SLIDER





PEKARNA OSEM

Gornji trg 10
1000 Ljubljana
8.00-18.00 
// ali dokler ne zmanjka kruha //

V zadnjih tednih je Instagram poln črno-belih škrnicljev, iz katerih kukako štruce in bagete, besede pa pojejo hvalo novi pekarni na v stari Ljubljani. In tako sem, takoj ko sem imela nekaj časa (včeraj), po dolgem času odšla na sprehod proti zame najlepšemu koncu mesta. Prvič sem šla kar mimo modrih vrat, ampak nič ne de, po tistem koncu se z veseljem izgubljam. Čez pet minut sem šla spet po klancu navzgor, tokrat pa skrbno štela hišne številke in jo našla. Pekarno Osem

In potem z Andrejem, fantom s predpasnikom (za lepe fotke se je preoblekel:) ugotoviva, da se poznava iz srednje šole! Niti sanjalo se mi ni, da ga je že takrat obsedel kruh. Dolga leta je preizkušal, mesil, pekel, iskal nove informacije, nasvete pri francoskih in nizozemskih pekih in sanjaril o lastni pekarnici. Takšni, po vzoru francoskih. Medtem ko sem fotografirala, so v pekarno vstopali ljudje in pek jim je z veseljem razlagal, kakšen je kruh za steklom, kaj vsebuje, kako ga pripravlja. Prišla je njegova draga, ki je tudi "kriva" za prenovo prostora, saj je arhitektka. Za grafično podobo pekarne (res lepi škrniclji in nalepke!) je poskrbel Andrejev prijatelj Zoran Pungerčar, na policah pa najdemo tudi servirne deske Drevo, olivna olja oljarne Lisjak in moko iz mlina na Dolenjskem, ki jo pri peki uporablja pek. In pa vrečke za kruh, ki so nastale v sodelovanju s SQUATom.

Za pomičnimi črnimi vrati (ki je obenem tudi tabla z dnevno ponudbo in cenikom) je Andrejev atelje. Tam mesi in pripravlja testo (zaradi druži, s katero povečini peče, to lahko traja tudi več dni), tam so žaklji z moko in peči. Peči začne ob šestih zjutraj, pekarno odpre ob osmih, se je pa tudi že zgodilo, da je zaprl prej. Kakovost je zanj na prvem mestu. Ime Osem se odraža tudi v ponudbi. Vsak dan želi ponuditi osem vrst kruha. Počasi bo dodajal nove okuse, nove oblike, a vedno bo pekarno odprl z osmimi.

Če ste že pozabili, kako diši pravi kruh, tisti brez aditivov, je obisk pekarne Osem res lep dogodek. Moja bagetka je hrustala še cel dan in bila je neverjetna.

16 komentarjev

  1. preverjeno najboljši kruh. jaz trenutno zobam oljko!

    OdgovoriIzbriši
  2. S kolegi smo te videli, kako si marširala mimo Romea s tole bageto :P Siv plašč, siva kapa? Zdaj smo sklenili, da gremo kmalu v Osem po malico, zgleda super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo, Andrej, sreča spremlja pogumne! Prepričana sem, da je kruh odličen, preverim pa ob naslednjem obisku Ljubljane.
    Veliko uspeha in pozdrav družinci!
    Postojnka

    OdgovoriIzbriši
  4. Vau, čudovito! Zelo mi je všeč prostor za posedanje in pšenica! Bi pa sama dala še kaj na steno, mi je skoraj preveč minimalistično. Drgač pa res kapo dol!

    OdgovoriIzbriši
  5. mene pa zanima, kdo je arhitektka, ki je načrtovala prenovo?

    OdgovoriIzbriši
  6. o madonca, pa to je tres chic! pa objava tudi.

    OdgovoriIzbriši
  7. Lepa! Tukaj v (east) Londonu jih je cela množica podobnih, ampak upam da je tale Ljublanska malo bolj prijazna žepom. Sej daš malo več za nekaj tako celovito pripravljenega, ampak pri nas hočejo 2,5 funat za brownie:/

    OdgovoriIzbriši
  8. wau, navdušena! takih luštnih in stilsko dodelanih prostorčkov ni nikoli preveč. :):)

    OdgovoriIzbriši
  9. Edina slabost teh štručk je, da, če jih prigrizuješ po poti, ne trajajo do vrha ljubljanskega gradu. V bistvu štručke zmanjka po prvem ovinku. Naslednjič moram kupiti dve.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako luštna objava! Pekarna! Vse... me ima, da kar sedem v avto in se odpeljem po eno .... tahrustljavo....
    Zagotovo kmalu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Njamnjam, izgleda mamljivo. Diši do sem. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Nedvomno najboljša pekarna v mestu!

    OdgovoriIzbriši
  13. Res lepo, sem kar malo ponosna, ker moka prihaja iz sosednje vasi in iz nje tudi doma pečemo kruh :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ta hip, ko sem si ogledovala tvoj najbolj brani blog, ugotovim, da se pekarna osem vzvrtano prebere -meso. Kul

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.