SLIDER





ŽIVLJENJE IN TEHNIKA

Revija/časopis ŽIVLJENJE IN TEHNIKA je začela izhajati leta 1950 kot Ljudski list. Čez tri leta se je preimenovala v naslov, pod katerim izhaja še danes. Več o zgodovini revije si lahko preberete tukajle. Naš oči, ki nadvse rad ohranja pred propadom stare knjige in podobne zadevšne, mi je prinesel kup starih časopisov, ker se v njih najde tudi marsikateri zanimiv nasvet za DIY :) Ko sem pregledala revije (večinoma so iz leta 1953), sem si skušala predstavljati, da bi recimo naslednje jutro vstala z namenom, da zgradim transformatorsko postajo. Ali morda pograd. Taki in drugačni nasveti z navodili in načrti so namreč prikazani v ŽIT. Danes se gre po take stvari v trgovino (no, za transformatorsko postajo nisem ziher:), še nedolgo nazaj pa so sami naredili vse, kar se je le dalo.
Ni kaj, nekoč je bilo lastno delo vrednota, danes pa smo predvsem leni in bi vse radi imeli po bližnjici, čimprej in takoj. Če montaža kje ni všteta v ceno, je cela panika. Naši izgovori so, da nimamo časa - zato kupujemo prek spleta, saj nam ni do gužvanja po trgovinah. Hah, ta dragoceni čas raje preživimo ob gužvanju na tako zasluženi kavici v mestu. Karikiram, ampak zadeva ni daleč od resnice, se mi zdi. No, najbrž nihče od nas ne bo nikoli zgradil transformatorske postaje, sem pa prav vesela, da znam prijeti kladivo v roke (ali kakšno bolj sofisticirano orodje) in kaj popraviti, celo ustvariti.
Najbolj zanimivo je brati napovedi za prihodnost. Take, v kakršne so trdno verjeli znanstveniki in strokovnjaki tistega časa. Da bo imel čez 50 let že vsak svoje letalo, da bodo kemijski strokovnjaki iznašli nešteto novih elementov in snovi, da bo ocean "polje prihodnosti", kjer bomo gojili vse možno. In ko pod zanimivost spada fotoaparat, ki sam nastavi svetlobo, veš, da se stvari spreminjajo in da se vedno tudi bodo.
Zdaj pa k fotkam. Od vsega sem bila najbolj navdušena nad tipografijo v teh zgodnjih številkah ŽIT.  Lepa, raznolika. Znaki podjetij preprosti a izčiščeni. In oglasi, smešni za crknit, no, ali pa vljudni. Vsekakor takih nismo vajeni več. Tudi Uredništvo je svoje naročnike le z obvestilom v okvirčku povabilo, naj poravnajo svoje naročnine in naznanilo, da se bo v prihodnjih mesecih pri njih oglasil poštar z roza položnico. Danes bi te zasuli s papirji in grožnjami :)

6 komentarjev

  1. Prekrasni fonti! Takoj bi vse imela. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo všeč. Tvoj zapis in ŽIT tipografija. Pa vljudni oglasi!;) Z veseljem bi brala napovedi prihodnosti in bila potem manj prestrašena nad prihodnostjo, ki nam jo napovedujejo sedaj...

    OdgovoriIzbriši
  3. Waaaaaa, to je menda edina revija na katero smo bili kdajkoli naročeni doma "doma" :-) Katja, hvala za tale skok v časovni stroj, si me namreč popeljala par desetletij nazaj.... ♥

    OdgovoriIzbriši
  4. Super, bo treba malo pobrskat po podstrehah in antikvariatih, vi najbrž ne prodajate, če ste taki navdušenci v familiji? Vprašat ni greh, he he.

    Drugače pa je super prebrat kaj takega na takem blogu, sem kar presenečen. Thumbs up!

    .Žiga

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.