SLIDER





ORNAMÊNTIST • STARODAVNO VOZLANJE VRVI ZA DOM 21. STOLETJA


Makrame se je v velikem slogu vrnil v naše domove, na tiste "boho" poroke in druga praznovanja. Ta starodavna tehnika vozlanja vozlov v vzorce in strukture je danes še bolj prefinjena, bolj elegantna in izbira umirjene tone. Med ustvarjalci, ki vozlajo te čudovite ornamente, je tudi ORNAMÊNTIST oziroma Lejla Žorž. 

Inženirka geodezije, ki v vsakdanjem življenju pluje zelo daleč stran od stroke – tako poslovno kot tudi po duši. Rada ima kreativno delo in kulturno življenje, trenutno kot rekviziterka sodeluje pri dveh slovenskih muzikalih. "Z možem, ki je lučni tehnik, veliko časa preživim v teatrih in na raznih dogodkih, zato imam občutek, da sem vedno vpletena v kreativno delo."

'NONA', KI DOMA PLETE V DRUŽBI MAČKE
Zase pravi, da je precej nedružabna, melanholična oseba. "V velikem loku se izogibam množicam, redko kdaj me boste zalotili nekje na kavi. Obožujem mir in tiha jutra zato z možem pogosto pobegneva v gore. Rada imam jutranjo kavo, deževne dni, jogo, fotografijo, interier in pohištvo, obiske botaničnih vrtov, večerne čaje pod dekico. Če vprašate koga drugega me bo verjetno enostavno označil kot čudaško horderko sobnih rastlin." Makrame je v zadnjem letu postal del njenega vsakdana, in Lejla prizna, da bi lahko rekli, da je "nona, ki doma nekaj plete ob svoji mački". 
Njena ljubezen do prepletanja vrvi se je začela lansko poletje, a ne takoj z makramejem, temveč z otroškimi mobili. "Takrat sem bila brez 'prave' službe (tako kot danes), imela sem veliko časa, prijateljica je zanosila in želela sem ji podariti unikatno, ročno izdelano darilo. Mobile sem naredila iz naravnih materialov - naplavina, bombažna vrv, volna in lesene perle -, s pridihom boemskega stila."

MAKRAME: PRAKTIČEN, VSESTRANSKI IN SPOMINJA NA STARE ČASE
Ustvarjeni izdelki so ji bili všeč in nekaj podobnega je želela narediti tudi za njun dom. Tako je iz enakih materialov nastal prvi stenski ornament. V tistem času se je začela tudi njena obsedenost s sobnimi rastlinami, zato je prvi vozel zvezala za obešanko za rože, ker pa so težki lonci potrebovali močnejšo oporo, se je morala naučiti par osnovnih vozlov in vrvi zvezati v makrame. "Makrame me je pritegnil, ker je praktičen, vsestranski in spominja na stare čase. Obrt je zelo močna in razvita tudi na Instagramu, ki je moj glavni kanal za predstavitev izdelkov, zato mi je toliko bolj pri srcu."
Makrame je starodavna tehniko vozlanja vozlov v vzorce. V 70. ih letih je doživel razcvet; takrat so bile na naših tleh popularne obešanke za rože in stenski okras v obliki sovic. Se jih kdo spomni? Verjetno jih je imela babi obešene nekje v dnevni sobi :)
Lejla najraje ustvarja iz bombažne vrvi, kupljene pri lokalnem proizvajalcu. "Vrv je kakovostna in močna, hkrati pa mehka, ima nežno teksturo in je krasna za izdelavo makrameja. Lepo se veže in mi hkrati omogoča izdelavo ravnih linij." Najraje izdeluje  iz vrvi v barvi naravnega bombaža ali v črni, drugih barv pa jo je kar malo strah, predvsem zato, ker je hitro lahko vsega preveč, kombinacija barv napačna, pa tudi barvni trendi so miniljivi. 

"Natur barva je precej umirjena, nevtralna, nevpadljiva in zato najraje delam z njo. Glede velikosti rada raziskujem; debelejša vrv pomeni večji makrame." Tanjša kot je vrv, več vozlov je treba zvezati, dlje časa traja, tako da Lejla običajno debelino vrvi prilagaja velikosti makrameja, saj se drugače vzorec hitro izgubi.
PRODAJE SE JE DOLGO OTEPALA, PRVI IZDELKI SO ROMALI V DUBAJ
Da bo izdelke ponudila tudi v nakup, se je odločila s težkim srcem. Prodaje se je dolgo otepala, čeprav so jo prijatelji spodbujali, naj poskusi. Prvi izdelki, ki jih je predstavila pod imenom ornamêntist, so bili stenski ornamenti in mesec dni po odprtju Etsy spletne trgovine je v prvem naročilu pet koso v prodala v Dubaj. "Odziv je bil zelo pozitiven in spodbujajoč; takrat sem dobila malo več samozavesti, zaupanja vase in tudi motivacije za izdelavo ornamentov in raziskovanje novih izdelkov."

ZA NA STENO ALI ZA NA HRBET
Vozla dekorativne in uporabne izdelke za dom, pa tudi modne dodatke. Rada pletem vse, saj vsak izdelek nudi nekaj posebnega. "Do zdaj so mi daleč najljubši in najbolj pri srcu makrame nahrbtniki,« pravi ustvarjalka, ki je nahrbtnike izdelala v sodelovanju s "krasnim dekletom, ki ustvarja, oblikuje in šiva pod imenom Laura"
Stenskih makramejev je na trgu ogromno, zato je težje ustvariti nekaj novega, drugačnega in izstopajočega. "Pri izdelavi stenskih makramejev je vedno prisoten nek pomislek, dvom ... če na trgu že obstaja kaj podobnega, če kdo izdeluje večje, boljše kot jaz, kako cenovno umestiti izdelek in podobno." 

"VSAK IZDELEK IMAM RADA PO SVOJE"
Kljub temu jih Lejla zelo rada izdeluje, saj so najboljši način za iskanje in preizkušanje novih kombinacij vozlov in vzorcev. "Pri obešankah in visečih poličkah uživam, ker se potem vedno veselim fotošutinga s sobnimi rastlinami; okvirji za fotografije so mi ljubi iz osebnih razlogov, obeske za ključe imam rada, ker lahko ves material nosim s seboj in pletem mimogrede, da se zamotim.. Tako, vsak izdelek imam rada po svoje :)"
MAKRAME ZA 21. STOLETJE
Brskanje po Pinterestu, Instagramu pa tudi po kakšnih trgovinah z izdelki za dom dokazuje, da se je makrame vrnil v velikem slogu. Kako se je posodobil za 21. stoletje? Lejla pravi, da je na trgu mogoče najti neverjetno kreativne in edinstvene izdelke - od otroških gugalnic, poročnih makramejev in dekorja, kosov oblačil, pa vse do izdelkov za dom in modnih dodatkov, še vedno pa je najbolj pogost kot stenski dekor. 

"Posodobil se je tudi v oblikovnem smislu, ustvarjalci skozi kombinacije vzorcev, gostoto vzorcev, obliko, barvo in velikost makramejev iščejo svoj, prepoznaven slog izdelave," opisuje ustvarjalka, ki premike opaža tudi pri ponudbi priročnikov in knjig, novi niši pa so se prilagodili tudi izdelovalci vrvi. Te so kakovostnejše, imajo drugačno strukturo in so prijetnejše na otip. 
Pomemben pečat novi eri makrameja dajejo tudi družbena omrežja, preko katerih se ustvarjalci združujejo v skupnosti, delijo in oglašujejo svoje delo, organizirajo delavnice, giveawaye, snemajo tutoriale in podobno. "Velika prednost sodobnega časa je ta," pravi Lejla, "Da lahko makrame na nešteto načinov približamo publiki. Jaz v tem neizmerno uživam."

Spremljaj Lejlo in njeno delo na:
 ETSY + FB + INSTAGRAM

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.