SLIDER





MARIBORSKO STANOVANJE S KOPALNO KADJO V SPALNICI IN BILJARDNO MIZO V JEDILNICI

V starem mestnem jedru Maribora nekje vzdolž Mladinske ulice (to je tista, ki se začne še pred Ljudskim vrtom in konča tam nekje pod mestnim parkom) vse vrata v eni od hiš odpirajo v to filmsko opečnato stanovanje. Predstavljam si, če nadaljujem v filmsko-serijsko-fantazijski maniri, da bi bil tu lahko doma skrivnostni policijski inšpektor (tak, mlad in moderen, ne kot inšpektor Vrenko iz serije Avgusta Demšarja ali Taras iz Jezera). 

V resnici je to stanovanje nogometaša.

Ta je kupil od časa načeto stanovanje na izjemni lokaciji v mestu in prenovo 100 kvadratnih metrov  zaupal celjskemu arhitekturnemu biroju Arhitektura AB objekt, ki so oluščene opečnate stene ohranili in jih postavili v prvi plan. Zdaj skupaj z opečnatimi oboki in velikimi okni dajejo posebno patino sicer sodobno opremljenemu stanovanju. 

LASTNIKOVO IZHODIŠČE: TO NAJ BO PROSTOR ZA UŽIVANJE
Arhitekti so stanovanje odprli in s tem zabrisali meje med prostori. Ti so tudi sicer daleč od tradicionalnega. Spalnica je tako hkrati kopalnica, kopalna kad in postelja sta vgrajeni v snežno bel blok, za katerega se zdi, da lebdi nad tlemi. Tik za vzglavjem steklena ploskev in prha. 

PO VEČERJI NA BILJARD
Dnevni prostor, kuhinja in jedilnica so zasnovane podobno - brez jasnih ločnic. Kuhinjski blok je umaknjen v skrajni rob prostora. Masivna jedilna miza se lahko hitro spremeni v biljardno mizo in tako dnevni prostor zares postane kraj sprostitve, druženja in zabave. Tudi z veliko granitno sivo sedežno garnituro, ki se obrača proti minimalistični steni in zaslonu. 

Fotografija: Matej Lozar
Spremljajte projekte Arhitektura AB objekt tudi na FB in IG.

1 komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.