SLIDER

intervju: Tjaša Gruden

Tjaša je prva, ki sem jo povabila k mini intervjuju za pepermint. Z razlogom. Je namreč odlična fotografinja, ki s svojo rahločutnostjo in občutljivostjo za majhne in ljubke detajle, v objektiv ujema res neverjetne podobe. Njene fotografije so nežne, mehke, zasanjane, elegantne - in prav taka je tudi sama. Njena dela si lahko ogledate tukaj, sama pa je za to priložnost pripravila tudi izbor svojih fotografij - portretov in lifestyle motivov.

Tjaša, nam lahko za začetek poveš kaj več o sebi (da fotografiraš, vemo:). Študiraš, hodiš v službo? Skratka, kako bi se opisala?
Trenutno sem samo študentka. :) Pred mano je kar nekaj fotografskih izzivov, tako da največ svojega časa posvečam prav fotografiji. Drugače pa sem čisto preprosto dekle, zaljubljena v fotografijo in vse lepo okoli mene. Zaljubljena v poletje in zaljubljena v majhne, preproste, vsakdanje malenkosti in trenutke, ki moje življenje delajo popolno.

Kako izgleda tvoj povprečen dan?
Moj povprečen dan? Hmm zanimivo ... trenutno, ko nisem nikjer redno zaposlena, imam kar nekaj časa zase in za stvari, ki mi pomenijo ogromno. Zjutraj zelo rada malo dlje spim, nato pa si privoščim ogromen zajtrk, za katerega prej nikoli nisem imela časa. Sledi rutinski pregled vseh mojih najljubših spletnih strani, s katerimi sem pravzaprav kar malo zasvojena. Potem pa mi seveda ne zmanjka vsakodnevnih opravkov, ki jih nikoli ni malo. Fotografiranje, urejanje fotografij, brskanje za novimi lokacijami, brskanje za novimi idejami, je le nekaj izmed stvari. Najraje pa imam tiste trenutke, ki si jih lahko utrgam za svojo najboljšo prijateljico, družino in svojega fanta.

Kako si zašla v fotografijo in na kakšen način je spremenila tvoj vsakdan?
V bistvu čisto po naključju. Fotografirala sem že od nekdaj, a sem se v fotografski aparat dokončno zaljubila šele na snemanju nekega videospota in si nato tudi kupila svojo prvo dslr kamero. Marca letos pa sem se vpisala tudi na študij fotografije. Predvsem mi je fotografija odprla oči, saj sedaj še bolj cenim tiste majhne trenutke in to, da se lepo skriva tudi v majhnih, čisto vsakdanjih stvareh.

Kakšno fotografsko opremo uporabljaš? Kako bi opisala svoj stil fotografiranja?
Fotoaparat, s katerim fotografiram je Nikon d40. Leča, ki se le redko loči od njega, pa je Nikkor 50mm 1.8. Uporabljam pa še makro lečo Sigma 105mm 2.8. Moj stil fotografije je predvsem zelo romantičen in sanjav. Zato moje fotografije največkrat spremljajo nežne, pastelne barve in mehak, včasih že skoraj zamegljen fokus.Kje iščeš/najdeš navdih? Kaj najraje upodabljaš?
Kot sem že omenila so navdih za moje fotografije največkrat povsem vsakdanji trenutki, majhne malenkosti, ki me navdajajo z veseljem. Najraje upodabljam predvsem still life elemente in pa portrete.

Delo katerega fotografa/ustvarjalca sama občuduješ?
Huh, tukaj pa bi lahko naštela kar nekaj ljudi, a naj omenim Kanadčanko Leslie Thomson, amatersko fotografinjo, katere delo lahko najdete na tejle povezavi in ki ga sama naravnost obožujem. Prav ona je tista, ki je moj velik navdih.

Tvoja najljubša spletna mesta, brez obiska katerih si ne predstavljaš svojega dne?
Zagotovo je moje najljubše spletno mesto Flickr, kjer so objavljene tudi moje fotografije. To je spletna stran, ki jo zagotovo kliknem kar nekajkrat na dan.
Najljubši/e 3 {knjige, filmi, glasba}?
Ne vem zakaj, a ravno takšna vprašanja so zame najtežja. Ogromno je knjig, flimov in glasbenih izvajalcev v katere sem naravnost zaljubljena. Obožujem romantične knjige, ljubezenske zgodbe in dobro glasbo. Sem nepoboljšljiv romantik, zato najraje izberem prav tiste knjige, filme in glasbo, ki so romantični obliž za mojo dušo.

Standardno vprašanje. :) Kakšne načrte in želje imaš za prihodnost?
Moja največja želja in vsekakor moj prvi načrt trenutno je uspešno dokončanje fotografskega študija. Potem pa kakšno luštno delo povezano s fotografijo. :) Ali pa morda ustvarjanje v svojem lastnem studiu. Predvsem pa si želim še kam odpotovati in uresničiti svoje sanje.

Tjaša, hvala še enkrat za sodelovanje, vsi pa vabljeni k obisku Tjašine strani , s pohvalami pa jo lahko zasujete kar tukaj v komentarjih. :)

2 komentarja

© PEPERMINT • Theme by Maira G.