SLIDER





IZ ZANEMARJENEGA STANOVANJA V POPOLN 'AIRBNB' DOM V LJUBLJANI

V spalnico tega stanovanja na Taboru v Ljubljani sem se zagledala na Instagramu (ta svetloba! pa tla! pa roza posteljnina! in pregrada!) in sporočilo s predlogom za objavo na Pepermintu je bilo ena od prvih alinej na popočitniški to-do listi. Anja Gea in Jože - par, ki je dal zapuščenemu stanovanju povsem novo podobo ga spremenil v popotniški pristan - tako fino opisujeta celoten proces prenove in opremljanja tega enosobnega stanovanja na Taboru v Ljubljani, da objavo prepuščam kar njima. In fotografijam, ki sta jih posnela Aleš Rosa in David Guček.


AIRBNB STANOVANJE, KI STA GA OBLIKOVALA OD STROPA DO TAL
Kako leto pred obnovo sva začela oddajati stanovanje na Airbnbju, kar nama je sicer šlo zelo dobro, a nekako nisva bila zadovoljna s tem, kar sva lahko naredila zgolj z opremo. Hotela sva stanovanje, ki bi ga od tal do stropa oblikovala midva. In nato sva dobila priložnost, zanemarjeno stanovanje v isti stavbi, z lastnikom sva se dogovorila za kompenzacijo stroškov obnove, in začela načrtovati.

Ni manjkalo razmišljanja, tuhtanja, brainstormanja in občasnega prepiranja. Je pa to tudi malo bolj zahtevno kot načrtovati zase. Če načrtuješ zase, te zanima samo, ali ti je stvar dovolj všeč, da si zasluži postavko v proračunu. Pri stanovanjih za kratkoročni najem pa moraš poleg tega tudi upoštevati, ali bo zadeva privlačila goste višjega ranga in ali bo zdržala tako uporabo. Delo sva si razdelila tako, da sem jaz poskrbela za oblikovno in estetsko plat projekta, Jože pa je skrbel predvsem za logistično podporo in občasne praktične rešitve. Potem je bilo treba samo še zbrati ekipe za posamezna dela, napaberkovati finance in se lotiti.


KAKŠNO STANOVANJE STA SI SPRVA ZAMISLILA?

Čisto drugačno, kot je na koncu nastalo. Fantazirala sem o betonskih banjah, pa se je izkazalo, da jih tla ne bi zdržala, o čisto drugačni kopalnici … Včasih pač trčiš ob realnost, kar sicer ni najbolj prijetno, ampak potem se ji prilagodiš in uspe.




S prejšnjim stanovanjem sva pridobila ogromno izkušenj z vidika tega, kaj je za goste pomembno, česa sploh ne potrebujejo in tako dalje. Strašno grdo se mi zdi, če kdo po načelu "Za turiste bo že" v drugače potencialno lepo stanovanje natlači vso mogočo opremo, ki samo zaseda in kvari izkušnjo prostora, čeprav je nihče ne uporablja. 


Vsa oprema mora imeti svoj namen, nič ne sme biti odveč, hkrati pa ne sme nič manjkati. Potrebe nekoga, ki v stanovanju preživi le nekaj dni, so precej drugačne od potreb nekoga, ki bi tam živel za stalno, zato sem recimo odstranila večino vrat, v stanovanju sta vsega skupaj dva kuhinjska stola itd.


Pravzaprav je edino, kar je ostalo od začetka te zgodbe nespremenjeno, ideja, da mora biti stanovanje udobno in prijetno zavetje za največ dva človeka. Glede na odziv gostov nama je to očitno uspelo.


OD KOD NAVDIH?
Ne vem, če sva se poznala več kot kak mesec, ko sva si izpovedala eno globljih skrivnosti — zaljubljenost v Grand Designs. Gledava take zadeve, črpava vtise iz okolice, s fotografij, iz filmov, pobirava ideje, poskušava razumeti, zakaj je nekaj lepo, se navdušeno in utopično dereva, da to rabiva, ono hočeva, tisto bajto nujno morava kupiti pod nujno … In potem iz teh fantazij izdestilirava projekt, ki je za naju dejansko izvedljiv.

KOLIKO JE V STUDIU DIY PROJEKTOV?
DIY so predvsem poudarki, kot so herbariji na steni in podobno. V bistvu me je bolj kot DIY zanimalo to, kako stanovanju dati nevsiljivo, podpovršinsko slovensko identiteto. Slovensko oblikovanje sem uporabila, kjer je bilo le mogoče, veliko večino pohištva je iz trajnostnega slovenskega lesa naredil mizar izza Bežigrada — to je tisto, s čimer se ločiva od najboljših hotelskih sob v Ljubljani. Pri enaki stopnji udobja dobijo čisto drugačno bivanjsko izkušnjo, saj spijo v unikatni postelji, jedo v unikatni kuhinji, vse to pa je globoko povezano z okoljem, zato res začutijo mesto.

O SPALNICI Z LESENO PREGRADO
Razmišljala sem, da je spalnica za nekoga, ki bo v njej prespal le tri ali štiri noči, že kar malo prevelika, in da bi jo bilo dobro nekako razmejiti, ne pa tudi razdeliti. Nekako sem prišla do ideje, da bo to mejo predstavljalo vzglavje postelje, in k sreči sem imela oblikovalca, ki jo je odlično razvil in dodelal, in mizarja, ki jo je naredil. No, potem sem šla še malo dlje in z vzglavjem poravnala še odprtino vrat, steno kopalnice in mizo v kuhinji, tako da linija poteka po celi širini stanovanja. Because OCD.

KAJ PA KUHINJA Z LESENIMI BOKSI, KI SO RES NEKAJ POSEBNEGA?
Kuhinja je povsem prilagojena ciljni publiki — tako recimo nima pečice, saj je na dopustu nihče ne uporablja, ima pa zato vse drugo udobje, od pomivalnega stroja do hladilnika za vino. Spet je vse narejeno po meri in z enakimi detajli in lesom kot kopalnica in spalnica, tako da se rdeča nit nadaljuje skozi celo stanovanje.

Boksi so pa posebna štorija, s tisto steno nisem mogla narediti prav nič, bila je pretemna celo za najbolj nezahtevne rastline, na povsem nepraktičnem koncu stanovanja … in potem mi je enkrat Martin (Šoštarič, oblikovalec in v splošnem strašno fejst pob) pošlje skico in to je bilo to. V sekundi sva bila za. Boksi so razporejeni po zelo pravilni mreži, hkrati pa zaradi različnih oblik in globin delujejo kaotično, tako da je končni rezultat nekakšno dinamično ravnotežje, ki naredi najbolj problematično steno v stanovanju uporabno in lepo. Jih je pa zaradi specifike stanovanja zelo težko lepo pofotkati, v živo so precej lepši.

Tudi barva stene za boksi ima svoj smisel — čeprav je ulica precej zelena, je skozi okno viden predvsem betonski blok na drugi strani ulice, zato sem steni v spalnici in kuhinji prebarvala v zeleno. Skupaj s številnimi rastlinami, ki morajo biti dovolj odporne, da prenesejo goste, ki jih občasno pozabijo zaliti, sem tako del pregovorne zelenosti Ljubljane preslikala tudi v notranjost stanovanja. No, pa Pantone Greenery je konec koncev barva leta 2017 in Ljubljana je bila lani Zelena prestolnica  :)

KAJ PA JE NAJBOLJ VŠEČ GOSTOM?
Neka gostja je pri potrditvi rezervacije napisala “Your bathroom speaks to me on a spiritual level.”
To me je spravilo v strašansko dobro voljo. No, saj ni bilo mišljeno čisto resno, ampak res je dober občutek, ko je ljudem všeč tisto, kar si ustvaril. Drugače pa … po 21 ocenah imava povprečje 5,0. 

Določen del te ocene je gotovo mogoče pripisati najinemu odnosu do gostov, večino pa prispeva stanovanje. Pomirjujoče je, kopalnica ima tako mehko svetlobo, da se počutiš kot pod oblačnim nebom, ogromno vzglavje v postelji daje občutek varnosti,  v kuhinji boksi ustvarjajo vedno nove oblike, na balkonu so rože in vetrnice. Uspelo nama je, in res sva ponosna nanj, čeprav bi ga s pridobljenimi izkušnjami sedaj naredila čisto drugače. No, pa saj se že lotevava naslednje prenove :)

_________________________
Za konec še to. Anja Gea in Jože iščeta nove prostore, ki bi jih lahko prenovila in jim dala novo vlogo počitniških domov. Vesela bosta namigov in sodelovanj.
_________________________
STANOVANJE PRED PRENOVO

3 komentarji

  1. Super lepo. Vseeno mi manjka kakšna fotka od 'prej'.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo, tokrat res manjkajo, smo se pa zmenili, da naslednjič naredimo before/after objavo. Anja in Jože namreč že prenavljata naslednje stanovanje :) Lp Katja

      Izbriši
    2. Dodali smo tudi nekaj fotk stanovanja pred prenovo. Razlika je očitna:)

      Izbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.