SLIDER





KAM NA KAVO / 13

Ljubljana je dobila nov prostor za druženje, KAVARNO 13. Zanimiv prostor, poln detajlov, zaradi katerih sem tam preživela skoraj dve uri s fotoaparatom. Kavarno nasproti Križank, ki jo od zunaj preproznate po stolih Tolix na letnem vrtu, so načrtovali v arhitekturnem biroju AKSL. Kot mi je povedala Špela, je bil izhodišče za kavarno manjši prostor, v katerem je bil nekoč frizerski salon. Za potrebe kavarne soo morali vanj umestiti ločene sanitarije in točilni pult, kar je uporabno površino zmanjšalo skorajda na pol, zato so se iskanja dodatnega prostora lotili drugače. Sedišča so "izdolbli" v stenah, zato razmeroma majhen prostor ne deluje natrpano, za sedišča pa so izkoristili tudi okenske niše. 

Eden najbolj opaznih atributov 13 je tudi zanimiva igra lesa in keramičnih ploščic, ki s tal prehajajo na stene in so obenem izjemen dekorativni element. S Špelinimi besedami:  "Les in keramika ustvarjata ravnovesje med pretirano domačnostjo in zadržano hladnostjo, kombinacija vzorcev in strogih linij pa združuje igrivost in natančnost."
V 13 si lahko privoščite kavo ali kakšen drug napitek, spijete kozarček najljubše alkoholne pijače in zraven tudi kaj malega prigriznete. Praline in tortice so Dobnikove, sendviči pa prihajajo iz sestrske kavarne Rog. Sladice in sendviči so na ogled v zanimivi vitrini sredi prostora, pri čemer je na vrhu prostor tudi za izdelke, ki jih lahko kupite za domov ali darilo - vina, čokoladice, žgane pijače ... Prostor se iz prvega, malce širšega dela, po dolžini raztegne v notranjost lokala. Toaletni prostori so načrtovani prav tako skbno kot preostali ambient. Z visečim ogledalom Strap za piko na i. In Muutovo lučko E27, te sicer visijo tudi nad točilnim pultom.

Grafična podoba lokala je delo oblikovalskega studia Bergla.  Trinajstka je res nekaj posebnega.

13 komentarjev

  1. čudovite fotografije, komaj čakam da ga obiščem in si privoščim eno kavico iz tistih lepih šalčk :)

    OdgovoriIzbriši
  2. oh, kako lepo! pa tudi tvoji sandali so krasni.

    OdgovoriIzbriši
  3. res zgleda noro! you had me at "Chambord" :)
    bo treba kmalu na obisk.

    OdgovoriIzbriši
  4. uau, ti stoli so super lepi! jih že nekaj časa ogledujem po netu, sprobala jih pa še nisem nikjer. no, zdaj vem kam. če je pa še kava zraven pa toliko bolje!

    OdgovoriIzbriši
  5. Lepa kavarna in odlične fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  6. Res lepa kavarna in seveda fotke :-) Moram prav ostati v Ljubljani in pokukat te nove kotičke.

    OdgovoriIzbriši
  7. glamiš in stajliš. odlična kombinacija. good work.

    OdgovoriIzbriši
  8. WAW!
    precej kosov, ki bi si jih želela imeti pri nas doma...

    OdgovoriIzbriši
  9. sem bila in res je zelo lepo, sploh ploščice so me očarale, različne in kljub temu zelo skup pašejo. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Bravo pepermintka, spet lepe fotke! In lokal izgleda zelo obetavno. Sploh barvna lestvica je super in majhni detajli so oooooohhh. :)
    A mogoče veš tudi katere "firme" so črne okrogle mizice v notranjosti?

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja to je pa res lepo, moram it kmalu malo 'kafečkat' tja! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. ne grem, kljub ljubkemu interijerju. lastniki tega in sosednjega lokala mojega denarja ne vidijo.

    OdgovoriIzbriši
  13. Se strinjam, ne glede na interier tudi jaz ne bom sedela pri preprodajalcih droge in polnila denarnice in srca njihovih žena. Oblikovalci niso nič krivi , se pa vidi da denar tukaj ni bil problem.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.