SLIDER





INTERVJU: JANJA VIDEC

Janja Videc je eno najvidnejših mladih imen slovenskega modnega prizorišča. Letošnjo pomlad je svojo kolekcijo predstavila tudi na avstrijskih modnih dnevih ob Vrbskem jezeru (spomin nanje si lahko osvežite pri Ani:), kjer je s temnimi silhuetami navdušila zbrano občinstvo in modne strokovnjake. Janja dobro ve, kaj želi doseči in kaj za to potrebuje. Dodelan koncept vsake kolekcije pospremi z fotografijami v slogu, ki njeno vizijo še poudari. Moda je njeno življenje, njen vsakdan je tesno prepleten z ustvarjanjem in razmišljanjem o njej. Janja je v svojih odgovorih premišljena in svoje misli začrta tako jasno kot linije svojih krojev.


KDO SI IN KAJ POČNEŠ?
Sem ena izmed tistih oseb, ki se ji zdi vprašanje kdo si, eno izmed najtežjih sploh. Ker me odgovori, kot so naštevanje raznoraznih hobijev ter nekaj značajskih lastnosti na tovrstna vprašanja nikoli niso zadovoljili, bo najbolje, da sem kratka in jedrnata. Sem Janja Videc in se ukvarjam z modnim oblikovanjem :)
KAKO PONAVADI POTEKA TVOJ DAN?
Pri meni je to precej pogojeno z določenim obdobjem v življenju. Kadar sem v obdobju navdiha, ko se recimo ukvarjam z kakšnim projektom ali oblikovanjem nove kolekcije, so vse moje misli usmerjene v določen cilj, posledično tudi ves moj dan. Takrat se izoliram od okolice, ustvarjam od jutra do večera, pa tudi ponoči, pozabim na spanje, včasih celo na hrano in kljub stresu, ki je prisoten v takšnih dneh, lahko rečem, da sem takrat najbolj srečna. Poleg ustvarjalnih dni, obstajajo tudi leni dnevi, ko spim do dvanajstih, se nato brezciljno potikam po mestu in ne naredim popolnoma nič produktivnega. Pa dnevi rezervirani za pomembne osebe, depresivni dnevi, dnevi načrtovanja,... Kakorkoli, ne maram rutine, raje grem iz ene skrajnosti v drugo, kot da bi  vsak moj dan potekal po ustaljenem principu. Rada dolgo spim in zares zaživim šele pozno zvečer.


MODNO OBLIKOVANJE - KAKO SI ZAŠLA V TA SVET, JE BILA TO TVOJA OTROŠKA ŽELJA?
Že kot otrok sem neprestano nekaj ustvarjala, med drugim sem počečkala vse stene, ki so mi bile na dosegu rok in že takrat sem si predstavljala, da se bom nekoč ukvarjala z umetnostjo, čeprav ta želja še ni bila povsem izoblikovana. Na začetku je bilo vse skupaj zelo spontano, svet mode sem dojemala kot zabavo in se nato v določenem trenutku zavedla, da bi se s tem lahko ukvarjala vse življenje. Konec koncev je to svet, kjer je pretiravanje dovoljeno, pričakovano, pravzaprav celo dobrodošlo.

SE TI ZDI, DA LJUBLJANSKA FAKULTETA NUDI DOVOLJ ZNANJA ALI JE NUJNO PONJ TUDI V TUJINO?
Pri oblikovanju oblačil ne obstajajo nekakšna pravila, ki se jih naučiš, nato pa ustvarjaš v skladu z njimi. Če bi bilo tako, bi zelo hitro postalo dolgočasno. Seveda je pomembno poznavanje ozadja mode, njene zgodovine, krojev in podobno, vendar je bistven element tvoja lastna interpretacija, koncept ter kreativna rešitev. Od vsakega posameznika je odvisno, kako se bo razvil na tem področju, ne glede na to, ali bo to v sklopu ljubljanske, ali katerekoli druge fakultete. Pomembno je, da si v vsakem trenutku dojemljiv za nove ideje in da znaš povezovati pretekle vzroke in posledice s trenutnim dogajanjem v družbi ter posledično tudi v modi. Je pa res, da ti da tujina neko širino, neko novo izkušnjo in predvsem nek nov, drugačen pogled na ustvarjanje.


KAKO BI OPISALA ŽENSKO, KI NOSI TVOJE KOSE?
To je ženska, ki se ne zadovolji z malenkostmi, saj v življenju hoče nekaj več. Ženska, ki se zaveda svoje erotične plati in se je ne boji izpostaviti. Ženska ki v sebi združuje navidez nezdružljivo, včasih je skrivnostna, igriva, na trenutke romantična, zapeljiva, neposredna...

KAKO KOT ŠTUDENTKA MODNEGA OBLIKOVANJA GLEDAŠ NA FENOMEN MODNIH BLOGOV?
Moda je odraz družbe, v kateri živimo, modni blogerji pa le vprašanje časa. V osnovi se mi zdi  tovrsten način podajanja mnenja super, že zato, ker se s tem tvori neka kritična masa ljudi. Problem je bolj v tem, da se tega loteva vse preveč oseb, ki so prepričane, da imajo dovolj znanja in talenta za tovrstne podvige, pa temu še zdaleč ni tako.  Berem pa predvsem domače modne bloge.

KATERA IMENA IZ SVETA MODE NAJBOLJ CENIŠ IN OBČUDUJEŠ?
Dojemanje estetike se pri vsakem človeku, ki se s tem ukvarja, s časom spreminja, nadgrajuje, poglablja in išče nove smernice, vsekakor pa je pogojeno tudi s tem, kaj posameznika v določenem obdobju inspirira. V tem trenutku mi je najbliže estetika oblikovalcev kot so Riccardo Tisci, Sarah Burton, Georgina Chapman in Keren Craig, sicer pa občudujem tudi Garetha Pugha, Iris van Herpen, Johna Galliana, oblikovalski tim Viktor&Rolf in vse kar je ustvaril Alexander McQueen. 
KAJ ŠE SICER POČNEŠ - KO ODMISLIŠ KROJENJE, ŠIVANJE, NAČRTOVANJE?
Takrat krojim, šivam in načrtujem oblačila zase :). Pravzaprav le redkokdaj zares odmislim svoje delo, saj gre za način razmišljanja, ko neprestano iščeš nek navdih, tudi kadar počneš nekaj povsem banalnega, kar na prvi pogled nima nobene zveze s kreativo. Poleg tega se ideje in inspiracija  velikokrat pojavljajo ravno takrat, ko jih najmanj pričakuješ. Sicer pa v času, ki mi preostane,  najraje berem, skiciram, delam jogo, da izničim prenasičenost misli, pišem nepomembnosti, ki jih seveda obdržim zase, pogledam kakšen kvaliteten film, s prijatelji razglabljam o raznoraznih smislih in nesmislih, preizkušam torte, spim,...

NAČRTI IN ŽELJE ZA PRIHODNOST?
Ustvarjati in se razvijati na vseh področjih, kot oblikovalka in kot človek. Vztrajati pri svojih načelih. Iskati lepoto v majhnih stvareh. Pridobiti čimveč pomembnih izkušenj. Se vsak dan naučiti nekaj novega. Živeti v prepričanju, da je vse mogoče. In diplomirati :)
fotografije so delo Matjaža Komela

3 komentarji

  1. Dodelane misli, dodelane obleke. Čestitke Janji in naj bo njena prihodnost svetla in svetleča! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda starejša punca, sodeč po odgovorih...BRAVO

    OdgovoriIzbriši
  3. še je upanje za ntf, bravo janja :)

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.