SLIDER





FEKK • SVEŽ NABOR KRATKIH FILMOV V LJUBLJANI



Danes se v ljubljanski Kinoteki s prvimi projekcijami začenja letošnja izvedba Festivala kratkega filma FeKK. O njem je več povedala Bojana Bregar, soorganizatorka in selektorka slovenskega tekmovalnega programa, svoj oblikovalski prispevek pa je opisal tudi avtor prenovljene festivalske podobe Jan Virant, s katero otvarjam tudi sveže objave na Pepermintu. Akcija!

KAJ JE FEKK
FeKK je mlad, a ambiciozen festival, na katerem zdaj že tretje leto skrbimo, da se kar čim večjemu občinstvu približa medij kratkometražnega filma, se pravi, predvajamo samo filme, ki so dolgi do 30 minut. Med njimi je veliko študentskih filmov ter filmov mladih avtorjev, seveda pa obstajajo tudi režiserji, ki se tej formi posvečajo skozi celotno kariero, saj kratki film omogoča posebno svobodo filmskega izraza, seveda pa ima tudi svoja posebna pravila, in tako še zdaleč ni takšna »skrajšana verzija celovečerca«, kot si ljudje včasih predstavljajo.


Zgodovina FeKKa se je pravzaprav pričela z nekim drugim festivalom. Osnovna ekipa se je formirala kot slovenska sekcija mednarodnega festivala kratkega filma K3, ki je imel glavni »štab« v Celovcu, ampak smo dokaj kmalu ugotovili, da je ta okvir za vse naše želje in načrte preozek in da bi bilo bolje, če se osamosvojimo. Avgusta 2015 smo tako izpeljali prvi FeKK, z ločenima tekmovalnima programoma slovenskih in mednarodnih (ex-yu) filmov. Vmes smo z isto ekipo začeli delovati tudi kot Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, in tudi izven festivalskega okvira pričeli z organizacijo programov, raznih prireditev, predavanj. ekipi smo zagotovo vsi navdušeni nad filmom, nekateri se s tem ukvarjamo tudi profesionalno, na različnih področjih; smo filmski kritiki, režiserji, snemalci, producenti ... 

PO KAJ NA FEKK
Od prve edicije dalje je eden naših glavnih ciljev ta, da v enem tednu, na enem mestu združimo najboljše, kar lahko ponudi to kulturno-geografsko okolje, po čemer se tudi razlikujemo od ostalih festivalov. V ta namen se na našem sporedu bohotita dve tekmovalni sekciji  - prva je posvečena kratkim filmom domačih avtorjev, druga produkciji iz širše balkanske regije. Ampak pri tem se program šele dobro začne. V sekciji FeKKstival, kjer gostimo druge mednarodne festivale, bomo letos dobrodošlico izkazali finskemu festivalu kratkega filma Tampere, ki je eden od petih največjih evropskih festivalov te vrste in ki se bo predstavil z naborom najboljših filmov iz zadnjih let. Zelo smo ponosni tudi na retrospektivo portugalskega režiserja Miguela Gomesa, ki je znan po odličnih celovečercih Tabu in trilogiji 1001 noč, mi pa bomo pokazali njegove kratke filme in to na filmskem traku, kar je poseben zalogaj. Fina zadeva bo tudi program kratkih iz nabora Evropskih filmskih nagrad, ki so tak old world ekvivalent ameriških oskarjem. Pozabiti ne smem na polnočni program VHS bizarnosti Everything is terrible, pa posebni izbor filmov »East of Eden«, ki prinaša kanček vzhodnoevropske eksotike in nenazadnje tudi na dokumentarne filme Luksuz delavnice iz Krškega, ki so tudi z nami že od začetka ... Če še kdo bere na tej točki, potem mu velja čestitati in ga v isti sapi povabiti tudi na letošnjo okroglo mizo, ki se bo šibila pod težo uveljavljenih gostov, ki bodo s poslušalci delili nasvete glede prijav na festivale. Da si pa od vsega tega oddahnemo, bo na predzadnji dan,v petek, organiziran že legendarni (no, skoraj) FeKK party z mikavnim naborom DJ-ev. Celotni program, z lokacijami in naslovi si lahko pogledate na spletni strani

Pa še čisto zadnja stvar: vstop na (skoraj) vse predstave je brezplačen.


ŠE NEKAJ O SVEŽI PODOBI FEKK
Haha, res je sveža! :) Avtor letošnje podobe festivala je Jan VirantZa komentar letošnje FeKK podobe pa sem vprašala kar njega samega, in pravi takole: Za glavno podobo festivala sem si zamislil ilustrativen prikaz predmetov oziroma užitkov, ki se jim predajamo pretežno poleti (čas festivala) in imajo kratek rok trajanja (tako kot kratki filmi). Tem sem v drugi fazi dodal vizualni element, ki asociira na film in tako dobil končne ilustracije. V procesu načrtovanja smo se skupaj odločili, da ne potrebujemo serije ilustracij in na koncu je zmagavalka postala sladoledna lučka. Iz klasičnih sladolednih okusov izhajajo tudi letošnje festivalske barve - jagodno rožnata, borovničevo modra in vanilijino rumena.

Pravi, da se je neizmerno zabaval ob oblikovanju letošnje podobe, ter da je videti, da smo se mi tudi, kar lahko samo potrdim. Malo se bojim, da nam bo zmanjkalo značk in promo materiala že v prvih dneh. Zato pa si lahko vsi, ki vam je podoba festivala všeč, z naše spletne strani brezplačno prenesete ozadja za telefon! Pa se vidimo na FeKKu!


Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.