SLIDER





O NIZOZEMSKIH DOMOVIH + HOTSPOTIH ZA KAVO IN NAKUPE Z ANJO ROOS

Anja Roos je tista luštna skodrana punca s pegicami, ki nas na Instagramu spravlja v dobro voljo in zavist. Prvič, ker živi na Nizozemskem. Drugič, ker vedno najde tako fine trgovine in lokale ter s tem daljša naše sezname za naslednji obisk Amsterdama. Tretjič, ker vedno, ko utegne, pobegne nekam na lepše, pa čeprav za dan ali dva. V Pariz, v London, Milano, kdaj pa le na drugi konec Nizozemske ali domov, v Slovenijo.

Zaradi nje in njenega Instagrama sem pred dvema letoma na svoj potovalni plan dodala še dva dneva Utrechta, mesteca jugovzhodno od Amsterdama, kjer stanuje že nekaj let. Peljala me je v talepe trgovinice, pokušali sva hrano na tržnici, pili koktajle in grickali pomfri z rabarbarinim čatnijem, potem pa smo pri Sisi v Amsterdamu en večer spile par kozarčkov pleterske hruške in še zdaj ne vem točno, kako sem našla pot do hostla. Haha, moramo ponovit.  

Amsterdam je praktično always on my mind in Anjine fotke prav nič ne blažijo mojega Am-hrepenenja. Zato je najbolje, sem sklenila, da ga malce ponudim tudi vam, in miss Roos povprašam o njenih najljubših kavarnah, prodajalnah ... pa tudi o tem, kako Nizozemci opremljajo svoja opečnata stanovanja z ozkimi strmimi stopnišči.

Gezellih - takšni so domovi Nizozemcev. To pomeni udobno, cozy, razloži Anja. Nekako jim vedno uspe doseči "občutek domačnosti, ki ga včasih ustvarijo z elementi, ki ne pašejo skupaj, a na koncu le ustvarijo popolno celoto." Mladi večinoma opremljajo stanovanja v skandinavskem slogu z veliko beline, lesa, rastlin, printov, vintage elementi in podobnimi detajli.

Pri nizozemskih stanovanjih je Anji najbolj všeč to, da glede na njihovo majhno kvadraturo izkoristijo vsak centimeter, ki ga imajo na voljo. "Všeč so mi tudi stanovanja v starih meščanskih hišah z viskomi stropi, velikimi okni, leseni tlemi in kaminom."

Nizozemske ulice zapolnjujejo zanimivi lokali, kavarne in oblikovalske trgovine. Pogosto se kar vse najde v enem prostoru, tako lahko na primer najprej pobrskaš med vitrinami in najdeš nov kos nakita ali jakno, nato pa kupiš še debelo revijo ter se s kavo in korenčkovo tortico še malo pocrkljaš.

ANJINIH NAJLJUBŠIH 5 TRGOVIN S KONCEPTOM

HUTSPOT // Amsterdam + Utrecht 
MISC STORE // Amsterdam (stationary heaven)
KLIJS & BOON // Utrecht
PORTRAIT // Haarlem, Amsterdam
RAW MATERIALS // Amsterdam
FRIDAY NEXT // Amsterdam

Kot večina Nizozemcev, tudi skoraj-Nizozemka Anja jutra, pogosto pa tudi svoje Instagram Stories, začenja s kavo. Kavarniška kultura v Amsterdamu je zares močna, njihove kavarne pa so prava paša za oči in neskončna mešanica slogov.

ANJINIH NAJLJUBŠIH 5 KAVARN

 TOKI // Amsterdam - Japonska meets Kobenhavn v Amsterdamu; odlična kava, interier in vzdušje.
• LOT61 // Amsterdam - košček Avstralije v Amsterdamu; odlična kava in zelo relaxed vzdušje
• THE VILLAGE COFFEE & MUSIC // Utrecht - odlična kava in mini koncerti (Paloma Faith)
 PORTRAIT // Haarlem, Amsterdam - concept store in kavarna
• SCANDINAVIAN EMBASSY // Amsterdam -  odlična kava in skandinavski brunch. To try: kava z ostrigami.

Vse fotografije so seveda z Anjinega čudovitega Instagrama. Hvala za vse insajderske namige!

1 komentar

  1. Luštne fotke. Kako zanimivo je videti, kako različna življenja imamo. Eni po kavarnah, mestnih ulicah, eni pa najbolj srečni ko urejamo vrtičke na vasi. :) Fino, da je tako.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.