SLIDER





C V E T N O E T N O

v etnografskem muzeju bo danes zvečer potekala otvoritev razstave etno pohištva - cvetnoetno. almira sadar, modna oblikovalka in profesorica na katedri za modno oblikovanje ter špela leskovic, arhitektka, sta strnili zamisli, predstave in znanja. se ozrli malo v preteklost, v slovensko obrtniško in kulturno dediščino ter ju interpretirali na nov način, da zaživita v sodobnosti.
oblika in detajli pohištva spominjajo na stare kmečke kuhinje in jedilnice. gladke ploskve svetlega lesa stojijo na temnih nogah, ki nakazujejo na moderne materiale in sodobno oblikovanje. po načrtih oblikovalk so pohištvo izdelali v mizarstvu černe. kvačkano cvetje in podloge za sedenje pa poživijo les in asocirajo na bogato cvetno motiviko, ki je v slovenskih kuhinjah (na vezenih prtih, stenskih vezeninah, prtičih) pristotna že stoletja. to, da so rožice ročno nakvačkane, pa je le še en namig k tradiciji rokodelstva pri nas.
fotografije: Ana Hribar
razstava bo na ogled vse do konca septembra, v času odprtja pa bosta potekali tudi dve nadvse zanimivi delavnici. prva, delavnica kvačkanja, ki jo bo vodila almira sadar, bo že to soboto, 4.junija ob enajstih dopoldne. druga, na kateri bomo lahko izdelovali stole pod vodstvom špele leskovic, bo v soboto, 11.junija ob enajstih. potrebne so predprijav, več informacij tule.

7 komentarjev

  1. krasna kombinacija. in zaljubljena sem v te črne noge na svežem nelakiranem lesu.

    OdgovoriIzbriši
  2. črne noge ne bi mogle biti lepše. in ko daš skvačkano cvetno gor, stoli prav zaživijo. se vidimo danes in v soboto.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasni izdelki...umirjeno in barvito ob enem :)

    OdgovoriIzbriši
  4. uu, lepo! in super ideja! takle jedilni kot bi pa kr mela;)

    OdgovoriIzbriši
  5. super! mal me vleče na delavnico izdelovanja stolov, bom vidla, če bo čas.

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožujem naraven len...in te kvačkarije prav pašejo zdraven.

    OdgovoriIzbriši
  7. meni deluje to nekam kičasto:)

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.