SLIDER

intervju: Barbarella

Tako, prišel je čas, ko na Pepermintu gostim prvi kuharski blog. Em, slaščičarskega. Hm, tudi ne? Food style blogov je na tujem malo morje, verjemite, imam jih v svojem bloglovinu cel kup. So polni prelepih fotografij, krasno in vabeče dekoriranih pogrinjkov in takih jedi, ki zadišijo kar čez ekran.  Seveda zraven spadajo tudi recepti, ki se vedno zdijo prezapleteni, da bi jih realizirali v lastni kuhinji. In tako ostane pri klikanju, ogledovanju in cedečih se slinah. No, Barbarelline fotografije se lahko mirno postavijo ob bok tistim iz Timesovega izbora 50ih najboljših food blogov na svetu. In filozofija, ki tiči za njimi? Zdravo življenje in skrb zase. Točno to in nič več. Dobro, dodajmo še kanček estetike za večje vizualno zadovoljstvo. Izvolite, naj vam serviram intervju z Barbarello. Pa dober tek!
Kdo si in kaj počneš?
Sem radovedna oseba, ki nenehno stremi k učenju in novemu znanju. Vrsto let delam v znani založniški hiši, kjer sem zaposlena v trženju. Za dušo pa trenutno ustvarjam kar nekaj aktivnosti na svoji spletni strani www.barbarella.si, preko katere želim obiskovalcem podati  inspiracijo za bolj kakovosten in zdrav način življenja. Če sem nekoliko bolj natančna, želim preko receptov in delavnic, ki jih prirejam, pokazati, kako je mogoče pripraviti jedi iz kakovostnih, ekoloških sestavin, ki so izključno rastlinskega izvora. Vse jedi pripravljam z nežnimi postopki, ki ne presegajo toplotne obdelave nad 48 stopinj celzija, z glavnim razlogom da se v jedeh ohranijo vse hranilne vrednosti, naravna barvila in encimi. Sem mnenja, da za mladostni izgled in življenjsko vitalnost lahko preprosto poskrbimo tako, da telo  nahranimo od znotraj – navzven, poskrbimo za telesno vadbo in si zagotovimo dovolj spanca. 
 Kako ponavadi poteka tvoj dan?
Moram priznati, da sem zadnje čase močno zaposlena, pa vendarle zjutraj, ko vstanem spijem ogromno količino zelenega smoothie-ja in se odpravim v redno službo, kjer  opravim veliko marketinških aktivnosti. Popoldne skušam uloviti slabo urico za tek v naravi ali sprehod po gozdu, ki mi neznansko pomaga pri nabiranju energije, idej in pozitivnem počutju . Če mi le čas dopušča, vadim klavir in pozno popoldne in tudi zvečer pripravljam in ustvarjam različne stvari za Barbarello. Bodisi gre za pripravo na delavnico, catering, urejanje spletne strani in bloga, ustvarjanje novih receptov za knjigo,...
Barbarella. Kako in zakaj si se odločila hrani posvetiti več pozornosti - kakšna je tvoja zgodba?
Vedno sem imela oči nekoliko odprte za zdrav način prehranjevanja, vendar nikoli nisem temu posvetila dovolj časa, saj se mi je zdelo zelo zahtevno, ogromno teorij, različnih mnenj in strokovnjakov, ki si nasprotujejo, preveč informacij in ko sem se pred leti srečala z določenimi netolerancami v prehrani ( lergija na konzervanse, aditive, ipd.), sem si vzela kar nekaj časa ter preizkusov na lastnem telesu, da sem ugotovila, da mi veganstvo z visokim deležem sveže (presne) prehrane najbolj ustreza. Tako mojemu telesu, kot tudi intelektu. Vendar pri nas v Sloveniji tovrstna prehrana ni zgledala ravno spodbudno, še manj gourmet.  Ko sem med brskanjem po spletu našla ogromno čudovitih blogov, kreativnih receptov in ugotovila, da  je tovrstni način prehranjevanja zelo popularen ( udi med športniki, zvezdniki, ipd.) sem se odločila, da je tudi pri nas temu načinu prehranjevanja potrebno dodati nekaj urbanega stila, da ga bodo ljudje opazili in jih bo zanimalo. Še vedno namreč obstajajo predsodki, da zdrave jedi nimajo okusa, vendar gre po mojem mnenju le za slabo kombinacijo in razmerje med sestavinami jedi.  Z usmerjanjem na pravo razmerje med različnimi komponentami sestavin lahko ustvarimo izjemne okuse, ne glede na to kakšnega izvora so.  In to je tudi moj cilj: ustvariti čimveč na ogled privlačnih in okusnih jedi, s katerimi bi  spodbudila zanimanje za veganski in presni način prehranjevanja, ki nedvomno zelo blagodejno vpliva na vsesplošno počutje in je hkrati tudi prijazen do okolja.
Tvojo spletno stran, blog in članke vedno spremljajo krasne fotografije pripravljenih jedi.
- Kaj se ti zdi pri tovrstnem fotografiranju pomembno?
Veliko dejavnikov vpliva na končno fotografijo hrane in sicer: food styling, svetloba, čas, fotogeničnost jedi,...
Hrano vedno skušam fotografirati na dnevni svetlobi, saj tako zgleda bolj resnična in užitna. Zato je najlažje fotografirati na mizi ob velikem oknu z direktno dnevno svetlobo. Skušam fotografirati čim manjše porcije v majhnih skledicah, saj so le-te veliko bolj fotogenične in elegantne kot večje porcije. Pri tem izbiram različne skledice, krožnike, ki jih kupujem v dekorativnih butikih in se mi jih je do sedaj že kar nekaj nabralo. Vedno nekoliko prej razmislim o stylingu, saj je po pripravljeni jedi dokaj malo časa, ker jedi pričnejo lezti, spuščati vodo ali razpadati, tako da je efektivnega časa malo in je treba imeti mizo ter stojalo pripravljeno za fotkanje. Hrana mora biti že v osnovi elegantno pripravljena, da nastane dobra fotografija. Včasih je potrebno le nekaj posnetkov, včasih pa tudi več, da je fotografija uspešna.
- Kakšno opremo pri tem uporabljaš?
Uporabljam Nikonov vstopni zrcalno refleksni fotoaparat D5000, za fotografiranje hrane  pa najraje uporabljam Nikkor 50 mm/f 1.4G.
 Tudi sicer spremljaš tuje food bloge? Kateri so tvoji najljubši?
Kaj še sicer rada počneš?
V prostem času sem zelo rada v naravi in fotografiram. Imam pa še dve strasti - peto leto igram klavir in v poletnem in zimskem času obožujem deskanje na snegu in vodi (wakeboarding). Zelo rada pa tudi berem literaturo, ki stimulira pozitivni način razmišljanja.  
Načrti in želje za prihodnost?
Veliko načrtov imam, pa vendarle sem nekoliko vraževerna in jih ne želim na glas oznanjati. Vse ob svojem času. :)

7 komentarjev

 1. :) in iz izkusenj vem, da je vse fuuul njami!!

  OdgovoriIzbriši
 2. Mmm, krasno! Moram hitro pokazat moji vegi hčeri.

  OdgovoriIzbriši
 3. uau. samo uau. mislim, da si mi pravkar pokazala moj bodoči najljubši kuharski blog! :)

  OdgovoriIzbriši
 4. mislim, da kot nekuharca in rahla odvisnica od mesa (čeprav se malo po malo borim s to odvisnostjo) sem si pri tem intervjuju in fenomenalnih fotkah zaprisegla, da bom več kuhala (mogoče prvič v življenju tudi kaj spekla) in to take fine, zdrave stvari!

  OdgovoriIzbriši
 5. sem barbarello našla preko peperminta in me je takoj zasvojila. res izgleda super, komaj čakam kaj več receptov, da poskusim. čestitke.

  OdgovoriIzbriši
 6. Barbarello poznam in se tut odločam že neki časa, da grem na eno delavnico ! :) tko da si mi s tem dala sam še mal dodatnega zagona. :) drgač pa še eo vprašanje...kaj praviš na kakšno pepermintovo decembrsko "čajanko" ob kuhanem vinu? :)))

  OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.