogati njeno garderobo.

Kako bi opisala slog, stil tvojih izdelkov?
Moji izdelki projicirajo moje občutke. Na moj slog močno vplivajo glasba, moda in subkultura nasploh. Rada imam avantgardne, asimetrične kreacije; vendar se je moj slog, predvsem zaradi boljše prodaje, usmeril v bolj nosljive, vsakodnevne kose.
Stil mojih izdelkov pa je bolj romantičen, vintage, bohemski, včasih celo gotski.

Kakšne materiale uporabljaš pri svojem delu?
Uh, seznam bi bil verjetno krajši, če bi napisala, kaj ne uporabljam. Vse od blaga, čipk, trakov, gumbov, volne, zadrg pa do žice, kamnov, lesa, plastike, papirja, barv, lepila. Celo lak za lase se najde vmes. Predvsem pa imam rada rabljene materiali, ki imajo za sabo zgodbo. Zelo rada se ob nedeljah potikam po boljšaku, kjer brskam za starimi kosi nakita, ki jih potem predelam in uporabim kot material.

Kakšnemu profilu ljudi so tvoji izdelki namenjeni?
Moji izdelki so namenjeni predvsem ženskam, ki želijo popestriti svoj stil oblačenja s posebnimi, unikatnimi kosi nakita. Ženskam, ki želijo biti opažene in tudi rade opazujejo.

Kje iščeš navdih oz. kje te navdih najde?
Prej navdih najde mene, kot jaz njega. Najdeva se resnično povsod. Če imaš kreativnost v sebi, potem te to spremlja vedno in povsod. Sploh se ga ne trudim najti.
Inspirirajo me ljudje, ki se ne ozirajo na okolico in so takšni, kot jim paše. Občudujem ljudi, ki se drzno oblačijo. Moja ikona je Roisin Murphy, ki rada nosi kreacije Vivienne Westwood, moje najljubše modne oblikovalke. Velik vpliv name ima tudi David Lynch, ne samo kot režiser, ampak predvsem kot vizualni umetnik.

In kaj še drugače rada počenjaš?
Obožujem fotografiranje. Predvsem me navdušujeta modna in portretna fotografija. Rada pa fotografiram tudi detajle in predmete. Včasih komaj čakam, da bo nakit prišel v fazo fotografiranja.
Rada tudi kuham in dobro jem. Zanima me tudi dietetika in njena načela poskušam, bolj ali manj uspešno, vpeljati v moj vsakdan. Vsaj 2x na teden pa se mora moj pulz dvigniti na 130 bpm in moje telo spotiti. Ja, s telovadbo in savno seveda.


Tvoja najljubša spletna mesta?
Rada obiščem:

Večinoma pa kar sproti ugotavljam, kaj me zanima in si delam solato v zaznamkih.

Načrti in želje za prihodnost?
Teh je kar veliko. Svojo energijo poskušam usmerjati v tiste bolj uresničljive. Zaenkrat načrtujem postavitev spletne trgovine. Zelo bi želela vključiti tudi ostale mlade kreatorje, še posebej mlade, neuveljavljene. Pri tem mi je v velik navdih Etsy, ki omogoča mladim umetnikom z vsega sveta, da prodajajo svoje izdelke, kupcu pa nešteto možnosti, da najde kaj za svoj okus. Mogoče pa.
Zelo se želim izobraževati na področju fotografiranja in si kupiti kakšen boljši objektiv za mojega Canona EOS 450d. Poleg Photoshopa je zdaj v načrtu učenje InDesign-a.

7 komentarjev

 1. občudujem Sabinine kreacije že nekaj časa.res so lepe, pa njen smisel za fotografijo.babuške iz zadnje kolekcije so pa sploh super ;)

  OdgovoriIzbriši
 2. Uspešno postavitev spletne trgovine ti želim, veliko navdušenih strank in veselo ustvarjanje še naprej!

  OdgovoriIzbriši
 3. zeloooooo všeč! še najbolj tvoj bunkast nakit ;)
  in mi da poguma ko vidim, kakšne krasote lahko ustvarjaš kljub temu, da si mlada mama, žena, gospodinja in zaposlena žena. upam, da tudi meni uspe :)

  pa srečno s spletno trgovino. sigurno bomo šnjofali po njej ;)

  OdgovoriIzbriši
 4. Se pridružujem pohvalam in željam za nadaljno ustvarjanje in postavitev spletne trgovine. Go Bina, go! :)

  OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.