SLIDER





NA OBISKU • PRI VILI MALINI V STOLETNI HIŠI SREDI CELJA


V večstanovanjski stoletni vili tik ob Savinji živi družina z dvema najstnikoma in prikupnim bretoncem Figom. Najbrž ste njegova ušeska ali rep že videli na Instagramu, kjer Urška deli fotoutrinke svojega vsakdana, pa naj bo to njihov dom, sprehodi v naravi ali papirnati izdelki njene blagovne znamke vila malina.



VILA ČIRA ČARA, KJER DOMUJE VILA MALINA 

Urška pravi, da hiša, v kateri stanujejo, malce spominja na Pikino vilo Čira Čara, le da v njej živi Vila Malina, ki se vsak dan podi po gozdovih. Vila Malina je junakinja slikanice Svetlane Makarovič, ki je Urški pred leti tudi dovolila uporabo imena za njeno trgovinico z lepimi rečmi v Celju. A k Vili Malini se še vrnemo, ostanimo še malo na obisku v tem čudovitem stanovanju ob reki, s pogledom na mestni park, tik ob starem mestnem jedru in mogočnem plataninem drevoredu.









DOM, KI ŽIVI ZGODBO STANOVALCEV
"Vsak dom naj bi dihal s tokom od znotraj navzven in nikakor obratno. Za našega čutim, da je tako in da izraža nas same. Živi osebno zgodbo svojih stanovalcev in se spontano ves čas spreminja," pravi Urška. To je dom, kjer ni nič fiksno in je mogoče prav vse.

RAVNO PRAV DODATKOV,  DA PROSTOR DIHA 
Njihov dom je mešanica različnih stilov. "Rada imam velike svetle prostore, ki se med seboj dopolnjujejo. Veliko bele barve, ki jo kombiniram s svetlimi barvami in različnimi vzorci," njihov dom opisuje Urška, ki so ji všeč visoki stropi, velika okna, star škripajoč parket in različne preproge in dodatki, ki pa jih mora biti "ravno prav, da prostor diha".


SKANDINAVSKI + SREDOZEMSKI + BOEMSKI SLOG
Blizu ji je mešanica sredozemskega in skandinavskega sloga s pridihom boemskega. Pohištvo in dodatki v stanovanju sredi Celja so tako kombinacija dizajnerskih kosov, kosov in Ikee, mizarskih del, tudi stara restavrirana omara je našla svoj kotiček.

"Med vsemi rečmi so res najpomembnejši drobni detajli, dodatki, kot so različni krožniki, kozarci, ročno izdelana keramika, porcelan, skodelice, sklede, blazine, odeje, vaze, preproge … Tako je pri nas edini komplet jedilni pribor."





POVSOD PA - CVETJE IN ZELENJE
Tudi sobne rastline so pomembne sostanovalke Jenkovih, Urška pa je tudi ljubiteljica cvetja, "preprostih šopkov s travnika, gozda, vrta ali tržnice".

Obisk Ljubljane in Gradca pogosto združi z dostavo izdelkov Vila Malina. “Takrat si vzamem čas za dobro kavo, obisk knjigarne, cvetličarne in seveda kupim tudi kaj novega za dom.”


LEPO JIM JE DOMA IN NAOKOLI, BLIZU IN DALEČ 
Skupni izleti so vse redkejši, saj otroka odraščata, se pa vsako leto družina odpravi na kakšen roadtrip po Evropi. "Tako nas je lani povsem prevzel Amsterdam in severno morje. Leto prej Brugge, Gent in Antwerpen, leta nazaj pa Provansa in mesteca Gordes, Avignon, Aix en Provence."


Bližje in doma Urško vedno očarajo Trst, Kras, Rilkejeva pot in Rovenska na otoku Lošinj, kamor "bi lahko šla kdajkoli". A za sproščujoč in navdihujoč sprehod pravzaprav ni treba daleč, meni Urška. "Da sem najbolj svobodna in srečna v gozdu, pa tako že veste," namigne na svoje fotografije na Instagramu.



VILA MALINA - IZDELKI IZ PAPIRJA, KI LEPŠAJO DOM IN DAN
In kako je sploh nastala znamka raznolikih izdelkov iz papirja, ki nosi ime vila malina? Najprej je bila to trgovinica za otroke in dodatke za dom v starem mestnem jedru v Celju. Urška se je na svoje podala leta 2005, po 13 letih dela vzgojiteljice predšolskih otrok, zato je bila trgovinica opremljena z didaktično igralnico, previjalno sobo in kotičkom za dojenje. V Vili Malini se je vedno kaj dogajalo, od delavnic do strokovno vodenih otroških zabav in prireditev.


Ko se je trgovinica leta 2013 zaprla, Urški ustvarjalni nemir ni dal miru in jo priganjal, da začne na novo izražati, kar se dogaja znotraj nje. A takrat še ni vedela, kaj točno naj bi to bilo.

KO SE ZDRUŽIJO POTI USTVARJALNIH ŽENSK
Prek bloga in Instagrama je stopila v stik z ilustratorko Ano Maraž. "Vse je steklo in se izrazilo skozi dve ustvarjalni duši," pravi Urška. Tako je decembra 2014 nastala prva papirna kolekcija pod imenom vila malina. Ovojni papir, printi, kartice z Aninimi ilustracijami je letos dopolnil koledar, ki je nastal v sodelovanju z nizozemsko ilustratorko Claire van Heukelom.


Še čisto sveža je poletna izdaja zvezkov, razglednic in ovojnega papirja, ki jo je Urška ustvarula skupaj s prijateljico Nino Mlakar, oblikovalko tekstilij iz studia Ninočka.

DARILCA ZASE IN ZA LJUBE
"Našim uprabnikom želimo ponuditi kakovostne, izvirne izdelke, ki jim bodo lepšali njihov vsakdan in s pisanjem vanje odpirali njihove bogate notranje svetove. Želimo si, da bi krasili stene s printi in razglednicami ter uživali v zavijanju in dajanju daril sebi in drugim."

Foto: Urška Jenko

3 komentarji

  1. pri Malinovih je nadvse simpl šiki <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Vila Malina. Kot Vila... mešanice pravljice in sončnega vsakdana. S svojo sončnostjo prežene še puste in sive dni.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.