SLIDER





STOCKHOLM {DIZAJN TRGOVINE}

Mala, a lepa trgovinica Shop for Scandinavian design deluje pod okriljem družine Torndahl že od leta 1864, seveda pa se izdelki najbrž iz leta v leto menjujejo. :) V njej se najde vse od vseprisotnega finskega Marimekka pa do plakatov Ingele P. Arrhenius.
Iris je taka prijetna trgovinica, po kateri so v glavnem postopale starejše turistke, možje pa so jih malce nervozni čakali pred vhodom v že tako najbolj gužvatični ulici Gamla Stana. V Iris namreč prodajajo vse sorte reči za dom, veliko je lesenih izdelkov, krtač za v kopalnico, brisačk, lanenih prtov, najdejo pa se tudi marmelade in tradicionalni švedski suhi kruh.
Plan Ett pa je že taka malo bolj zaresna trgovina, iz katere lahko odpelješ tudi sedežno ali luster. Vas zanimajo pohištveni trendi? Po sprehodu skozi Plan Ett se zdi, da se vračajo živalskovzorčni tepihi, črno in rjavo usnje, skratka pohištvena 90-a. No, sem bolj za obilje odej in blazin.
Semle bom stisnila še Marimekko. Nanj takole opozarjajo v njihove značilne vzorce oblečeni lonci pred prodajalno. Medtem ko je Nina hengala s prodajalko, sem se jaz sprehajala med polnimi obešalniki in ugotovila, da je, kar se krojev (ter barv in vzorcev) tiče, Marimekko res namenjen ženskam nad 40. Če izvzamem eno res lepo roza oblekico, dežne plašče, nogavice in pižame. :) Okej, keramika je tudi zgodba zase. Je pa Nina našla super deal, upam, da bo kmalu kaj pokazala na blogu.
Materiala imam toliko, da sem nekaj trgovini kar izpustila. Že tako imam še veliko potovalnih rubrik za predelat, recimo kafiče in hrano, izlete in naravo, streetart in raznorazne napise. Ne, Štokholma se niste še rešili.

12 komentarjev

  1. Glede Marimekka se nestrinjam s tem, ko pravis, da imajo modele za 40+ zenske... Problem je v tem, da imamo mi slovenci dolocene predsodke. Zivim na Finskem in Marimekko se nosi od plenic do groba.

    OdgovoriIzbriši
  2. ok, če jaz, ena slovenka, tako mislim, ni nujno, da vsi slovenci menijo isto. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ja, trgovinice so ble kul (razen cen), je pa res da se je ful stvari ponavljalo. ;( isto velja tudi za oblekaste trgovine.
    in se strinjam z anonimno finko - marimekkovi kroji so večni, lahko jih oblečem sedaj in takrat, ko bom stara 54let. trgovina je bila bila krasna!! in če ne bi bila predsodkasta bi si kupila še najlepši dežni plašč.

    OdgovoriIzbriši
  4. To pogrešam "pri nas", take objave! Da nas popeljejo v tuje kraje (ali pa "le" po Ljubljani), v zanimive kotičke prestolnic, na ulico, v trgovine (upam, da te niso naganjali ven, če si fotografirala, vem, da znajo nekateri biti zoprni:-)! Vse pohvale, da med počitnicami misliš tudi na blog in seveda nas, Pepermint fane.

    Res, če samo pomislim, koliko dragih revij je po kioskih in koliko strani na spletu, ki se imajo za neke resne novinarske portale, fotografije jemljejo, članke pa prevajajo iz tujih medijev,... se mi zdi tvoja zagnanost, Katja, prav osvežujoča in vse pohvale vredna.

    P.S.: Se oproščam za svoj izpad, ha ha. Sem vedela, da je bolje, da ostanem pri ne-komentiranju in samo gledam ter berem. Lp, D.

    OdgovoriIzbriši
  5. D., pa ne, problem je bolj potem vse te fotke doma urejat. :) drugače pa hvala lepa za lepe besede pa oglasi se še kdaj, če te zamika.

    OdgovoriIzbriši
  6. http://www.polyvore.com/iloinen_takki_dress_dresses_skirts/thing?id=34996778

    Ko sem prisla v Slovenijo z obleko iz zgornjega linka, sem bila "ozmerjana" da nosim haljico od none. :)


    Pozdrave iz Helsinkov :)

    OdgovoriIzbriši
  7. haljico od none... ej ta je res dobra

    no kaj so pa vaši najljubši vzorci?

    meni so marimekko za dom super, tudi kakšen dežnik bi bil fajn

    OdgovoriIzbriši
  8. saj se strinjam,da tle ni prostora,če ima kdo kakšno drugačno mišljenje kot pa da sam hvali vse po vrsti....ne vem zakaj tudi mal drugačnih komentrjev ne sprejmete za dobro...torej če mi nekaj ni všeč...pol tega ne smem povedati....ali kaj????

    OdgovoriIzbriši
  9. Marimekko mi je všeč v manjših dozah, kakšnih torbicah in toaletkah, denimo. Tisti veliki rožasti vzorci so pa morda res malo premočni, ekstravagantni.

    Je pa res tako, da je v vsaki kolekciji nekaj bolj nosljivega in nekaj manj. In vzorci se skozi leta zelo spreminjajo. Sama imam zelo lepo obleko izpred parih let, ki je aktualna še zdaj, ampak resda za kako posebno priložnost. In ko že omenjate tujino, tudi sama sem kot del diplomacije (ki bere bloge:) živela marsikje na tujem. In lokalni ljudje povsod zvesto podpirajo domačo modo, tradicijo. Tako da menim, da to nima nobene povezave s predsodki.

    Alenka

    Pohvale za Pepermint! Morda se oglasim na mail naslov s kakšnim predlogom za intervju, saj smem?

    OdgovoriIzbriši
  10. No, po komentarjih sodeč ne uspem čisto dobro razbrati zakaj naj bi tukaj ne bila vsa mnenja dobrodošla?!
    Po mojem mnenju ni stvar le v določenem oblačilu temveč tudi v tem kdo ga nosi oziroma kako ga nosi. Ne verjamem v to, da bi imele slovenke določene predsodke. Menim, da je težko primerjati oblačilno kulturo dveh tako zelo različnih narodov (okej, pustimo ob strani dejstvo, da nas druži ljubezen do alkohola in nagnjenost k samomorom). Pri nas je v oblačilni kulturi prisoten vpliv srednje Evrope, ki je za moje pojme veliko bolj ženstvena kot "rahlo aseksualna" oblačilna kultura severnjakinj. Roko na srce, meni je slednja skoraj bolj všeč. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Alenka, predlogi dobrodošli! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. ta objava pa tako lepo boža po duši. mogoče v marimekko sami sebe vidimo ogromni, ampak vsako do sedaj, ki sem jo videla v mariobleki se mi je zdela tako kul.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.