SLIDER





2. FESTIVAL ČRK

V soboto se pričenja letošnji FESTIVAL ČRK. To je ena tako fajn zadeva, da sem se odločila, da vsaj malo prispevam k prepoznavnosti in širjenju vesti o njem. Zato sem šla danes pokukat v prostore na Križevniški ulici 16, kjer se bo glavnina festivala tudi odvijala.
V tiskarni in prostorih tipoRenesanse so črke povsod in v vseh oblikah. Tam so tudi različne priprave za tisk, od velikih do malo manjših tiskalnih strojev, večinoma iz povojnih časov. In vsi delujejo in na vse gospod Marko, duša in delovne roke tiskarne tudi tiska. Festival črk je že lani v mestnem dogajanju pustil močan vtis (mojo skromno lansko fotoreportažo si lahko ogledate tule), letos pa bo na sporedu še več raznolikih delavnic - od tistih za otroke, do tistih za tipografske navdušence z nekaj predznanja. Podrobnejši program si lahko ogledate na tej povezavi, naj omenim le nekaj delavnic:
  • klesanje črk v kamen
  • ročna izdelava papirja
  • lesorez
  • tiskanje vizitk
  • risanje okrasnih inicial
  • oblikovanje črkovnih vrst

V okviru festivala bomo lahko poslušali tudi nekaj predavanj (in sicer v Mini Teatru) in si ogledali kakšen dokumentarni film o tipografiji (v Kinodvoru), dogajalo pa se bo tudi na Stritarjevi ulici.
Zdaj pa še o NATEČAJU ZA POVALJANI PLAKAT. V okviru festivala je namreč razpisan tipografski festival na temo prostovoljstva, saj je letošnje leto tudi leto le-tega. Prispele predloge bo ocenjevala strokovna žirija, tri najbolje ocenjena dela bodo za nagrado natisnjena z nekajtonskim gradbenim valjarjem, nekaj odtisov vsakega plakata pa bo ponujenih na posebni dražbi. Vsa ostala izbrana dela bodo na ogled na v ta namen pripravljeni razstavi v času festivala. Več o pogojih natečaja si preberite tule, sodeluje lahko praktično vsak, ki ga tipografija veseli, le na zadnji dan oddaje, 26. avgust, ne pozabite.

Upam, da se vidimo! :)

10 komentarjev

  1. ooo tole si moram nujno pogledat. Moj oče je bil ročni stavec. In je vedno imel kakšno črko v žepu svojih hlač. Enkrat je ena črka (mislim, da A) pristala v mojih ustih in sem jo...pojedla. Bila je svinčena. Sama se ne spomnim, da bi jo bila izločila, vendar sigurno sem jo....hja, črke...to je bilo moje bližnje srečanje z njimi...še preden sem znala brati ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. NORO! Gospod Drpić je car, entuziast, strokovnjak, Človek. Festival si zasluži največjo možno podporo tako države kot mesta. Upam, da jo je dobil vsaj nekaj (ampak nekako dvomim).

    Zase lahko rečem - se vidimo! Natečaj se zdi pa tudi zanimiv izziv. ;)

    A.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uhh, eno let je že preč! Hvala za novico!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prečudovite fotografije in super zadeva. Delavnice so resnično dobre, če bi le kaj pocenili za študente, bi bilo super...no saj, če ne delavnice, je še precej ostalega programa in zagotovo se kaj vidimo. Tipografija je itak ena najbolj zanimivih stvari :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi jaz sem bila par tednov nazaj pri Marku. ( http://candyflossswirl.tumblr.com/post/8509954162/when-you-randomly-meet-nice-people ) Me je ful presenetil in navdušil. Črke so zakon!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nika, nekaj malega popusta pa vendarle je - za študente, dijake in upokojence. Je pa vštet ves material in narejene zadevice odnesemo s seboj domov.

    Se pa strinjam z A., sicer ne vem, kakšno podporo ima festival na državni in mestni ravni, a najbrž ne velike. če bi jo imel, bi bile morda tudi delavnice subvencionirane. A le ugibam...

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za novico. Lani sem spregledala, letos pa si prav gotovo pobliže ogledam kaj od dogajanja.

    OdgovoriIzbriši
  8. A veš, a veš, da je povezava do tvojega bloga objavljena v Vikendu! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. en: :)
    http://talkingtovolcano.blogspot.com/2011/08/blog-post_07.html

    OdgovoriIzbriši
  10. smo te videli v časopisu, pridna punca :) le tako naprej.

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.