SLIDER





NA OBISKU / HANDMADE IN MOSTE

sreda, 19. december 2012

V Handmade in Moste HQ sem se oglasila prejšnji teden, saj sem ju morala izprašati za njun portret. Parket v domu Mojmir je najlepše barve in svetloba, ki se nabere v stanovanju, ko posije zimsko sonce, je prelepa. K&K sta nadvse gostoljubna in jaz bom že našla kakšen razlog, da spet kaj pridem naokoli :) Če ne bo prej Klara naokoli hodila v ročno sešitih usnjenih čeveljcih ali pa bo dvorišče dobilo tisto osvetlitev z dna njunega HIM plana. Morda bosta lahko povedala novo zgodbo o iskanju lesa prek Bolhe ali pa pokazala kak nov projekt. Za njuno stanovanje ali za vse nas.

DARILCA / PAPIROLJUBCI, POZOR!

torek, 18. december 2012

1. in 4. HELENA VEDRIČ {knjižne kazalke + kartice} 2. MARJANCA JEMEC BOŽIČ + SIDARTA {voščilnice} 3. TEJAIDEJA {zvezki + beležke} 5. ANA MARAŽ {ilustracija, fotko sunila Valentini;)} 6. KEKEC/KINOTEKA {plakat, stane dva evriča, ljudje!} 7. ZORAN PUNGERČAR {plakat, nisem preverila, če je na prodaj} 8. NIKA PERNE PAPERGOODS {beležke} 9. HA HA! {koledar za leto 2013}

Papir, le kdo nima rad šuštečega, gladkega papirja, najlepšega izuma vseh časov? Pridni ustvarjalci, ki nanj rišejo, tiskajo ali ga kako drugače obdelajo, da nam je le še bolj v veselje. Na steni, v torbi, na razpadajočem zidu ... V okvirju ali s selotejpom prilepljen na inspiration wall. Ah, papir. V vseh oblikah, gramaturah, barvah in namenu.

INSTAGRAM / TJAŠA

ponedeljek, 17. december 2012

Meni se še sanjalo ni, kaj je to Instagram, ko je Tjaša že pridno objavljala fotkice, posnete z mobilnim telefonom. Instagramira od konca oktobra 2011 in v tem času je objavila že več kot 600 fotk. Ko smo bile spomladi v Londonu, sem nekaj sitnarila in jo hecala glede tega, saj je kar naprej objavljala, no, zdaj pa imam, sem na istem :) Prav zato je Tjaša prva instagostja v novi Pepermintovi obliki. Pa tudi zato, ker je super, pridna, uspešna in zabavna punca. Na Instagramu jo lahko spremljate tukaj, tole pa je zapisala k zgornjim fotkam:
 
- Moj najbolj priljubljen motiv na Instagramu so vsekakor sončni zahodi. Povsod.
- Rada objavljam svoj ustvarjanja, svoje nove pridobitve
- Kadar kam potujem, še raje intagramam :) Da delam skomine :)) Hehe
- Eden izmed priljubljenih motivov - moj tatu in modni pleni
- Na Instagramu sem spremljala tudi začetke dveh golobov, ki sta se izvalila na mojem balkonu. Kljub zgražanju nekaterih sta bila moj priljubljen motiv tistih nekaj tednov. Tu sta združena s sončnim zahodom.
- Rada kuham in svoje "mojstrovine" delim, da se cedijo sline ;)

DIY: ČOKOLADNE SANJE

sobota, 15. december 2012

To bo zgodba o čokoladi. Nekega večera sem se odločila, da si jo naredim sama in že naslednji dan sem se je lotila. To je res dragocena čokolada, saj raje ne povem, koliko sem zapravila za sestavine :) Je pa posebna in čeprav nisem ravno ljubiteljica čokolade, so te moje ploščice kar preveč fine.
Najpomembnejša sestavina je temna čokolada (ali dve ali tri) s čim večjim deležem kakava. Narežemo na koščke. Seveda lahko čokolado naredite tudi čisto sami, a jaz sem pozotnost raje posvetila dodatkom. Na fotki vidite: naribano lupinico že rahlo posušene bio limone, lupinico sveže bio pomaranče, posušene brusnice in marelice, pistacije in mešanico oreščkov. Spodaj pa še začimbe: cimet, čili in poper. 
 Čokolado lahko stopite na več načinov - nad paro ali v mikrovalovki. Pri prvi tehniki morate paziti, da se zgornja posoda ne dotika vrele vode, saj lahko sicer pride do kondenzacije. Tudi temperatura vode mora biti primerna. Priporočam, da vodo zavrete, nato ogenj ugasnete in posodo s čokolado pustite stati na spodnji, občasno pa premešate, dokler čokolada ni stopljena. Pri triku z mikrovalovko raje večkrat po malem dozirajte čas gretja, da čokolada ne zavre. Vmes pripravimo peki papir, ki ga položimo na ravno podlago, to je lahko pekač, pladenj ali pokrov škatle za čevlje.Pozor, sledi veliko čokoladnih fotk :)
Čokolado postavimo v hladilnik, da se strdi. Nato jo narežemo ali nalomimo na rezine in po želji zapakiramo. Pojemo takoj ali v zmernih odmerkih. Podarimo

BOŽIČNI DIY: PRAŽENI MANDLJI V LEPIH PAKETKIH

sreda, 12. december 2012


Mmm, praženi mandlji s cimetom! Prvič sem jih jedla na stojnici v Salzburgu in najprej dve zimi sanjarila o tem, kako se jih bom lotila še sama. In res ni težko. In super lična darilca so lahko tile mandlji, zapakirani v škrniclje iz peki papirja. A se jih lotimo skupaj? Dajmo!

POTREBUJEMO:
200 g olupljenih mandljev
200 g belega sladkorja v prahu
zavojček vaniljevega sladkorja
ena ali dve žlički cimeta (po okusu)
2 dcl vode
(po želji seveda količine povečamo + jaz sem uporabila rjavi sladkor)

V kozici z debelim dnom ali teflonski ponvi raztopimo sladkor v vodi in mešamo do vrelišča. Nato v sladkorno mešanico vsujemo mandlje in cimet ter dobro premešamo, da se sladkorna glazura oprime oreščkov. Ko sladkor karamelizira, ponev odstavimo in mandlje stresemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Mandlje ločimo z leseno žlico ter pustimo, da se ohladijo, sladkorni ovoj pa strdi.
ZA ŠKRNICLJE POTREBUJEMO:
peki papir
škarje + lepilo
vrvico
zlat flumaster

Iz papirja izrežemo kose primerne velikosti (predstavljate si nekakšno visoko ozko kuverto) in jih zlepimo po robovih. Porišemo jih z zlatim flumastrom - zvezdice, pikice, trikotniki, srčki ... -, vanje nasujemo mandlje in povežemo z vrvico.

SPEAK

Danes želim razširiti glas o lepem in zanimivem projektu, ki je hkrati povezovalen v domačem okolju in širše. SPEAK je steklen kozarec, ki so ga v sodelovanju s S projectom naredili v Steklarni Hrastnik. Kot lahko vidite, Speak ni običajen kozarček, saj stoji nekam postrani. Njegovo dno namreč ni ravno, temveč v obliki vrtavke, zato ni nikoli pri miru, ko ga odložimo na mizo, se pozibava sem in tja in kjub sila preprostim linijam izstopa na svoj način. 
Do You Speak?
 

Speakovo poslanstvo pa ni le izvabljati nasmeh gostov lokala ali zabave, temveč sega mnogo globlje v družbeno plast. S project / Zavod za ustvarjanje priložnosti za mlade S je namreč kozarec oblikoval in izdelal zato, da bi z njegovo prodajo omogočil izobrazbo, s tem pa svetlejšo in smiselnejšo prihodnost za mlade, ki so se tako ali drugače znašli v slepi ulici. 
Kot je čudovit in izviren sam projekt, je prav takšna tudi embalaža. Oblikovala jo je Eva Zupan (pri njej sem včeraj tudi z zanimanjem spremljala, kaj tako nestrpno napoveduje na FB:) in že vidim, kako se bo zdaj zdaj znašla na notcot, lovely package in ostalih svetovnih sletnih kanalih, ki cenijo lepo. In še nekaj ... Projekt je podprl Jamie Oliver. Ja, Jamie . Zdaj pa ... preberite več o S Projectu, več o kozarčku Speak in njegovi zgodbi ... in če vas prepriča, lahko svojega ali svoj komplet kupite tu. Da ga bodo veseli tudi fantje, bratje, očiji, dedki (in hej, tudi dekleta!), ne dvomim.

EMBALAŽA IN PRODUKTNA GRAFIKA / SLO

torek, 11. december 2012



Se še spomnite LUNE? Ah, žal je ni več, v mnogih domovih pa še kar vtrajajo Lunine doze za tekoče milo, v kopalnicah pa kar tako, za okras, še vedno ždi kakšna lepa (četudi prazna) plastenka mehčalca. Zgoraj na fotki je linija Luninih izdelkov, katerih podobo je ustvarila Zora Stančič. Oblikovanje embalaže in produktne grafike sta oblikovalski panogi, morda najbolj podvrženi tržnemu vidiku. Vzbujata želje po izdelku in omogočata spajanje z določenim življenjskim slogom. Zahtevata polnovreden načrtovalski proces, v katerem se povezuje z oglaševanjem, ki izdelek umešča med druge oziroma nad njih ter tudi modno industrijo, ki sledi in ustvarja trende. O tem in tudi o mnogih primerih zanimivega produktnega oblikovanja ter oblikovanja embalaže bodo ta četrtek ob 19. uri v MAO govorili oblikovalci ter Brumnovi nagrajenci Žare Kerin, Primož Pislak in Gregor Žakelj, pogovor pa bo vodil Tomato Košir.

DARILCA / ZA PRIGRIZNIT

ponedeljek, 10. december 2012

1. BAZILIKA {ekološko oljčno olje} 2. GAJA {česen v blagem kisu} 3. DOMAČIJA KNEZ {vložene olive} 4. KMETIJA TURK {čemaž v olivnem olju} 5. KMETIJA MAHNE {brkinski sir s poprom} 6. HARMONIJA NARAVE {konopljini špageti} 7. MLEKARNA VIPAVA {nanoški sir} 8. in 11. DVOREC TREBNIK {jabolčni kis z baziliko + začimbe} 9. in 10. NATURA {sojina moka + ješprenj} 12. GEA {oljčno olje z zelišči}

V tokratnih predlogih za darilca so same slastne stvari. Živila, s katerimi kuhamo ali se z njimi okrepčamo. Dobrote v lončkih in steklenicah. Delo pridnih rok z ekoloških kmetij. Lepo, a? In fino!

DIY / ČAJČKI

nedelja, 9. december 2012

Kako je videti mrzlo in sončno nedeljsko dopoldne, če si miks recimo temu lifestyle novinarke/blogerke? Ne, ne najdete me na smučišču ali na kakšnem hribu, ne drsam na jezeru in ne kofetkam v kavarni v mestu. V pižami ustvarjam za mizo in lovim božansko zimsko svetlobo v objektiv. Ker kaj pa veš, morda bo že jutri spet vse čemerno in temno ... Ampak v takih dneh (teh ta zoprnih temačnih) se takooo prileže skodelica čaja, zato sem danes izdelovala svoje čajne vrečke. Poglejmo, kako. 
Za DIY čajne vrečkice potrebujemo filtre za kavo (bele ali rjave, kakršne pač imate ali dobite v trgovini), nit in iglo (ali šivalni stroj), škarje in okrasni papir za listke, ki držijo vrečke na površju. Pa seveda mešanico vašega najljubšega čaja! Najboljša stvar pri takih vrečkah je to, da jih lahko oblikujete po svoje, le njihova oblika mora dovoljevati, da jo lahko napolnite s pravšnjo količino čaja. Krogi, kvadratki, trikotniki, smrečice, ptički, oblaki, drevesa, srca ... Skoraj karkoli lahko zašijete in napolnite z zrnci, zdrobljenimi listki, posušenim sadjem in vsem, kar se najde v čajih. Najbrž mi ni treba napisati, da je škatla tako narejenih čajev lahko zelo lepo darilo ob prihajajočih praznikih, a ne?
© PEPERMINT • Theme by Maira G.