SLIDER





STOCKHOLM {GALERIJE + MUZEJI}

Absolutni a must obiska švedske prestolnice je fotografski muzej. Lociran je v nekdanji industrijski stavbi tik ob morju in večpasovnici pod navpično steno, ki nakazuje stockholmski predel Södermalm, Fotografiska pa sočasno ponuja na ogled več vrhunskih razstav. Izredno lep Fotografiskin CGP srečuješ po celem mestu v obliki pisanih nalepkic, v sami stavbi pa se ponavlja vsepovsod - na steklenih drsnih vratih, toaletah, ohranjevalnikih zaslona v predverju.
Četudi smo za las zamudile razstavo kultnega škotskega fotografa Alberta Watsona, smo si lahko ogledale par nadvse vznemirljivih razstav. Denimo izjemno močno selekcijo del enega najvidnejših fotografov 20. stoletja, Roberta Mapplethorpa. Osuple nasmeške je na naše obraze izvabil The Invisible Man, Liu Bolin, ki se kot kameleon na fotografijah zliva z okoljem, včasih tako zelo, da ga komaj najdeš. Prekrasne pa so bile fotografije modnega fotografa Petra Faraga, ki me je povsem očaral z razstavo Northern Women in Chanel
Robert Mapplethrope: Isabella Rossellini in Patti Smith
The Invisible Man
Peter Farago in Ingela Klemetz-Farago: Northern Women in Chanel

Muzeja moderne umetnosti in arhitekture se nahajata v isti, moderno prenovljeni stavbi na otočku Skeppsholmen, do katerega pridemo čez most ob švedskem narodnem muzeju. Oznake so na otoku prav smešno postavljene, a se je prav prijetno izgubljati pod velikimi kostanji. In še toliko bolj prijetno se je nato sprehajati po ledenih razstavnih dvoranah. :) 
V Moderna Museet je trenutno (poleg stalne razstave nekaterih največjih modernistov naše dobe, tudi Picassa) na ogled prikaz življenja in dela feministične umetnice Siri Derkert, ki je bila ženska mnogih talentov in svobodnih nazorov. Če me ne bi tako zeblo, bi se dlje časa zadržala med njenimi modnimi skicami, tako pa sem kaj hitro pobegnila v muzejsko trgovinico. Na drugi strani muzejske zgradbe se nahaja arhitekturni muzej, kjer se lahko sprehodiš med izvirno postavljeno razstavo Manmade Environment. Poglejte, kako je lepo!

Bile smo tudi v Nordiski, kjer pa nisem ravno veliko fotkala, saj je bilo v tem ogromnem muzeju, nekakšnem švedskem ekvivalentu našega etnografskega muzeja, čisto preveč vroče in zadušljivo.
Je pa v Nordiski na ogled vse od tradicionalnih švedskih pogrinjkov, tkanin, otroških igrač, pohištva, mode, zgodovine moških kopalk,... pa do prelepih rdečeličnih Samijev, izvornih prebivalcev Severne Evrope, regije Sápmi, ki v kulturni in jezikovni zavesti med sodobnimi prebivalci živi še dandanes. O tem, kako sem v muzeju na prostem opazovala lose, pa kdaj drugič. :)

7 komentarjev

  1. Všeč! Komaj čakam, da se še sama tukaj sprehodim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. jp, tele štiri hiše so v stockholmu, a velik must. in jaz bi jih razporedila v istem vrstnem redu!

    OdgovoriIzbriši
  3. joj, upam, da tisti, ki greste kmalu v štokholm, samo z enim učem gledate te fotke. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. :) brez skrbi, jaz sem jih samo preletela... :)
    PS: hvala za mail! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. praqv kmalu se gotovo ne bom odpravila v stockholm ampak tale tvoja reportaža me je pa vseeno pritegnila. Ne vem kaj maš za pocedat čez fotke, meni se zdijo prav fine, še posebno tiste vedute mesta, so nekaj posebnega. a je to kaka posebna kamera al kaj si čarala...izgleda kot kaka mala maketa. V fotografsko galerijo bi se tudi sama z veseljem podala. Na fotkah iz moderne galerije pa so mi v oči padli tisti leseni stolčki na kolesih. Prav hecno, nekaj podobnega ravnokar ustvarjam z mamo. Iz našega starega macesna, ki je prerasel vrt in je žal moral pod žago. Zdaj bo živel naprej v moji dnevni sobi, kot klubska mizica ali stolček :-).

    OdgovoriIzbriši
  6. super mini reportaža in lepe fotke. Mene so pri tvojemu stockholmu najbolj pritegnile barve. prave skandinavske. super.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.