SLIDER





PLAKATI 48. BORŠTNIKOVEGA SREČANJA

Mesta so spet polna zanimivih plakatov. Ste pozorni na njih? Zdi se mi, da so lahko lep okras mesta, za tujce pa fin vpogled v naše oblikovanje. Žal pa je večina prostorov za oglasne jumbote polepljena z obupno grozo, je pa zato toliko bolje naleteti na kaj finega. V ponedeljek sem že z avtobusa na Tržaški, nato pa še na Tivolski zagledala plakate za letošnje BORŠTNIKOVO SREČANJE, ki bo v Mariboru odvijal med 18. in 27. oktobrom. Že lansko leto mi je bila podoba festivala všeč, letos pa, kljub povsem drugačni  vizualni zgodbi, ni nič drugače, kajti krivec je isti - Nenad Cizl. Vizualna podoba je rezultat debat med oblikovalcem in umetniško direktorico festivala Aljo Predan ter nosi oster sporočilni naboj, ponazarja namreč odnos politike do kulture, pa tudi položaj kulture v slovenski družbi.
Avtor: Cizl
Ni pa le sporočilnost plakatov tista, ki je, še preden se je letošnja edicija festivala sploh začela - predstavili pa so jih že zgodaj spomladi - spodbudila izmenjavo mnenj, zanimive odzive je sprožila tudi njihova likovna podoba. Meni recimo se zdi že preskok od lanskoletnega kolaža različnih tehnik, izrazito ostrih, futurističnih linij k mehkejšim, čopičastim, skorajda otroškim in recimo predračunalniškim ... zelo intriganten. Nekateri recimo letošnje Cizlove plakate primerjajo z gledališkimi plakati v osemdesetih letih, ko so bili ti izjemno pomemben del teatra, njegove promocije in umetniškega izražanja nasploh. Ja, ni vsak plakat ali letak zgolj reklama. 

In kako genialen je slogan Borštnikovega srečanja? "PIČIMO!" Umetnost lahko piči, ostro in neposredno, le goriva, zagona in idej ne sme zmanjkati. Mimogrede, Borštnikovo in Cizla lahko spremljate tudi na FB.

6 komentarjev

  1. Mislim, da je s plakati povedano vse. very well done!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tud sama sem jih opazovala po mestu in potem vidim, da si jim tud ti namenila pozornost.
    Izredno simpatični so na prvi pogled, ampak dalj ko gledaš v njih, več stvari vidiš. Res kul.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na prvi pogled zgledajo kot nekaj kar bi bila lahko stvaritev Radovana Jenka

    OdgovoriIzbriši
  4. Če smo že pr plakatih - ob tem sm pomislna nate in na to, da bi ti mogoč lahko blo všeč :) https://www.facebook.com/fuksapavel

    OdgovoriIzbriši
  5. Letošnji plakati so res super. Morda veš, kje bi lahko človek kakšnga kar tako dobil, za domačo dekoracijo? :)

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.