SLIDER





cocta - pijača vaše in naše mladosti

Ali Razstava o dediščini blagovnih znamk v Slovenskem etnografskem muzeju, ki sem si jo ogledala danes, vi pa si jo lahko, če si je seveda še niste in vas tematika zanima, ogledate še do septembra.
Razstava je manjša, kot sem pričakovala, ampak najbrž so predstavili le tiste ključne znamke. En tak mini pregled razvoja slovenskih BZ s prostorskim in vsebinskim poudarkom na nesporni princeski slovenskega gospodarstva in kultnega simbola slovenske kulture in družbe nasploh - Cocti. Začeli pa smo levo od dvigala.
Tole oranžno je stolpič s knofki in zvočnikom navrh, iz katerega donijo izbrani radijski oglasi. Prvi je bil zelo dolg in nedinamičen, haha, z Radia Študent. Naprej se pride v prostor, kjer so na hitro predstavljene BZ kot recimo Peko, Ilirija, Šumi, Elan, Gorenje. Pikčrs:
Iii. Tole Šumijevo škatlo si pa tako želim! Enkrat jo bom ujagala na bolšjaku, ziher! :)

V letaku ob razstavi piše, da so Cocta in druge slovenske blagovne znamke postale del naše kulturne identitete in da nas prijetno spominjajo na čase gospodarskega in družbenega razcveta. Sama sem najbrž premlada, da bi me kokta spominjala na kaj drugega kot na brezskrbno otroštvo, šumijevi bombončki na rojstne dneve, radenska pa na nekaj, česar še zdaj ne morem spiti več kot požirek. Nostalgija pač. In kokto imam rada in jo pogosto naročim ali kupim.
Hm, tudi tegale medveda bi imela. Za na steno, kajpak. Dve fotki sta zato, ker se na prvi vidi konstrukcija iz koktinih plastenk. Spodaj pa razvoj koktine flaške. Ja, včasih je bil napis nasprejan. Že takrat so poznali stencile, frajerji!
Tudi te pločevinaste oznake se bežno spominjam s pročelij oštarij in bifejev v devetdesetih. Bifejev z balinplacom in škripajočimi gugalnicami, se razume.

Priporočam še ogled (starih in novih) koktinih TV oglasov.

3 komentarji

  1. Najlepša hvala za reminder. Tole si moram pa obvezno pogledati. Tudi sama sem oblikovala eno serijo Radenskinih etiket, ki je bila aktualna nekje od leta 95 pa do nekaj let nazaj, ko so jih znova spremenili. Me prav zanima, če so te tudi uvrstili na razstavo ...


    A

    OdgovoriIzbriši
  2. oj... jst mam 3 šumi škatle... ker gredo ena v drugo... sem jih pa ujagala pri stari mami v begunjah, tko da ti priporočam, da se obrneš na kakšno staro mamo/teto/strica/podstrešje/klet...

    OdgovoriIzbriši
  3. drugače majo na bovšajku to škaltico; no vsaj vidla sem jo, dons se nisem poglablala ampak zadnjič so jo imel...

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.