SLIDER





DAN LUTK

Le kako je boljše obeležiti svetovni dan lutk kot z obiskom lutkovne predstave? Lutkovno gledališče obiskujem praktično vsak dan, predstave pa bolj malo. :/ Vem, vem. Se bom poboljšala. Se mi zdi pa kar fajn privilegij videti lutke od blizu, ko se recimo miška iz Bobka in barčice malce polomi ali pa me v bekstejđu preseneti opica, ki visi s stropa. Štiri muzikante znam tudi že skorajda na pamet, hostese iz gledališča pa Sapramš (kot ljubkovalno rečemo Sapramiški) straši še v spanju. :)
Ampak danes zvečer grem pa na lutke in to na miniaturne lutke! V mini dvorano Kulturnico na Židovski stezi. Doktor Faust je prav posebna lutkovna predstava. Prvič je bila uprizorjena leta 1938, pobudnik zanjo pa je bil oče slovenskega lutkarstva, Milan Klemenčič. Klemenčič se je nad marionetami navdušil še kot otrok v Gorici, nato pa je študiral slikarstvo in ves čas študija zahajal v znamenita lutkovna gledališča v Italiji in Nemčiji. Leta 1910 je na svojem domu v Šturjah pri Ajdovščini odprl vrata svojega Malega marionetnega gledališča. Oder tega gledališča je bil velik vsega 40x23 centimetrov, lutke pa so bile velike le 10 centimetrov. Po vojni se je z družino preselil v Ljubljano, kjer je postal vodja Slovenskega marionetnega gledališča, prvega (pol)poklicnega lutkovnega gledališča v tedanji Kraljevini SHS.  
Gledališče je delovalo med leti 1920 in 1924, nato pa je moralo zaradi finančnih razlogov zapreti svoja vrata. Kar deset let je razočarani Klemenčič potreboval, da se je spet vrnil k svoji ljubezni. Leta 1936 je kar v svoji dnevni sobi dvignil zastor gledališča Miniaturne lutke. Naenkrat si je lahko predstavo v tako majhnem prostoru ogledalo le 30 ljudi. V tem obdobju je nastala tudi predstava Doktor Faust. Sceno in lutke je kajpada naredil Klemenčič sam. In uiii, prav te male marionete grem gledat danes.
vir fotografij: LGL

5 komentarjev

  1. imaš karto? ker je že razprodano. oziroma so karte razgrabili, ker je ob dnevu lutk ogled brezplačen.

    lahko se pa zmenimo in gremo skupaj na kakšno predstavo, to bi blo lušno! kmalu bo premiera bagdadskega tatiča in so lutke fenomenalne, res take iranske. a, a? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. aaaa res?! pfff! ne, nimam. :(

    bagdadski tatič tud saunds gut...sam na sporedu zgleda, kot da skoz do konec meseca odpade..?

    bom pa šla zih konec tedna na plesno vesno, pa na festival dokumentarnega filma tudi. bi na to kaj šla/šli/šle? a, a? ;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Men je bla zelo luštna predstava. Res pa je da je le ena izmed dveh lutkovnih, ki sem jih videla. Ampak ko bom mela otročke bomo pa hodili. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. predstava je bila: sedi 5.
    še jaz sem s svojim slabotnim vidmo in rahlo fobijo pred lutkami neznansko uživala.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.