SLIDER





MSUM

Če bi uporabljala aplikacijo foursquare, bi bila mogoče že mayer novega Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. No, če bi ga uporabljala Zdenka Badovinac, direktorica muzeja in vsi njeni sodelavci, ki so zadnje mesece v krasni stavbi na Metelkovi preživljali svoje dneve, jim ne bi mogla konkurirati, pa vendar sem bila včeraj tam že drugič (za prvi obisk kliknite semle). Zvečer je stavba še bolj impresivna, a ne bom se delala fine, ampak raje priznala, da sem nad samo arhitekturo ta moment precej bolj navdušena kot nad postavitvijo razstav. Bom šla pa itak večkrat tja in si lepo v miru vse ogledala, ko se vame ne bo zaletaval moški v lepi obleki, ki je del performansa (skupaj z ženskami, ki se lupčkajo s steno in moškimi, ki ležijo na tleh sredi množice ljudi). Jaz tega res ne štekam, umetnost gordol, niti ne razumem del, ki imajo pridevnik "umetniški", pa lahko gledaš v njih cel dan in ti res ni nič jasno. Ampak taka sem jaz, opozarjam, preden me kdo napade :)

Skratka, zajubljena sem v prostor in srčno upam, da bo zaživel - ne le kot institucija, temveč kot zbirališče, knjigarna, knjižnica. In da bomo tja zahajali tudi Slovenci in ne le tuji turisti in obiskovalci. Jaz pa si že predstavljam, kako lepo bo na ploščadi med skupino muzejev na kakšen topel poletni večer.

8 komentarjev

  1. Juuuu, poletni večeri, poletno druženje, glasba v živo ... iz tvojega bloga v njihova ušesa in koledar! A MUST!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim, da takšne in drugačne performanse razumejo le "umetniki", avtorji sami. Sem pa ne dolgo nazaj v Lj. na eni od takih razstav, performansov sodobne umetnisti ugotovila, potem ko sem se fino ustrašila, da če je namen tega, da si zapomniš tisto stvar, potem je zadetek v polno. Pa če razumeš stvar ali ne :)

    OdgovoriIzbriši
  3. detajli so mi všeč...potrebno videti v živo
    postavitve pa so stvar posameznikove percepcije
    lep prispevek

    OdgovoriIzbriši
  4. Super povzetek o novem MSUM. Si kar deliva podobno mnenje, tako da sem kopirala link tvoje objave na facebook. Tudi mene je bolj zanimala arhitektura. ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. sem še malo razmišljala... sodobna umetnost je pogosto taka, da brez širšega konteksta ali razlage res nima smisla tam stat, gledat in razmišljat in še malo gledat in si belit glavo. to me dolgočasi. ne maram namigov, da si mora vsak posameznik zadevo razlagat po svoje. daj mi kontekst, povej mi, kaj si hotel s tem povedati, potem bom pa jst to v intimi svojih misli premislila :)
    res je, matilda, vse je v percepciji posameznika - vedno in povsod :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zgleda super! :) Komi čakam, da ga vidim še v živo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tudi jaz dolgo časa nisem marala moderne/sodobne umetnosti...dokler nisem ugotovila, da le zahteva veliko časa, študija, razumevanja in predvsem široke razgledanosti. Je posledica družbenih, kulturnih, političnih... sprememb in dokler ne poznaš širšega konteksta, je moderna umetnost res lahko težko razumljiva ali sploh ni - vsi pa najbrž vemo, da je 20. stoletje čas, ko se je zgodilo na vseh področjih v zgodovini en ogromen preskok v primerjavi s prejšnjimi obdobji. Vsak med nami rad pogleda kakšno sliko iz preteklih obdobij (renesansa, impresionisti,...), pri moderni umetnosti pa je publika zmedena in zato gre naprej. Ampak ravno tukaj se treba ustavit in raziskovat zadeve - zakaj je pač nekaj tako, kot je, zakaj nas zmede in česa ne razumemo.

    Sem pa res pristaš tega, da se pri teh zadevah prirejajo čim bolj številčna javna vodstva, saj so nepogrešljivi del vsake razstave - nihče pač ni vseveden in fino je, če ti nekdo, ki je kustos razstave, pove kaj o razstavljenih delih / performansih itd.

    Darsi - mogoče je "šok" tisto, kar veliko umetnikov uporablja za doseganje svojih ciljev, ni pa vedno ok, ker je prostor že malo prenasičen s šokom in na koncu nas skoraj nič več ne šokira - si pa zapomnimo, to pa je res.

    OdgovoriIzbriši
  8. ja, nika, se strinjam s tabo. upam, da bom kmalu imela čas še za voden ogled.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.