SLIDER





INTERVJU: ZLATO JABOLKO

ponedeljek, 18. marec 2013

Med urejanjem tokratnega intervjuja sem razmišljala, katero od omamnih fotografij naj postavim na začetek. Težko je namreč razmišljati o čem drugem kot o tortah, kolačih in pitah, če je tvoja naloga izbirati fotke, ki so poleg vseh dobrot ozaljšane še s čudovito keramiko. Kot vidite, je zmagala pita, ki boleče spominja na lahkotno poletje. Zares zadovoljna/srečna/vesela/ponosna sem, da lahko po toliko in toliko letih, komentarjih in duhovitih iskricah, s katerimi naš blogerski svet  zasipa Matilda, na Pepermintu predstavim njen projekt. Čaki, čaki, Matilda? Ja, prav ta. V resnici ji je ime Alenka, njeni ne-sestri, ki jo prav tako že dobro poznamo, pa Davorka. In skupaj sta se lotili okusnega, drznega, ljubezni do življenja in uživanja polnega projekta, ki sliši na ime ZLATO JABOLKO.
Torej ... Začnimo na začetku. Kako sta se sploh spoznali, se spoznavali ter ugotovili, da bi lahko nekoč pa nekaj ustvarili skupaj? 

Spoznali sva se davnih 17 let tega, na odru, kjer je Davorka ustvarjala igre in jaz sem uživala v tem, da so njene zamisli zaživele tudi v kostumih, šminki in prostoru ... pa si nisva bili ravno simpatični na prvo žogo! Iz gledališča se je najino prijateljstvo preneslo v resnično življenje. Ker sva se velikokrat radi podružili po službi, sva kmalu začeli ugotavljati, da v bližini ni prostorčka, ki bi naju očaral tako kulinarično kot s sproščenim ambientom in v obupu sva si zamislili najino namišljeno The Kuhinjo, kjer  bi  dišalo po finih juhah, na pultu bi se bohotile pite, naši prijatelji bi uživali v dobri glasbi pod lepim lestencem, s knjigo v roki in v kredenci bi se svetili kosi keramike, žlahten izbor knjig in beležnic (še sedaj imam skico tlorisa in detajlov) in po skupnih izletih in potovanjih je bila ta žalost in želja po prijetnem in lepem  še močnejša ... in ker se iz malega rodi veliko je sedaj na vrsti projekt Zlato Jabolko. 
Si morala Davorko dolgo prepričevati, da pa res dobro peče in da res ne sme tega zadrževati le za ozek krog ljudi?
Davorka je od zmeraj gostiteljica najhrupnejših najfinejših druženj, njena velika fusion družina je malček tudi moja in je njena kuharska ustvarjalnost in nadarjenost nekaj tako naravnega, da se okrog tega ni nikoli postavljalo vprašanj. Ona je Tista, ki peče, to je nekje v rangu; eni šepetajo konjem, eni tečejo z volkovi. Eureka pa se je zgodila, ko je pripravila prvo čokoladno pito z gozdnimi sadeži in je nastala množična histerija ... no, to je bil znak. In družina je bila dobro leto hvaležni poskusni zajček, da se je izoblikoval prvi klasični seznam ZJ.
In Davorka ... Od kod ta ljubezen do ustvarjanja dobrot? Preizkušanja receptov in iskanja novih kombinacij?
S približno devetimi leti sem že brkljala po loncih in skledah in mi je mama (ki ji kuhanje ni ravno dišalo) kar prepustila kuhinjo in tako so se začele moje kuharske izkušnje. Začela sem preizkušati recept za receptom tudi v peki in moja številna, apetita polna družina je bila hvaležna klijentela. 
Nato se je zgodilo življenje, kariera in peka je postala redkost, vendar sem se vedno znova nekako "vračala" k loncem in pekačem. Kombinacije pa... no, šlo je bolj za trenutni navdih in tudi malce kuharske mode, ko smo se začeli oddaljevati od tradicionalnih, preizkušenih okusov in naenkrat smo vsi mešali skupaj divje kombinacije. Zame je bil ta navdih Jamie Oliver, njegov joie de vivre v  loncih (a ni l'vely!) me je potegnil v svoj vrtinec, znova sem začutila potrebo po kulinaričnem ustvarjanju in začela razvijati svoj čut za to, kar mi diši in mi zbudi brbončice.
Alenka - kako bi opisala Davorko?
Davorka žari, pa ne le ko ima 40 vročine, enostavno ima neko karizmo, na katero ljudje padajo, je tornado z veličastnimi diplomatskimi sposobnostmi in marsikdaj sem pri njej na zasebnem  treningu zaradi moje black and white and  no gray duše. Je rojena vodja, ki bo naučil nilskega konja leteti in mu hkrati vcepiti prepričanje, da je to najbolj naravna zadeva v njegovem življenju. Kot se za take dive spodobi, je tudi Big Drama Queen v najžlahtnejšem pomenu besede. Ne poznam osebe, ki bi bila tako altruistična in zaupanja vredna. Ja, tako si človek zamišlja prijateljico za vse življenje. Jaz ji preprosto rečem, da je moja najljubša in edina ne-sestra. 
 
Davorka - kako bi opisala Alenko?
Alenka je moja sestra po duši, tako drugačna od mene, da sva skupaj lahko samo dobra kombinacija. Alenka potrebuje svojih 5 minut (mesecev, let...) da preuči vsako (novo) situacijo, nato potrebuje naslednjih 5 minut, da to v miru analizira in se psihično pripravi na vse možne (najčrnejše) scenarije, kar mene, ki včasih delam 5 stvari hkrati in reagiram nagonsko, še preden možgani sploh oblikujejo misel, včasih nervira in verjamem, da je nervoza zaradi te glavne karakterne razlike  obojestranska. Zato pa Alenko zanima vse in s tem mislim VSE, kajti ona je na tekočem z vsem; s trendi, z dogodki, modo, politiko, filozofijo. Njeno največje bogastvo pa je vsekakor njen čut za estetiko, za vse lepo, ki zanjo pride v vseh oblikah.
Kako in kdaj je vzklila ideja o Zlatem jabolku? Kako se je razvijala in koliko poguma je bilo potrebnega za končni: "No, pa dajva!"?
Ideja o Zlatem jabolku se je kalila precej časa, vedno bolj za hec. Zaradi stresnega življenja sem se znova začela zatekati k mojim skledam in pekačem in niti sama se ne spominjam več, kdo je pravzaprav prvi izgovoril tisti usodni stavek: "... to bi morala prodajati." Začelo se je z občasnimi naročili prijateljev, nato so občasno poklicali tudi prijatelji prijateljev, nato pa tudi ljudje, ki jih pravzaprav nisem poznala in vsi so imeli enako pripombo: "Morala bi odpreti slaščičarno."  Sčasoma so me začele popadati zoprne misli kot "kaj pa, če bi...?" In tako se je začela ideja za hec počasi spreminjati v tisto zares, pogum  je med raznimi pogoji, zapleti, HACCP sistemom in še marsičem večkrat izpuhtel kot jutranja meglica, vendar se je na srečo vedno znova vrnil in počasi je nastala delavnica dobrot.
(Alenka) Da dodam svoj moment; črpalka na avtocesti, tankanje, jaz grem po kavo in mimogrede mi ljuba sestrica navrže: "Kapučino bom  -  mislim o ideji  se morava resno pogovoriti, ker potem poti nazaj ne bo in delali bova kot kameli, nič spali in na relaks ob sobotah pozabi in a ti veš kaj to pomeni, dobro premisli, ker želim tvojo potrditev, ne da boš po treh tednih rekla, da greš v petek v kino namesto v kuhinjo, ker brez tebe v to ne grem ..." Vse v enem stavku. Dokler  sem prišla do avtomata za kavo mi je bilo jasno, da je vrag odnesel šalo. Do Ljubljane sem bila čisto tiho. Pa tudi spala sem bolj slabo tisto noč. Porka miseria, petki in sobote...!!!!
Kakšen je vajin koncept, vajina filozofija, slogan? Skratka: kaj, zakaj in za koga?  
Zlato jabolko, pravljica s sladkim koncem.   

Pečemo sproti, po navdihu, s kančkom provokativnosti in veliko ljubezni. Za vse tiste, ki si želijo polnih okusov, ki vedo, koliko časa je potrebno za ročno narejeno dobroto, za tiste, ki uživajo v hrani tudi preden jo poskusijo, skratka za uživače.  

Izogibamo  vsem aditivom, škrobu in raznim drugim dodatkom, če gre, se izognemo tudi pecilnemu prašku in raje uporabimo sodo. Vse dišave so naravne in če je le možno, je sadje sezonsko, kar nekaj pa ga priroma z Mirčetove njive v Strunjanu. 
Kako sta se lotili ustvarjanja "blagovne znamke",  se domislili imena, kakšna je zgodba za logotipom? Pa tudi - kako so porazdeljene vajine vloge?
Viharili sva možgane ob vsakem druženju, meni se je prikazovalo  drevo, ker  pa je Davorka pragmatična oseba,  ki ima trženje v obeh mezincih je želela manj simbolike in več direktnega nagovora. Med enim od poležavanj pod češnjo ob čaši malvazije in gledanjem v nebo je skočilo ven zlato jabolko. Bilo je všeč obema; sadež, obilje, pravljičnost, sončnost, zadovoljstvo in logo se je nato zgodil tako naključno, kot se za pripovedko spodobi. Na fantastičnem blogu Kaje Zalokar sem "zadela" darilce, personalizirano štampiljko. Kaja, ki je tak multipraktik, da nas običajne ljudi kar boli, je imela proste roke in tako v eni potezi oblikovala (kot je povedala) ta prekrasen jabuček s svetlečo kronico.  Ko sva ga zagledali, je bilo to to. Colpo di fulmine.  Kaja je bila naše tretje oko. Hvala Kaja.
Davorka je la Maestra,  tista, ki obvlada skrivnosti kuhinjske kemije, Alenka pa skrbi za lepo, za inspiracijo …
Kakšna je vajina ponudba? Imata že svoje THE kose, vedno ponudita kaj novega ali ostajata zvesti preverjenim okusom?
Slastne pite, dišeči kolači, mehki piškoti... Repertoar dobrot se spreminja v skladu z navdihom, vremenom, trendi in seveda povpraševanju. Absolutni The kos je famozna čokoladna pita, prodajni hit pa začinjeni korenčkov kolač. Vsakič ponudiva vsaj eno novost in smo tudi veganom in presnojedcem prijazni. Če pa si kdo zaželi "odbite"  torte, bo potrkal na prava vrata.
Kako poteka vajin običajen dan/večer/noč, preden pride prodajni dan? Kje je moč dobiti in poizkusiti Zlato jabolko?
Po službi se dobiva v delavnici, ena ali druga poskrbi za prigrizek in čašo rujnega, naštima se glasba in pogleda seznam… in ples se začne...Nekje okoli uro po polnoči poliževa prste in čez 5 ur zazvonijo budilke. Ob 8ih sva žareči za stojnico na koprski tržnici pod palmami, če je sonce je to fina dodana vrednost. Trenutno je koprska tržnica naša edina gostiteljica, seveda pa se lahko z našimi dobrotami razveselite kadarkoli, le naročilo je treba oddati.
Kaj pa embalaža in transport? Imata v mislih tudi to?
Embalaža se nama zdi pomemben del zgodbe in ni bilo tako enostavno dobiti pravo.  Vedeli  sva, da ne bo plastična in na srečo zelo hitro našli dobavitelja, ki je zadovoljil vse najine želje in potrebe. Danes naši kupci odnesejo domov dobrote v ličnih kartonskih eko  škatlicah in vrečkah.
Transportna logistika je trenutno še v razvoju, vendar se z vsakim naročnikom posebej dogovorimo, če potrebuje dostavo.
Alenka, zate vem, da si na spletu zelooo domača in da imaš v malem prstu vse sorte blogov. Je tudi z Davorko tako? So vama food blogi v navdih? Bi/bosta pisali tudi svojega? 
Meni so food blogi  v velik navdih in imam pri ZJ strokovni naziv virtualne raziskovalke lepega, medtem, ko v 3Dd življenju nabiram lepe knjige, lepe krožnike  in fotografije. Davorka je seveda tudi v tem segmentu čisto prizemljena in ima rada dotik in vonj papirja ter posledično  krasno knjižnico kuharskih knjig. Tudi glede tega je najin dvojec  idealen. Nič nama ne uide tako v resničnem kot virtualnem svetu. In blog bo.
In še ... plani za prihodnost? Tisti kratkoročni in tisti sanjavi ... :) 
Trenutno sva na FBju, kjer poskušava deliti najino zgodbo predvsem vizualno, vendar je to le začetek. Naslednji korak je spletna stran in seveda blog, ki se mi zdi pravi kanal za izražanje  najine  kreativnosti, inspiracij in prijateljstva. Moje velike sanje pa so seveda Davorkina knjiga, kjer bi njeni recepti dobili svoj oder. Davorkine sanje pa, da bo knjigo oblikovala Alenka.
Na horizontu vidiva kavarno – čvekarno - knjigarno … Dreams ... v enem od naslednjih življenj bova imeli mini hotel v Marakešu ali nekje tam okrog, če ne, pa že kje drugje.

DIY: ŠOPEK PIRHOV

četrtek, 14. marec 2013

Pirhiii! Velika noč je že od malega moj najljubši praznik. Velikokrat je sicer prav za VN klavrno vreme, ampak narcise, zelena travica, regrat in ptički me spravljajo v dobro voljo, saj napovedujejo pomlad. Za dekoracijo doma lahko naredimo tudi "umetne" pirhe, take iz stiropora, in jih polepšamo po svoje. Jaz sem jih ovila v papirnate prtičke, nabodla na paličice in vključila v prelep šopek.

POTREBUJEMO:
jajčka iz stiropora (hobi trgovine)
lesene paličice
papirnati prtički
mekol
čopič in škarje
okrasni trakovi

Papirnate prtičke razrežemo na primerno velikost in razslojimo do tankega potiskanega sloja. Jajčka iz stiropora nabodemo na lesene paličice in premažemo s slojem lepila. S pomočjo čopiča prtiček ovijemo okoli jajčka in pogladimo, tako da se lepo oprime podlage. Paličice odlagamo v visok kozarec, kjer se ne bodo prevrnile, in počakamo, da se lepilo posuši. Nanje lahko privežemo še kakšen trakec, pa smo!

DIY: MASKE ZA LEPO KOŽO

Kaj pa je zdaj to - Pepermint pa lišparije?! Ja, ja, saj vem. Ampak lejte, kakšno je vreme in rešitve za take dni so tri: delo, spanje ali ustvarjanje. In tako sem si naredila eno masko za obraz iz sestavin, ki jih imam v kuhinji. Poglejmo dejstva, punce ... No, in tukaj bi se moral znajti dooooolg odstavek o kozmetiki in vsemu, kar dajemo nase z namenom, da bi kožo negovali in pametovanje o tem, ali je to res dobro ali ne. Pa sem ga zbrisala :) O kozmetiki nimam pojma, niti mi ne pomeni kaj dosti, vem pa, da je marsikaj, kar kupujemo, vse prej kot blagodejno. Rešitev? Nazaj k naravi!

Okej, lahko bi šli v detajle in se spraševali tudi o izvoru živil, ki sem jih uporabila za tole njami masko. Ampak čisto slučajno sem imela bio jogurt in domač med, za kosmiče verjamem, da iz stiropora, ščepec cimeta pa tudi ne more škoditi. Rezultat je dišeča in kremasta maska, ki si jo na kožo nanesemo s hrbtno stranjo žličke, kakšnih 20 minut počnemo nekaj povsem poljubnega, nato pa že malce posušeno masko speremo z mlačno vodo. In ne se potem preveč božat po ličkih, čeprav se boste temu kar težko uprle, ker bodo mehka kot puhek. Sledita pa še dve ideji za okusno packanje, ki koži škoduje manj kot kupljene zadevščine.
Kaj pa menite vi? Imate kakšen fin naravni recept, s katerim se lepšate? :)
{in malo me je groza te fotke objavit, vsako sekundo je drugačna svetloba, grrr}

& OTHER STORIES

sreda, 13. marec 2013

Že vrabčki čivčkajo, da je končno zunaj tisto, kar so pri švedskem H&M kot nekakšen skrivni projekt pripravljali nekaj dolgih mesecev, pravzaprav let. & OTHER STORIES je blagovna znamka (zaenkrat) za ženske, ki obsega vseeee, kar sodobnim gospodičnam in gospem poželijo oči in srček. Prav to, da lahko na enem mestu, v eni spletni trgovini (ki je zares obsežna) najdemo vse sestavne dele za izbran videz, priložnost, sezono ... je morda največja odlika najboljša poteza te znamke. Ponuja različne linije in sloge - od dekliških, barvitih in romantičnih, poslovnih in strogih, do zelo hip in monokromatskih, moško krojenih kosov. Tu so tudi izdelki za nego telesa, ličila in dišave. & OTHER STORIES sodeluje tudi z ostalimi blagovnimi znamkami in priznanimi modnimi imeni. Marelična torbica zgoraj je denimo delo Clare Vivier. Jaz sem kar malo zaljubljena v vse skupaj, pa vi?

DIY: DIŠEČ PILING ZA DARILCE

Ko ne veste, kaj vam ljubi punci/ženski podariti za dan žena, materinski dan, rojstni dan ali kar tako, doma narejen dišeč piling res ni slaba ideja. Naraven in negovalen. Če ga zapakirate še z lično mehko brisačko in leseno žličko za zajemanje, bo darilce popolno.

POTREBUJEMO:
domač med
domače olivno olje
sladkor (lahko tudi koruzni zdrob)
lupinica pomaranče ali limone (sveža ali posušena)
lep steklen lonček s pokrovčkom

Lupinico olupimo z lupilnikom za krompir in jo narežemo na drobne kosce. Če imamo posušeno lupinico, jo lahko zmeljemo z nekaj sladkorja, da dobimo aromatičen prah. V ognjevarni posodici zmešamo med in olje in za minuto ali dve postavimo v mikrovalovko, da se med zmehča in lepo zmeša z oljem. Nato zmešamo med+olje+sladkor/zdrob+lupinico, z maso napolnimo kozarčke, jih zapremo in okrasimo.

INDEKŠ

Indeks s š-jem. Indekš. KŠ kot Kino Šiška. Indekš dobiš, če se vpišeš v študijski program, ki zagotavlja predvsem veliko koncertov zanimivih glasbenih skupin iz domačih in tujih logov. Čeprav smo že globoko v prvem semestru Indekša, bo zamudnike razveselil podatek, da se na ta faks še vedno lahko vpišete in da omejitev skorajda ni. Indekš je namreč sklop glasbenih dogodkov, za katerega ne potrebujete statusa študenta, si pa z vpisom – ter nakupom kart – zagotovite pestro bero koncertov indie, pop, electro, folk in podobno usmerjenih bendov po nižji ceni kot običajno. Ob vpisu vsak prejme čisto pravi indeks (indekš), kamor nabiramo žige z obiskanih dogodkov. Za vsakih pet obiskanih koncertov dobiš tudi kakšno dobroto (glej spodaj:), s projektom pa želijo v KŠ ustvariti nekakšno skupnost obiskovalcev, ki bi se družila ob žanrsko raznolikih, vseeno pa podobnih glasbenih dogodkih.
Zraven seveda spada tudi merčndajz - značke, totke, štampiljke in tapravi indeksi. Za vse je poskrbela Nina Urh, ki je izdelala tudi logotip in nasploh celotno podobo Indekša. Finiš prvega semestra bo maja, lahko pa si že ogledate, kateri bendi pridejo igrat takrat.
© PEPERMINT • Theme by Maira G.