SLIDER





intervju: Nina Urh

Pepermint nadaljuje s predstavljanjem znanih in neznanih čudodelcev, rokodelcev, obrtnikov vseh vrst in suhorobarjev. :) Danes je na vrsti zelo zanimiva gopodična, zabavna, duhovita, včasih malce lena, predvsem pa pogumna Nina, ki je lahko vsem sanjačem v zgled in navdih. Njene ribe so že legendarne, njeno oblikovanje čisto in hkrati barvito - čista pozitiva. O njenih dogodivščinah grafične oblikovalke na svojem, ljubezni do češenj in sardelic, fotografije in podobnega, si lahko preberete {in pogledate} na njenem blogu, vmes pa uživajte ob temle intervjuju.



Kdo si in kaj počneš?
Sem skoraj 30-letnica, ki je po letih kolebanja, sedenja za sivo uradniško mizo in jamranja nad svojo usodo (ok, to počnem še sedaj) zbrala pogum in zamenjala varno službo s porodniškim dopustom za nepredvidljivi svet grafičnega oblikovanja. Vendar za svet, ki ga obožujem, v njem normalno diham in se veselim vsakega dneva posebej.Kako sem se znašla v dizajnu, še sama ne vem. Dokončala sem študij krajinske arhitekture in se zaposlila v javni upravi, ker nekako nisem vedela točno, kaj bi počela v življenju. Ta čas so me pokonci držali le dolgi popoldnevi, ki sem jih preživela v glavnem v oblikovanju, predvsem za prijatelje, znance. Počasi so se pa začele zadeve odvijati, naročnikov je bilo vedno več, projekti so bili zahtevnejši in bili so dnevi, ko sem za računalnikom sedela po 16 ur in takrat sem vedela, da se je potrebno odločiti …



Povprečen dan
V bistvu bi rada povedala, da se moj dan začne z jutranjo kavo, s prebiranjem pošte, delom do 12h, potem kava s prijatelji in popoldne izlet v naravo. Pa ni tako. Jutra vedno začnem na netu, kakšno uro prebijem po blogih, portalih (da nimam slabe vesti, temu rečem segrevanje), potem delam, jem, pijem zeleni čaj, se delam, da delam, obupujem, počivam, spet delam, za posebne priložnosti se odpeljem do sosednjega mesta na kavo, potem spet govorim, da bom delala, jem, peljem psa ven, posedam na terasi z najljubšim sosedom Juretom. Zvečer, ko pa je panika, pa začnem na polno delat. Če povzamem, manjka mi malo discipline, ampak ta pride v kompletu s pisarno naslednji teden ;)

Stil ustvarjanja? Kaj še rada počneš poleg oblikovanja?
Skušam delati vse, čeprav mi ne gre vse od rok. Najrajši delam logotipe. Všeč mi je proces dela, razvijanje, minimalizem. Všeč mi je, kako obračam, združujem, odvzemam in dodajam, se zabavam, dokler ne pridem do kompleksnega rezultata, ki pove vse v svoji preprostosti. Rada imam čiste linije, tako da sem že na točki, kjer skušam ilustracijo čisto minimalizirati, jo narediti grobo in preprosto. Bom temu kar rekla moj stil. Smisel dobrega dizajna vidim predvsem v sposobnosti biti iznajdljiv, hudomušen in kreativen. Poleg klikanja pa še rada fotografiram, eksperimentiram z lomo fotografijo, kvačkam ribe in po novem sanjam o sitotisku.

Naj 3
V bistvu bom tukaj vprašanje priredila na naj 3 glasbe, ker sem človek, ki ji glasba predstavlja a must v življenju. Knjige so občasne, filmov pa tudi ne maram preveč, sem bolj tip za nadaljevanke. Vsekakor pa si življenja ne predstavljam brez chillout komadov, Roisin Murphy in brez kakšne udarne elektronike za naspidirane dni.

Kaj te inspirira?
Inspirira me vsaka neumnost, vsaka lepa stvar, beseda, ki jo slišim, flek na okenski polici, modna revija, športni dogodki,... Ure in ure prebijem na blogih, klikam linke do neskončnosti in ko najdem kakšno novo stvar, se veselim kot majhen otrok. Da ne pozabim vseh tutorialov in youtuba, preko katerega sem se naučila kvačkati in štrikati. In večkrat se vprašam, ali bi bila brez www-ja bolj ali manj produktivna. Verjetno bolj … ;)

Načrti in želje za prihodnost...
Definitivno, da bi bila manj lena ... ;) Pa da bi se naučila šivati, mogoče celo kuhati in pospravljati, pa da bi se končno navadila pravilno uporabljati zaslonko, da bi bili vsi naročniki kul, da bi nehala delati pri 35-tih, da bi obiskala vse države na I (ta projekt je že v teku), da se računalniki ne bi sesuvali; da bi imeli vsaj kaj koristi od globalnega segrevanja in bi češnje zorele celo leto ...
Nina, naj se vse to tudi zgodi
in hvala za sodelovanje! ;)

7 komentarjev

  1. ODLične želje za prihodnost.. se jim kar pridružujem.. pa da bi se naučila skvačkat še kake ekstra dekice, hehe

    OdgovoriIzbriši
  2. Pepermint postaja moj nnajljubši blog.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz pa veselo komentiram en post nižje. Tele razporeditve se nisem še navadla (morda poštekla...).

    OdgovoriIzbriši
  4. To pa mi je zelo dobro poznano, da več govori, da bo delala kot pa dela :D
    Ful fajn, da predstavljaš folk!

    Mir in ljubezen !

    OdgovoriIzbriši
  5. Potuha za vse nas, ki zjutraj najprej počekiramo računalnik. In delo prelagamo na večer, ko se nam po mešanju kave z zelenim čajem že strašansko tresejo roke in nam preskakujejo misli.

    Hvala ti za vse te drobce kreativnega navdiha. Tudi zaradi njih vsako jutro priklikam do peperminta. Oh, mogoče pa je to le zaradi tega supercute logoja. Kdo bi vedel.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.