SLIDER





V SREDIŠČU LJUBLJANE • 38 m2 VELIKO STANOVANJE V NEKDANJI ŠIVALNICI

nedelja, 27. januar 2019

V Ljubljani na Mestnem trgu je mlad par stare, vlažne prostore, ki jih je že načel zob časa in nevzdrževanja, s pomočjo arhitektov ideal:list studia preobrazil v zanimiv, prijeten dom, poln iznajdljivih rešitev in mini etaž. To je zgodba o prenovi, ki nosi ime Sramežljiva meščanka.

Prostori v pritličju meščanske hiše na enem od najbolj znanih ljubljanskih trgov, so bili nazadnje v uporabi že pred časom, ko je bila v njih šivalnica. Potrebni so bili temeljite prenove, pri tem pa so bili arhitekti soočeni z dvema ključnima izzivoma: zasnovati funkcionalen dom ter poiskati inovativne rešitve pri težavah z vlago. Meščanska hiša je namreč deloma vkopana v grajski grič.
Preden so začeli z bolj zabavnim in vznemirljivim delom – opremljanjem stanovanja, so morali torej zagristi v tehnični del prenove. Potrebno je bilo odpraviti zamakanje v notranje prostore in urediti sistem odvajanja kondezacijske vode, ki je zviševala odstotek vlage v prostorih. To so rešili z notranjo prezračevalno »fasado«, ki omogoča odvajanje odvečne vode in prezračevanje prostorov. 

S PRENOVO OČISTI STANOVANJE DO NJEGOVEGA BISTVA
»Nekatere stenske obloge v stanovanju delujejo kot maska in so odstranljive, saj na ta način omogočaho dostop do instalacij, jaškov ipd. ter omogočajo lažje vzdrževanje, kar je še posebej pomembno, ker gre za star objekt,« inovativne rešitve opisujejo arhitekti. Takšna je tudi stena v spalnici, ki je obložena s prebarvanimi lesenimi deskami, za njimi pa se pravzaprav skriva dostop do servisnega izhoda. 
Urediti so morali tudi vse instalacije, saj stare povečini niso več delovale, niti niso bile na primernem mestu. Zamenjali in servisirali so obstoječa okna in vrata ter odstranili nepotrebne pregradne elemente, suhomontažne stene in nekatere stenske in talne obloge. »Na kratko – stanovanje smo očistili do njegovega bistva. Ko so bile vse težave sanirane in instalacije urejene, smo pričeli s snovanjem interierja.«

GLAVNO VLOGO IGRA NARAVNA SVETLOBA
Naročniki so želeli svetlo stanovanje, funkcionalno tlorisno zasnovo in med seboj ločene prostore. »Glavno vodilo pri načrtovanju tlorisne zasnove je bila dostopnost dnevne svetlobe. Prostornejši dnevni prostor in spalnico z delovnim kotičkom smo umestili neposredno ob vir dnevne svetlobe, preostale prostore pa v ožji koridor znotraj tlorisa, kjer se nahajajo še kopalnica, kuhinja in garderoba s shrambo.« 
STARE BABIČINE OMARE V NOVI VLOGIKuhinja je preprosta, a obogatena z dodatnim zložljivim pripravljalnim pultom na steni nasproti, shramba z garderobo pa je sestavljena iz starih babičnih omar, ki so jih obnovili in prilagodili dimenzijam novega prostora. Veliko pohištvenih kosov je predelanih ali obnovljenih, tudi jedilna miza in postelja, medtem ko je novo pohištvo iz cenovno dostopnejših linij.

Iznajdljivi in kreativni so bili tudi pri oblikovanju in pohištvenih rešitvah. Na dvignjen podest, ki ločuje vhodni del od dnevnega prostora, ima na primer vgrajen dodaten predal za shranjevanje. »Gre za majhen poseg, ki dnevni prostor od vhodnega fizično loči,« opisujejo arhitekti, »vizualno pa še vedno ostaneta povezana, vstop svetlobe v stanovovanje pa tako ostane neoviran.«

NAJLEPŠE ODKRITJE - KAMNITA STENA V KOPALNICI
Vse skupaj pa je med prenovo presenetilo čudovito odkritje – naravna kamnita stena v kopalnici, ki stanovanju daje prav poseben pečat. Je kot »nekakšen opomnik, da je kljub novi podobi stanovanje še vedno del grajskega griča.« 
Kamnita stena je res glavna zvezda kopalnice, ki jo sestavlja nevtralnejša oprema. Majhni tlorisni površini navkljub je kopalnica povsem funkcionalna, z umivalnikom, wc-jem, pralno-sušilnim strojem, pečjo in prho. Ta je zaradi ozkega prostora poravnan s tlemi, tako da deluje kot del preostale pohodne površine, ko pa je v uporabi, ga le zagrneš s po meri narejeno kopalniško zaveso. 

BARVE IN MATERIALI, KI NE ZASENČIJO HISTROIČNE LUPINE
Izbor barv in materialov pohištva je tako kot pri izbiri teme interierja narekovalo predvsem staro zgodovinsko ogrodje prostorov in pomanjkanje naravne dnevne svetlobe. Arhitekti so zato predlagali predvsem svetle naravne odtenke: belo, sivo in bež v kombinaciji z naravnimi materiali lesa, kamna, usnja in volne.
»Pohištveno opremo smo želeli na nek način "podrediti" historičnemu okvirju, zato so izbrani nežnejši nevtralni kosi pohištva, ki lupine ne zasenčijo, temveč jo izpostavijo,« še pravi ekipa idea:list studia. »Z izborom materialov smo želeli ustvariti topel in domač interier, ki kljub svetlemu, belemu interierju ne bi deloval sterilno.«

TLORIS STANOVANJA PO PRENOVI
Ime projekta: Stanovanje “Sramežljiva meščanka”
Arhitektura: idea:list studio – Urban Pahor, Tina Begović, Urša Kres
Investitor: zasebni
Fotograf: Blaž Gutman
Lokacija: staro mestno jedro, Ljubljana
Površine: 38 m2

MED PRENOVO

KOLESARSKI KROJAČ, KI IZ SUROVIH CEVI IZDELA UNIKATNO KOLO

četrtek, 24. januar 2019

Osemindvajsetletnik je korporativno službo zamenjal za izdelavo koles po meri in ustvaril znamko unikatnih koles Karussell. Kolesarski krojač, tako svoj poklic opiše David Krevs. "Kakor krojač sešije človeku obleko po meri, jaz izdelam unikatno kolo."

Že kot fantič je bil tehnično naravnan otrok, nekaj najstniških in nekaj polnoletnih let zaljubljen v avtomobilski svet. Nato pa so se mu avtomobili začeli kar malo upirati v smislu velikih, potratnih projektov. "Potreboval sem nekaj, kar lahko zrihtam hitreje in mi prinaša večji užitek," razlaga preskok simpatij s štiri- na dvokolesnike. "No, tudi potem, ko sem se začel ukvarjati s kolesi, sem potreboval nekaj časa, da sem spoznal sceno, da sem dejansko začel razmišljati o tem, da bi to postalo moja služba, pa se je zgodilo kakšno leto in pol nazaj."

KOT NA VRTILJAKU 
Se je pa iz avtomobilskega sveta v njegovi zgodbi ohranilo nekaj pomembnega – ime njegovega podjetja, znamka njegovih koles. Karussell je namreč ovinek na znani nemški dirkaški progi Nürburgring, beseda sama pa pomeni vrtiljak. "Najprej se mi je to zdela pač kul beseda za nek brand, potem pa se je to povezalo z vrtiljakom, na katerem smo bili najbrž vsi kot otroci. Tako je tudi moje kolo nekakšen vrtiljak za odraslega, ki pri vožnji občuti podobne pozitivne občutke," zgodbo za imenom svoje znamke poveže David. 
David v Karussellovi delavnici. Foto: Tit Košir
Njegova kolesa od tistih iz kataloga niso drugačna le na pogled. Posebna so, ker so izdelana po meri naročnika, David pa jih zasnuje "iz nule", iz surovih cevi. To omogoča kar največjo skladnost kolesa in čim popolnejše prilagajanje željam novega lastnika. Materiali, s katerimi dela David, so izjemno kakovostni, kar železarskemu, težkemu prizvoku materiala navkljub pomeni, da je končni izdelek zelo lahek. 
Karussell Gravel Adventure Front
KAKO IN KJE SE NAUČIŠ IZDELATI KOLO?
In kje ter kako se lahko nekdo nauči izdelave kolesa praktično iz nič? David je sprva prebiral internetne forume, znanje nabiral s pomočjo youtube videov. Nato se je tehnike spajanja z medenino učil tudi na The Bicycle Academy, tehniko t.i. tig varjenja, ki jo večinoma uporablja danes, pa je osvojil s pomočjo prijateljev, ki imajo že daljši staž varjenja. 

"Večino ostalih stvari sem se naučil sproti, s trial & error, in včasih je bilo to zelo frustrirajoče, saj material ni ravno poceni, zraven pa imaš še ta občutek, da ti tega itak nikoli ne bo uspelo osvojiti. Vendar se vsak trud poplača!"
Karussell Road OS

Ko gre za inspiracijo in barvne sheme koles, je David mnenja, da je manj več. "Inspiracijo pogosto dobim v povsem vsakdanjih stvareh: barvni shemi potniškega vlaka, v kombinacijah fasad in polken primorskih hiš, na starem čolnu ob obali, na raznih napisnih tablah, grafičnem dizajnu osemdesetih ... Takšne stvari najbolj pritegnejo mojo pozornost in mi velikokrat zaposlujejo misli."

JADROLINIJA
Kar se zahtevnosti izdelave in posebnosti tiče, je najbolj ponosen na Jadrolinijo, to je vzdevek za kolo Karussell ESF (Experimental Steel Frame). "Pri tem kolesu me je res zanimalo, kaj lahko naredim, kako daleč se lahko spustim in kako se bo kolo obnašalo ob uporabi. Pa lahko zdaj po skoraj letu dni povem, da ga pogosto uporabljam in mi vedno nariše nasmeh." Sicer pa je Karussellovo kolo najdlje odpotovalo v Afriko. David je izdelal potovalno kolo za naročnika, ki je z njim prepotoval celotno Afriko, prekolesaril pot, dolgo kar 11 tisoč kilometrov. 
Pa obstaja znamka, ki velja za alfo in omego tega posla? S čim bi se ji rad približal David s Karussellom? "Kar dosti izdelovalcev je, ki jim gre zelo dobro, ampak se s tem ne obremenjujem preveč," pravi mladi mojster. "V preteklosti sem to dosti počel, potem pa ugotovil, da mi ne koristi prav nič. Imam svoje videnje in svojo pot, kar pa ne pomeni, da ne gledam, kaj počno drugi ali da ne poberem kakšnega dobrega trika, enostavno pa se ne primerjam in sem vesel za njihove uspehe."
SANJSKI PROJEKT?
Načrtov ima David s Karussellom še veliko, predvsem pa bi rad "svoj proces izdelave še izboljšal in poenostavil, seveda pa tudi, da bi ljudje to prepoznali. Sanjski projekt pa bi bilo sodelovanje s kakšnim drugim umetnikom, ustvarjalcem ali nekom, ki mu je do lepih stvari in ima originalne ideje."

Karussellovi zgodbi lahko slediš tudi na Instagramu in Facebooku.
Davidove portrete je posnel Tit Košir, fotografije koles pa so Davidovo delo. 

ROKOVNIKI IN PLANERJI • KAM BOSTE ZAPISOVALI SVOJE NAČRTE V 2019

četrtek, 17. januar 2019

Foto: Gud Work
Star čebelji pregovor pravi, da se novo leto zares začne po prvem vikendu v novem letu. A ni res? Tista dva tedna med božičem in 5. januarjem je kot en sam doooolg dan in ena sama lenobna zabava. In potem moramo kar naenkrat začeti uresničevati vse svoje novoletne zaobljube, vstajati ob petih zjutraj in zaspati pred polnočjo, vmes pa popiti vse zelene smutije, popiti na litre vode in zeliščnega čaja, pojesti vse zdrave lunch boxe, urediti svoje finance, sproti pospravljati stanovanje in brisati fotke s telefona. Dokler nekje okoli 20. ne obupamo in se februarja spet sprostimo. :) 

Če pa ste med tistimi, ki ste med novoletne zaobljube zapisali tudi organiziranost, še vedno pa niste našli pravega rokovnika, v katerega boste letos zapisovali svoje opravke, je ta objava za vas. Čeprav smo že krepko v januarju, pa po statistiki vidim, da še vedno iščete planerčke, pri tem pa naletite na lansko objavo. Tu je torej seznam nekaterih ličnih rokovnikov slovenskih blagovnih znamk. 

SIMPLANER 

Simpl. Priročen. Barvit. Spodbuden. 
Klik

MAGIC PLANNER

Za zapisovanje in uresničevanje tistih najbolj drznih sanj. Maš to!


GUD WORK

Za vse resne plane in sladke zmenke in pomenke. Rokovnik, ki vami preživi leto, nato pa ga z veseljem postavite na poličko, saj je tako lep, da ga nočete zavreči. 
Klik

MARBLE PLANNER

Ta je tak #girlboss planer v vedno stajliš marmornem vzorcu. 
Če pa bo leto 2019 zate leto potovanj, ne spreglej tega planerja.

13

Planer za vse, ki so faze gubanja zaradi nepomembnih reči že prešli. 
Koledarček Zavoda in Portala 13.

BAEBA

Tvoja bejba, najboljša prijateljica, ki si zapomni vse, kar ji zaupaš.
Klik

PHOEBE

Ja, kako je luštna, tale Phoebe!
V kateri različici ti je najbolj všeč: vibrant, urban ali tomboy?
Klik.

HIŠA S PAVILJONOM V METLIKI • NAČRTI, KI NAVDUŠUJEJO NA INSTAGRAMU

nedelja, 13. januar 2019

Ideje za objave na Pepermintu prihajajo od marsikod. Sprehod po mestu, namig na mejlu, pogovor s kolegi, stojalo z letaki, pred leti sem objavo napisala zatem, ko sem na poti na delo na tleh zagledala pujska na etiketi. Ko sem se pred dnevi na Instagramu sprehajala med fotkami, sem na enem od arhitekturi posvečenih profilov zagledala hišo, tako zanimivo in podobno moji sanjski hiški, da sem kliknila na fotografijo, da si preberem več, in v opisu presenečena zagledala poznana imena. Izkazalo se je, da gre za načrte za hišo v #Metlika, #Slovenia. Kaaaj? No, in tako (par mejlov pozneje) nastane objava na Pepermintu. 

HIŠA S SKORAJ 100 TISOČ VŠEČKI NA INSTAGRAMU
Izkazalo se je tudi, da je hiša že prava viralna uspešnica na Instagramu, saj so hišo s paviljonom objavili že  številni profili, ki izpostavljajo zanimive arhitekturne projekte, interierje in vizualizacije. Njena zgodba pa je takšna. 
Načrte za sodobno hišo s paviljonom so po naročilu pripravili v metliškem arhitekturnem in oblikovalskem studio ARHEIN, ki ga vodi Sanja Zvonkovič. Čeprav se naročniki na koncu niso odločili za realizacijo, so načrti še vedno izjemno zanimivi in privlačni (in na voljo za odkup), vizualizacije, ki so delo Dušana Vukčeviča I Vudumotion, pa, kot sem omenila v uvodu, navdušujejo ljubitelje arhitekture po svetu.
Hiša je bila načrtovana z mislijo na aktivno štiričlansko družino. Bivalna površina se razteza na 240 m2, kompleks pa sestavlja dinamična struktura dveh povezanih volumnov: večjega, v katerem so predvideni bivlni, spalni in tehnični prostori, ter manjšega paviljona, namenjenega druženju in rekreaciji. Ker so se prvotni naročniki rekreativno ukvarjali s plezanjem, je bila v paviljonu predvidena celo plezalna stena. Z druge strani je predviden tudi parkirni prostor z nadstreškom.

V nadstropju so načrtovali spalnice in kopalnico, v pritličju pa naj bi se zvrstile kuhinja, jedilnica, dnevna soba in manjši pomožni prostori. Nadstropji povezuje odprto stopnišče, odprtost in zračnost pa sta tudi sicer ključni ideji pri zasnovi. Prostoren, odprt bivalni prostor se preko velikih steklenih površin odpira proti terasi in vrtu, kjer se druženje lahko nadaljuje v toplih dnevih leta. 
Želja naročnikov je bila sodobna hiša čistih linij. Predlog arhitektke je bila kombinacija železa, lesa  (na primer lesene lamele iz sibirskega macesna) in stekla, ki z belo fasado deluje moderno, kljub temu pa domačno in vabljivo. Še več, hiša je zasnovana tako, da jo iz naravnega okolja in metliške pokrajine zlahka prestavimo kam drugam: na obrobje mesta ali izven slovenskih meja. Se strinjate?

PREJ IN POTEM • DOM MLADEGA PARA NA 28,5 KVADRATNIH METRIH

nedelja, 06. januar 2019

Kako 28,5 kvadratnih metrov veliko (majhno?) stanovanje prenoviti in preurediti tako, da bo ustrezalo bivanju mladega aktivnega para, ki tu ne le stanuje, spi, kuha, se sprošča, zabava, gosti, temveč pogosto tudi dela. Kako torej na razmeroma majhno kvadraturo zložiti sestavljanko pohištva in elementov, da bo stanovanje prijetno in uporabno za bivanje, obenem pa bo delovalo zračno in "ravno pravšnje"? 

To je bila naloga, ki jo je par zaupal arhitektom studia idea:list. Ti na njuno željo predelnih sten in instalacij niso prestavljali, ker pa kljub temu obstoječa tlorisna razporeditev prostorov in vizualna podoba stanovanja ni bila več primerna zanju, so arhitekti oblikovali "novo, sodobnejšo prostorsko zasnovo, kjer je vsak prostor maksimalno izkoriščen - tako z vidika funkcionalnosti kot tudi izkoriščenosti prostora za shranjevanje."
Pred prenovo (fotografije najdete na dnu objave) je bilo stanovanje razdeljeno na kuhinjo in spalnico. Kuhinja je zaradi nefunkcionalne vzdolžne zasnove kuhinjskih površin delovala utesnjeno in v njej ni preostalo veliko prostora še za hladilnik, jedilno mizo s stoli in kavč. Ta je bil postavljen tako, da je oviral tudi izhod na balkon - ta pa je, sploh v manjših stanovanjih v bloku, tako zelo dragocen. 

KUHINJA, JEDILNICA IN DNEVNA SOBA V ENEM
Glavno spremembo je v dnevni prostor prinesla kuhinja v obliki črke L, arhitekti pa so vanj umestili tudi jedilno mizo, knjižni regal in kavč, ki pa se lahko raztegne tudi v dodatno ležišče ali počivalnik za dva, kar omogoča sproščene trenutke ob ogledu naljubših filmov ali nadaljevank na TV zaslonu, ki je skrit na regal. Če par gosti več ljudi, prav pridejo zložljivi stoli - še en trik za manjša stanovanja. 

DELOVNI KOTIČEK V SPALNICI
V spalnici ob postelji najdemo tudi delovni kotiček, ki je dovolj velik za oba. Za vrati je postavljena vgradna garderobna omara, ob njej je komoda, prav tako pa dodatno shranjevalno površino predstavja  velik predal pod posteljo.

VABLJIVA PREDSOBA, KI ZA OMARO SKRIVA MARSIKAJ
Zanemariti ne gre tudi predprostora. Vanj so postavili po meri narejeno omarico za čevlje ter globoko, prostorno vgradno omaro, v katero lahko stanovalca shraniti vrhnja zimska oblačila, obutev, pa tudi druge predmete, ki jih v vsakdanjem življenju potrebujemo, jih pa najraje "skrijemo". Saj veste, o čem govorim, a ne? Zložljivo stojalo za obešanje perila, pa sesalev, čistila, koš za umazano perilo in drugo. Predprostor tako deluje vabljivo in prav nič natrpano. Ostane še kopalnica. To so uspeli transformirati brez večjih posegov, vendar je zdaj v njej prostor tudi za pralni stroj, vanjo pa so umestili tudi večji tuš.
LES, BELA OPEKA IN TEMNA KOVINA
Stanovanje v celoto povezujejo različni vizualni elementi. Kot pravijo arhitekti, je stanovanje "nekakšna mešanica industrijsko-rustikalnega stila", ki ga zaznamujejo predvsem trije materiali: les, bela opeka in temna kovina. Pri odstranjevanju starih talnih oblog so naleteli na star bukov parket v videzu ribje kosti, ki so ga obnovili in duh časa še poudarili s stenskimi oblogami v kuhinji in kopalnici, ki so videti kot bela opeka. 
"Skrbno izbrani dekor in topli naravni dodatki, kot je na primer sušeno cvetje, dodajo stanovanju piko na i, prostor pa še dodatno obogatijo uokvirjene skice Ljubljane, ki jih je ustvarila uporabnica stanovanja," še zaključijo arhitekti. 

AVTORJI: idea:list studio; Tina Begović, Urban Pahor, Urša Kres
LOKACIJA: Bežigrad, Ljubljana
FOTO: Blaž Gutman

TLORIS STANOVANJA

STANOVANJE PRED PRENOVO


© PEPERMINT • Theme by Maira G.