SLIDER





KAKO POLEPŠATI KOPALNICO?


Kopalnice so hecni prostori, pri načrtovanju in opremljanju velikokrat kar malce pozabimo nanje. Velikokrat so od stropa do tal prekrite s ploščicami (sumljivih barv in vzorcev), jaz pa že od malega sanjam o belih stenah/ploščicah v kopalnici. Ker so kopalnice največkrat bolj mini, jih bela precej poveča. No, ker v kopalnici preživim bolj malo časa (rihtam, češem in kolkrtolk naličim se namreč kar v spalnici), sem se zadnjič na prost večer odločila, da si privoščim kopel. Po vsaj desetih letih. Že po petih minutah vse skupaj postalo brezveze. Sploh si ne predstavljam, da bi v banji še brala, pila vino ali kaj podobnega. Kar živčna sem bila.

Všeč so mi kopalnice, ki posnemajo "vajb" preostalih prostorov. Da niso zapostavljene. Da je v njih nekaj živega (rože, ne plesen). Lahko so prave male galerije. Lahko so skladišče za vse prazne in polne flaške od parfumov. Lahko so polne lončkov, pisanih embalaž in lepih brisač. Pa naredimo kar en seznam reči, s katerimi lahko uredite in polepšate kopalnico:

| ROŽE | Poleg tega, da v vlažnem okolju odlično uspevajo, lepo poživijo prostor ter nas spravijo v dobro voljo. Dobro se obnesejo tako cvetoče kot zelene lončnice. Če v kopalnici preživite veliko časa, jo lahko spomladi in poleti polepšate tudi s kakšnim sveže nabranim šopkom.

| LONČKI, SKLEDICE, KOŠARE | Okej, sodobno kopalniško pohištvo ima vse sorte predalov, kamor lahko skrijemo vse drobnarije. Meni pa stvarce, kot so lepi lončki, kozarčki za zobno krtačko, podstavki za milo, skledice za nakit ... kopalnico naredijo bolj osebno in domačno. Pletene košare so prav tako ena od lepih idej za skladiščenje. Vanje lahko zložimo toaletni papir, tampone, vložke ipd.

| ZAVESA ZA PRHO + PREPROGE | V Ikei imajo prav zabavne zavese za tuš ali banjo, pa tudi sicer se mi zdi, da lahko zavese pomembno prispevajo k videzu kopalnice. Ko sem živela v prejšnjem stanovanjcu z mini kopalnico, sem najprej snela temno zeleno zaveso za tuš in namestila takšno prosojno z belimi cvetovi. Sicer znajo biti te zavese tudi malce nehigienične, zato jih je fino zamenjati 1x na leto. Preproge so pa še ena luštna reč - po eni strani je fino, da nas ne zebe v noge, po drugi strani pa moramo vseeno paziti, da so suhe. V vsakem primeru pa so lahko predvsem - lepe.

| UMETNIŠKA STENA / POLIČKA | Ta ideja mi je še posebej všeč v toaletah, povsem spremeni naše dojemanje takih prostorov. Naj bo to kolaž fotk iz revij, fotografije ali uokvirjene ilustracije ... Res kul.

Kako pa vi gledate na kopalnice? Kako ste si uredili svojo in kako polepšali najemniško? Imate še kakšno fino idejo?

13 komentarjev

  1. Ah, si me zdaj spmnila, da jo grem posesat :D Naša kopalnica je letos lepša zaradi tega, ker jo redno čistim :D
    Mam pa v planu kakšne luštne ilustracije obesit pa fanta prepričat, da poličko pri špeglu ročno poriše s svojimi doodli.
    In ko se naučim kvačkat bom iz starih majc nakvačkala okroglo preprogo (:

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, ful fine ideje! Iz blaga lahko kvačkaš tudi brez kvačke, sigurno je na youtube kakšen tutorial :) Oloopke so super zgled.

      http://www.pepermint.si/2012/12/kvackajte-z-oloop.html

      Izbriši
  2. O, meni se zdi pa super ta ideja za nad bojlerček od wc-ja!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sanjam o kopalici z oknom. Tega pri nas pogrešam. Sicer pa se trudim vedno poživit s kakšno luštno brisačko, cvetlico (umrem brez njih:), žajfico, stekleničko...
    Tudi sama še že desetjetje spravljam kopeli...pa mislim,da se še ne bom:).

    OdgovoriIzbriši
  4. V naši kopalnici je skoraj vse zgoraj našteto (rože, košare, preproga, bele stene in čisto malo ploščic, zavesa za tuš, ker žal še nismo našli denarja za steklo :) ), manjka le umetniška stena. Meni se zdi tudi pomembno, da je kopalnica prijetno opremljen prostor. Pa fino je, če je čista. In če nisi ti tisti, ki si jo moral pospraviti. :)

    http://roxannabeauty.blogspot.com/2012/08/kopalnica.html

    OdgovoriIzbriši
  5. prenova kopalnice oz.kar nova kopalnica je moj/naš domač projekt leta. se ga veselim in hkrati imam veliko strahospoštovanje. rušenje sten, postavitev kam in kako, ploščice ali les, kakšne barve, tematika, ....bo zanimivo :) this helps o/

    OdgovoriIzbriši
  6. Resno? Jaz pa OBOŽUJEM kopeli in jih zelo pogrešam... bo pa v novem domeku banja ravno iz teh razlogov...
    lepe ideje si dala Katja, mene predvsem pri vseh kopalnicah moti, da so ploščice do stropa in nastane kot mavzolej vse skupaj... in mislim, da res ni potrebe več po tem... (da ne bo pomote - to ne velja za tuš itd...) tako da sem za to da so ploščice samo tam kjer se jih potrebuje... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. zato se jaz kopam ob svetlobi zgolj ene svečke:D (premala kopalnica in v Angliji je vse konstanot prevlažno, verjetno bi bolj ali manj vse splesnelo)
    Sicer se pa dobro spomnim, kako sem prvič vidla kopalnico, ki je bila čisto drugačna, kot vse slovenske. Bili smo na obisku pri eni bolj fini gospej na Portuglaskem in v njihovi kopalnici so bile tapete, ladijski pod, taka lepa (prezijska?) preproga in bana je imela bakrene noge. (to je sicer že kar dolgo nazaj, tako da je možno, da sem si vmes kaj namislila). Od takrat naprej je to moja sanjska kopalnica:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Tale post sem si prav šparala, da ga bom z užitkom prebrala, veš?;) Najprej: ful lep kolaž! Ful so mi všeč bel ploščice in črne fuge, sploh te opeka-style ploščice, ki sem jih iskala za kuhinjo, pa nisem našla (sem našla kar v redu nadomestek, ampak...).

    Tistile kotliček je tako stajliš! Kdo ve, koliko stane, hm... Rože in lepi leseni dodatki so res kul. Banja z nogicami pa ... glamurozna (me prav zanima, kako se človek počuti v njej). Ful mi je lep les po tleh, samo ne vem, če bi si upala ...

    Umivalnike imam pa najraje najbolj klasične (to še ne pomeni, da morajo biti dolgočasni ali grdi), ker ti oglati, ozki in plitvi se mi zdijo res nepraktični, vse naokoli je mokro ...

    Ob gledanju najemniških oglasov doživljam (sem doživljala) poseben užitek v zgražanju nad ploščicami v kopalnicah - res stvari iz grozljivke!

    Doma nimamo posebej lepe kopalnice, in to me malo muči. Hvalabogu so ploščice dokaj spodobne, tako da jih, če ne bom dobila res veliko nan lotu ali kaj takega, niti ne bi ven metala (pač neke kvazi bele, malo na roza marmor, ampak ne preveč kičasto, pa presenetljivo - rdeče fuge). Wc pokrov sem zamenjala (iz najcenejšega belega iz najtanjše plastike v masivnega lesenega iz Ikee), ker to je bilo res najbolj obupno. 2. obupna stvar - ogledalo, ki zgleda že samo plastično, s plastičnim belim okvirjem, spodaj tanka plastična polička (ob dejstvu, da imamo doma lesa kolkor češ, in da je naredit polico res izi) - sploh ne vem, zakaj bi kdo kaj takega ustvaril? In čudno dejstvo - v prejšnji najemniški kopalnici je bilo enako! Ga pa ne zamenjam, ker bi rada najprej ugotovila, kaj naredit z vsem skupaj. Ampak ko je toliko projektov (npr. parket za dnevni prostor...)! Potem je tu še ena rahlo razpadajoča iverna škatla, ki se ji reče omarica za brisače (takih so polne kopalnice po vsej Sloveniji...). Tudi s tepihi se ne trudim, ker jih Lila vsake 2 dni polula:) najlepša stvar trenutno v kopalnici je hm ... tekstilna stvar z rožicami za shranjevanje kozmetičnih zadev, ki visi na vratih. Hja.

    Tako, sem se malo izkašljala, uf.

    Kakšn budget se ti zdi smiseln za ureditev najete kopalnice? (pri tvojih dohodkih, recimo, da ne komplicirava) (jaz svojo trenutno kopalnico dojemam kot najeto, ker imamo v malo bolj dolgoročnem planu naredit svojo; z banjo, ker kopat se je meni fajn:))

    OdgovoriIzbriši
  9. moja rešitev so fotke in printi in seveda še zmeraj dreaming o izhodu na vrt ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasne slikce in fine ideje! Jaz si pa razbijam glavo kako skriti pralni in sušilni stroj? Kakšno idejo prosim :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Midva sva dala kar veliko v najino kopalnico. Imava ploščice v malo baročnem stilu, ki niso do stropa :) tako da je polovica kopalnice v lepih bež ploščicah, polovica pa v rahlo olivno zeleni-senf barvi stene. Nujno sva želela 2 baročna umivalnika (ker želiva vedno biti istočasno v kopalnici, kregala pa se ne bova), ki imata tisto nogo do tal (in ni videti nobenih sifonov in cevi!), vsak ima svojo baročno belo ogledalo in poličko za najljubše izdelke. Plus veliko okno, mala zavesica, svečka in dišeča košarica. Trenutno je še polno vseh igrač za v vodo, za našega malčka, ampak kmalu sledi dogradnja kopalnice z novimi beli pohištvenimi dodatki in še čim. Kopalnica mora biti lepa, definitvno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Novo leto sem letos preživela v Franciji in sicer ne v hotelu ampak v stanovanju starejšega para. V kopalnici sta imela 3 polne police knjig (in to vse z lepimi platnicami!). Najprej malo smešno, ampak res dobro izgleda! Po stenah je bilo bolj malo ploščič (samo okrog kadi), krasile pa so jih bele tapete z rožicami in še nekaj ilustracij francoskih umetnikov. Meni je bila celotna podoba zelo všeč! (:

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.