SLIDER

intervju: Anže Osterman

Anže je mlad fotograf z vizijo in stilom. Če pregledate njegov fotoblog, vam hitro postane jasno, kaj najraje fotografira. Ljudi. In prav portreti so tisto, kar je najbrž najtežje pri fotografiji. Anžetu gre kar dobro, se vam ne zdi? :) V spodnjem vprašalniku lahko izveste več o enem najprijaznejših Pepermintovih komentatorjev.
Kdo si in kaj počneš?
Sem Anže. In vprašanje ‘Kdo si?’ je eno najtežjih kar jih obstaja. Sem študent, prihajam iz Radovljice, odvisen od fotografije in športa. Rad imam lepe stvari, pa naj bo to tehnologija, ženske, fotografije, oblačila, avtomobili… Trenutno čakam na začetek faksa, da obrnem nov list v življenju.
 Kako ponavadi poteka tvoj dan?
Kako poteka dan,  ko moraš v šolo vsi vemo, zato bom rajši opisal moj običajni dan.
Zjutraj vstanem in pred zajtrkom naredim serijo sklec. Sledi dopoldne z računalnikom, na katerem pregledam mail, facebook, vse bloge in strani, ki jih spremljam. Popoldneve namenjam čisto različnim stvarem; druženje, fotografiranje, branje, filmi, sprehodi, delo okoli hiše, kuhanje, tek... Vsak dan zaključim s fitnesom in kakšnim dobrim filmom. Rad hodim tudi v kino in na koncerte; včasih sam, včasih v družbi, odvisno od razpoloženja. Najraje imam dneve ko urejam fotografije, poslušam glasbo in odmislim vse. Odvisno od časa!
 Kako si zašel v fotografske vode in na kakšen način je fotografija spremenila tvoj vsakdan?
Svoj prvi fotoaparat sem dobil od strica. Z njim sem začel dokumentirati gradnjo naše hiše in na tak način sem bil posrkan v ta svet fotografije. S finančno pomočjo strica in staršev sem si kupil tudi prvi dslr. Začel sem brati članke o fotografiji, gledati fotografije… in tako tudi eksperimetirati s fotoaparatom in postprodukcijo. Na svet sem začel gledati kot na trenutke, ki bi bili zanimivi na fotografiji. Prav tako sem začel na ljudeh opazovati tisto kar jih dela posebne in zanimive.
Kako bi opisal svoj stil fotografiranja oz. kaj je značilno za tvoje fotografije? kakšno opremo uporabljaš pri svojem delu?
Usmeril sem se pretežno v fotografijo ljudi. Sem mnenja da so take fotografije najbolj zanimive, ker imajo neko zgodbo in življenje. Ko vidiš osebo na fotografiji se vedno lahko vprašaš; kdo je ta oseba? kaj počne? kakšna je njegova zgodba? Verjamem v to, da je popolnoma vsak človek nekaj posebnega in da se da to posebnost ujeti na fotografijo, in to tudi poskušam.
Svoj stil fotografiranja še gradim, tako da ga težko opišem. Rad imam mešanice digital-analog efektov. Včasih mi paše umetna svetloba, včasih naravna… čisto odvisno od ambienta in motiva.
Uporabljam Canon dslr aparat, moj najljubši objektiv je 85mm 1.8! Najraje uporabljam fiksne objektive z majhno blendo, ker imam rad na fotografijah lepo globinsko ostrino. Pri postprodukciji uporabljam Adobe orodja.
Kakšno je tvoje vodilo pri delu? Kaj želiš s svojo fotografijo doseči, sporočiti?
Moje glavno vodilo pri delu je to, da se je treba za vsako stvar truditi po maksimalnih močeh in trdo delati, ker le to prinese nek rezultat na katerega smo lahko ponosni. S fotografijo želim sporočiti to, da svet ni le v vidnem kotu 50mm kot ga vidimo s prostim očesom, ampak z malo kreativnosti tudi drugačen. Kot vsak fotograf, želim doseči tudi neko spoštovanje do svojega dela.
 Kaj še drugače rad počneš?
Aktivno se ukvarjam s fitnesom, rad tečem, se potapljam, kolesarim… Sem strasten ljubitelj dobrih filmov in glasbe, ker sem mnenja, da se iz njih lahko naučimo veliko življenskih stvari, ali po drugi strani dobimo inspiracije in ideje. Prav tako sem rad v dobri družbi, naj bodo to kolegi ki jih že dalj časa poznam, ali pa ljudje ki sem jih spoznal pred petimi minutami.
Tvoja najljubša spletna mesta?
Flickr, Feaverish Photography Blog, Facebook, Gizmodo, Boston: the big picture. Rad spremljam bloge/strani fotografov, ki me inspirirajo in so mi v vzor (Helmut Newton, Annie Leibovitz). In seveda google, brez katerega ne vem več, kako bi se svet vrtel.
 Načrti in želje za prihodnost?
Moji glavni načrti za prihodnost so končati študij, prepotovati čimvečji del sveta, si ustvariti spodobno življenje in razviti nek edinstven stil fotografiranja. Želje se iz dneva v dan spreminjajo, tako da - kakršne koli že bodo, bom delal na tem, da se uresničijo.

Anže, hvala za sodelovanje in veliko uspeha pri fotografski karieri!

5 komentarjev

 1. Prepričana sem...iz tega fanta bo še kaj:-)

  OdgovoriIzbriši
 2. vse so dobre, samo cetrta fotografija po vrsti mi je pa cisti top! najboljsa!

  OdgovoriIzbriši
 3. Krasne fotografije! Tudi jaz ti želim veliko uspeha pri fotografski karieri, Anže.

  OdgovoriIzbriši
 4. Ko bom fejmus me bo slikal Anže;) Dober je!

  OdgovoriIzbriši
 5. Hvala vsem & še posebej hvala Katji:)

  OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.