SLIDER





interier
Prikaz objav z oznako interier. Pokaži vse objave

SINJA ELEGANCA V LJUBLJANI • DOM ZA DAMO, KI ŽIVLJENJE ZAJEMA Z VELIKO ŽLICO

nedelja, 13. oktober 2019

Čeprav izjemno rada pišem Pepermintove zgodbe, se mi danes zdi povsem nepotrebno v tako perfekten zapis in opis vrivati svoje besede. Le kdo domovanje, ki so ga simbolično poimenovali  Dama, pozna bolje od snovalcev tega elegantnega stanovanja v ljubljanski Šiški, idea:list studia. Uživajte v branju in fotografijah interierja, ki jih je posnel Blaž Gutman.

Ko smo pristopili k oblikovanju interierja v eni od ljubljanskih novogradenj, je bilo stanovanje pripravljeno za vselitev – prebeljeno, izvedeni inštalacijski priključki, položen hrastov lamelni parket in keramične ploščice v kopalnici ter montirana vsa sanitarna oprema. Svetlo stanovanje, orientirano na jugovzhod in severozahod, je bilo projektirano za splošnega uporabnika in tlorisno v veliki meri že vnaprej določeno.
Kako torej oblikovati interier in ga funkcionalno prilagoditi za naročnico s specifičnimi bivanjskimi navadami, hobiji in interesi, ki življenje zajema s polno žlico? Želeli smo, da bi stanovanje odražalo njen duh - uglajenost, sofisticiranost, toplino, hkrati pa bi moralo služiti kot prostor ustvarjanja: vse od šivanja, kuhanja, pripravesladic, sprejema gostov, dela od doma, ki je prepleten v običajni vsakdanjik in hrambe modnih dodatkov ter različnih športnih rekvizitov.

Naročnica je želela stanovanje ohraniti svetlo, na videz toplo, preprosto oblikovano, vanj pa je želela vnesti še nekaj modrine, ki ji je tako ljuba. Zato smo konceptualni navdih iskali v obdobju Bauhausa in v mnogokrat spregledanih interierjih Elieen Gray, v čistih linijah in funkcionalnosti njenih kosov, ki pa so bili kljub temu oblikovani z mislijo na udobje ter z veliko mero ženske elegance in glamurja.
Stanovanje je oblikovano s previdnim preigravanjem praznin in volumnov glede na njihovo funkcijo ter dematerializacijo in maksimizacijo le-teh. Oblikovanje je na ta način konsistentno skozi celotno stanovanje - vsak poln element je uporaben in namenjen točno določeni stvari, vsaka praznina pa je oblikovana z vednostjo, da se lahko kmalu zapolni. Praznine v osnovi funkcionirajo same zase, če pa se v njih naseli lastnici ljub objekt, kot je slika, kipec ali kakšen uporaben kos kot so modni dodatki in obleke, je le-ta postavljen v funkcionalen okvir oz. v kompozicijski kontekst in ne deluje kot tujek.

V bivalnem prostoru smo kuhinjo, ki je bila predhodno zasnovana v obliki črke L, preobrazili v dve vzporedni liniji in tako pridobili dodatne shranjevalne površine. Volumen kuhinjskega otoka sloni na dolgi shranjevalni klopi, ki povezuje kuhinjo in jedilnico, njegova reducirana lahkotnost pa prostor odpira in prepušča svetlobo globoko vanj. Nova orientacija kuhinje in posledično jedilnice omogoča krožno vizualno komunikacijo med kuhinjo, jedilnico in dnevnim prostorom, ki popolnoma ustreza bivanjskim navadam naročnice. Protiutež elegantni kuhinji v dveh odtenkih modre predstavlja pohištvo v hrastovem furnirju. Oblikovanje volumnov in kombinacija barv ter materialov predstavlja izhodišče za snovanje ostalih prostorov, kjer se prav tako v različnih funkcijah manifestirajo enake barve in nalaganje oblik.
V kabinetu so praznine, kjer se nahaja postelja za goste in delovni kotiček, poudarjene z lesenimi linijami, ki se v obliki klopi vizualno nadaljujejo skozi hodnik naprej v dnevni prostor, tam pa se linija manifestira kot omarica pod televizijo. V kopalnici delujejo večji volumni kot vizualna pregrada, praznine pa so zasedli priročni predmeti. Prazen okvir v spalnici odpira svetlobi prosto pot do garderobe, obenem ločuje spalnico od garderobnega dela insluži kot obešalnik ter prostor za vrtljivo ogledalo.
Čiste minimalistične linije smo dopolnili z detajli zaobljenih oblik, ki prostor naredijo bolj eleganten in prefinjen. To se odraža v obliki ogledal v stanovanju, ki imajo dvojno funkcijo - tisto v spalnici sočasno služi kot prostor za shranjevanje nakita na drugi strani, ogledalo v predsobi pa (skupaj z modro podlogo) prekriva instalacijske omarice, služi kot polička za obešanje ključev, poleg tega pa obliskovalca že pri vhodu seznani z estetiko stanovanja in naročnice. 

Razkošen zamolklo moder žamet na zaobljenih tapiciranih hrbtiščih klopi in postelj doda prostoru željeno eleganco, vse skupaj pa še obogatijo skrbno izbrane tkanine v obliki zaves in blazin, ki s svojimi raznolikimi teksturami dodajo prostoru nežen kontrast.   
Nežno oblikovanje, skupaj z ženstvenimi linijami izbranih funkcionalnih kosov, predstavlja kontrast pragmatično zasnovanemu pohištvu in nakazuje estetsko izbiro, ki jasno opredeli identiteto uporabnika prostora – brezčasno Damo.
Avtorji: idea:list studio – Urša Kres, Tina Begović, Urban Pahor (IG + FB)
Naročnik: zasebni
Lokacija: Šiška, Ljubljana
Površina: 62 m2
Leto izvedbe: 2019 

Fotografije: Blaž Gutman

ALEXANDER • MARIBORSKI BISTRO V NEKDANJI PRODAJALNI ČEVLJEV

nedelja, 16. junij 2019


Hej, gremo v Maribor? Pred kratkim se je vse živahnejši ponudbi tega mesta pridružil nov bistro. Imenuje se Alexander, do njega pa se lahko sprehodite čez Glavni trg, kjer domuje v nekdanji prodajalni čevljev. Kako všeč mi je, ko kak (pozabljen) prostor na novo zaživi in le malce zasuka svojo scenarij, spoštljivo pa ohranja delčke pretekle zgodbe.

Tako je tudi pri Alexandru, nad katerim z idejno zasnovo, oblikovanjem interierja in kreacijo jedi bdita Ana Flisar in njen mož. Ljubitelja kulinarike, dobre kave in vsega lepega sta želela ustvariti bistro, ki združuje vse troje. Zamislila sta si lokal, ki bo v prijetnem ambientu ponujal bistrojsko ponudbo zdravih zajtrkov, trendi skled / bowls, burgerjev, hladno stiskanih sokov, kavo mikropražarn in craft piva. 
Prenove sta se lotila s spoštovanjem do pestre zgodovine prostora in pri tem številne elemente ohranila. Na tleh sta tako ohranila del starega marmorja, vanj vkomponirala oljen hrastov parket, na nekaterih mestih pa za dodaten zanimiv detajl položila medeninaste paličice. Prostor zaznamujejo tudi oboki in pa steber sredi lokala, ki sta ga prav tako ohranila. 

"Pomembno nama je bilo, da je lokal topel, prijazen. Da se v njem vsi ljudje počutijo res doma," pravi Ana. Toplino prostoru dajejo tudi naravni materiali, še posebej že omenjen masivni hrastov oljen les, ki sta ga uporabila tudi pri izdelavi miz, točilnega pulta, polic in sedišč v ložah. "Čeprav je material zelo občutljiv, se nama je zdel vreden tveganja."

Presenetljiv element interierja je tudi črna strešna kritina, ki sta jo uporabila ob šanku in ki prostoru daje strukturo. "Ker so stropovi v prostoru precej nizki, hkrati pa omejeni z oboki, sva stene ohranila snežno bele. Tako prostor ostaja svetel in svež," opisuje lastnica in kreativna vodja Alexandra. Za dodatno razgibanost so raje poskrbeli z neobičajnimi lestenci,  ki so samo iz enega električnega izhoda razporejeni po celem lokalu. Zanimivost - samo za inštalacijo luči so potrebovali dober teden celodnevnega dela.

Prav posebna zgodba in projekt pa so stoli. Stare stole, med njimi so tudi Kraljevi, sta Ana in njen mož začela zbirati že pred leti, nekatere sta dobila, druge pa kupila po vsej Sloveniji. "Prav vsi stoli v lokalu so reciklirani - prebrušeni, naoljeni, prebarvani. Šolskim stolom sva vdahnila novo življenje tako, da sva jih očistila, prav tako pobrusila in naoljila ter preoblekla v pisan žamet."

Ker jemo tudi z očmi, in ker vpliva Instagrama v letu 2019 pač ne gre zanemariti, sta veliko pozornosti namenila tudi mizam, tako v lokalu kot tistim zunanjim. Polepšala sta jih z mozaikom (idejo sta našla na Pinterestu) in tako ustvarila fotogenično podlago za fotografiranje krožnikov in jedi.  Lokal zaključujeta dve živi in živahni zeleni steni. Trenutno so na njih zelišča in gozdne jagode,    pozneje jih bodo zamenjale rastline, primerne in značilne za posamezen letni čas.
Ob obisku Alexandra boste morda opazili, da v njem ni nobenih reklamnih materialov. Tudi ponudba pa je karseda lokalna in domača. "Vsako jutro na primer hladno stiskamo sveže 100% sokove brez dodanega sladkorja, tudi naša kava je pražena po dogovoru z lokalnim mikropražarjem. Vinska karta je lokalna, ponudba hrane pa lahkotna bistrojska - za zajtrk ponujamo pisane odprte toaste, za kosila in večerje pa zdrave bowle in naše kultne burgerje," zaključi Ana.


BISTRO ALEXANDER
Glavni trg 11 • Maribor

Fotografije: Sami Rahim & Alexander IG

PREJ IN POTEM • DOM MLADEGA PARA NA 28,5 KVADRATNIH METRIH

nedelja, 06. januar 2019

Kako 28,5 kvadratnih metrov veliko (majhno?) stanovanje prenoviti in preurediti tako, da bo ustrezalo bivanju mladega aktivnega para, ki tu ne le stanuje, spi, kuha, se sprošča, zabava, gosti, temveč pogosto tudi dela. Kako torej na razmeroma majhno kvadraturo zložiti sestavljanko pohištva in elementov, da bo stanovanje prijetno in uporabno za bivanje, obenem pa bo delovalo zračno in "ravno pravšnje"? 

To je bila naloga, ki jo je par zaupal arhitektom studia idea:list. Ti na njuno željo predelnih sten in instalacij niso prestavljali, ker pa kljub temu obstoječa tlorisna razporeditev prostorov in vizualna podoba stanovanja ni bila več primerna zanju, so arhitekti oblikovali "novo, sodobnejšo prostorsko zasnovo, kjer je vsak prostor maksimalno izkoriščen - tako z vidika funkcionalnosti kot tudi izkoriščenosti prostora za shranjevanje."
Pred prenovo (fotografije najdete na dnu objave) je bilo stanovanje razdeljeno na kuhinjo in spalnico. Kuhinja je zaradi nefunkcionalne vzdolžne zasnove kuhinjskih površin delovala utesnjeno in v njej ni preostalo veliko prostora še za hladilnik, jedilno mizo s stoli in kavč. Ta je bil postavljen tako, da je oviral tudi izhod na balkon - ta pa je, sploh v manjših stanovanjih v bloku, tako zelo dragocen. 

KUHINJA, JEDILNICA IN DNEVNA SOBA V ENEM
Glavno spremembo je v dnevni prostor prinesla kuhinja v obliki črke L, arhitekti pa so vanj umestili tudi jedilno mizo, knjižni regal in kavč, ki pa se lahko raztegne tudi v dodatno ležišče ali počivalnik za dva, kar omogoča sproščene trenutke ob ogledu naljubših filmov ali nadaljevank na TV zaslonu, ki je skrit na regal. Če par gosti več ljudi, prav pridejo zložljivi stoli - še en trik za manjša stanovanja. 

DELOVNI KOTIČEK V SPALNICI
V spalnici ob postelji najdemo tudi delovni kotiček, ki je dovolj velik za oba. Za vrati je postavljena vgradna garderobna omara, ob njej je komoda, prav tako pa dodatno shranjevalno površino predstavja  velik predal pod posteljo.

VABLJIVA PREDSOBA, KI ZA OMARO SKRIVA MARSIKAJ
Zanemariti ne gre tudi predprostora. Vanj so postavili po meri narejeno omarico za čevlje ter globoko, prostorno vgradno omaro, v katero lahko stanovalca shraniti vrhnja zimska oblačila, obutev, pa tudi druge predmete, ki jih v vsakdanjem življenju potrebujemo, jih pa najraje "skrijemo". Saj veste, o čem govorim, a ne? Zložljivo stojalo za obešanje perila, pa sesalev, čistila, koš za umazano perilo in drugo. Predprostor tako deluje vabljivo in prav nič natrpano. Ostane še kopalnica. To so uspeli transformirati brez večjih posegov, vendar je zdaj v njej prostor tudi za pralni stroj, vanjo pa so umestili tudi večji tuš.
LES, BELA OPEKA IN TEMNA KOVINA
Stanovanje v celoto povezujejo različni vizualni elementi. Kot pravijo arhitekti, je stanovanje "nekakšna mešanica industrijsko-rustikalnega stila", ki ga zaznamujejo predvsem trije materiali: les, bela opeka in temna kovina. Pri odstranjevanju starih talnih oblog so naleteli na star bukov parket v videzu ribje kosti, ki so ga obnovili in duh časa še poudarili s stenskimi oblogami v kuhinji in kopalnici, ki so videti kot bela opeka. 
"Skrbno izbrani dekor in topli naravni dodatki, kot je na primer sušeno cvetje, dodajo stanovanju piko na i, prostor pa še dodatno obogatijo uokvirjene skice Ljubljane, ki jih je ustvarila uporabnica stanovanja," še zaključijo arhitekti. 

AVTORJI: idea:list studio; Tina Begović, Urban Pahor, Urša Kres
LOKACIJA: Bežigrad, Ljubljana
FOTO: Blaž Gutman

TLORIS STANOVANJA

STANOVANJE PRED PRENOVO


BARVITI DOM PETČLANSKE DRUŽINE • STANOVANJE, KI SE NEPRESTANO SPREMINJA

nedelja, 30. december 2018

Medtem ko se iztekajo dnevi z letnico 2018, sem prav ponosna, da lahko na seznam zanimivih intterierjev, ki sem jih na Pepermintu predstavila v tem letu, dodam še stanovanje, ki bi mu lahko rekla kar odkritje leta. Živa in Luka imata svoj domek tako rada, da sta zanj - v veselje vseh, ki ga spremljamo - ustvarila profil na Instagramu, kjer delita vsakodnevne utrinke, detajle in kotičke stanovanja, ki ga delita s tremi hčerkami. 

Njihov dom je naravnost očarljiv. Če bi bil oseba, bi mu nadela še pridevnike pozitiven, zanimiv, barvit, nasmejan. Si predstavljate, da bi bili na tejle sedežni slabe volje? Všeč mi je tudi zato, ker ni "iz kataloga", je poln osebnosti, kimu jo dajejo njegovi stanovalci, samosvoj in hkrati izjemno dovršen. 
Dnevna soba z izhodom na atrij in delovni kotiček
Zasluge za to so predvsem Živine. Po poklicu je modna oblikovalka - morda od tu ta občutek za lepo? -, ki pa dela v digitalnem marketingu. Stanovanje 105, kot mu s partnerjem Luko pravita na Instagramu, se nahaja v majhnem bloku v Ljubljani. 

DOM, KI SE NEPRESTANO SPREMINJA IN PRILAGAJA ŽIVLJENJU
"Dom sva opremila počasi - nekako bi rekla da ga še nisva do konca, verjetno pa ga tudi nikoli ne bova," pravi Živa in šaljivo doda: "Naš dom se namreč neprestano spreminja, na žalost ne v m2." Ko sta se vselila, sta sprva imela nekaj pohištva iz starega stanovanja, nekaj sta kupila v Ikei, nekaj pa dala izdelati po meri. Potem sta počasi menjala Ikeine in druge stare kose za tiste, ki s jima bili zares všeč in dobro služijo svojemu namenu. Ker pa se namen s časom spreminja, se mora tudi stanovanje prilagoditi novi vlogi. 
Barvite police v dnevni sobi, pikast predalnik in zaljubljenca Petre Varl v hodniku
"Pred kratkim smo na primer med sabo zamenjali otroško sobo in spalnico, iz garderobne sobe pa naredili sobo za našo dojenčico," spremembe opisuje Živa, ki se kdaj loti tudi DIY projektov, še posebej, ko z Luko tistega, kar sta si zamislila, ne najdeta v trgovinah.

SKANDINAVSKI SLOG, KI GA MEHČAJO BARVE
Blizu ji je skandinavski slog. A, prav nič presenetljivo, malo prilagojen, kot pravi sama. V stanovanje namreč vnašajo tudi precej barv, predvsem s slikami in rastlinami. Barve se v stanovanju 105 res pojavljajo v nadvse zanimivih kombinacijah in detajlih. Ste na fotografijah opazili komodo s pikami na hodniku? Pa kultni kuhinjski pomočnik v močni barvi fuksije, ki krasi snežno belo kuhinjo?
Kuhinja in jedilni pult
PRINT MEDVEDA, KI JE PRIPOTOVAL IZ LONDONA
Kateri je tvoj najljubši predmet v stanovanju in zakaj, vprašam Živo. "Ojoj, to je pa težko," odgovori, "ker v stanovanje res prineseva samo tisto, kar nama je noro všeč. Če se moram odločiti za eno stvar, je to verjetno ogromna slika medveda v jedilnici." Tega je nekoč zasledila na fotografijah stanovanja, objavljenih na priljubljeni spletni strani Design Sponge in ga enostavno morala imeti. Prebrskala je internet in v Londonu našla avtorico ter pri njej kupila ta ogromen print.
Pogled iz dnevne sobe proti jedilnici (in the medvedu:) ter jedilnica
NAJLJUBŠI KOTIČEK?
"Verjetno ta, ko sedim na kavču v dnevni sobi in se mi pogled odpira na medveda, veliko lončnico sredi prostora in delovni kotiček, v katerem je tudi meni ljuba stena s policami, na drugi strani pa na atrij, ki je najlepši v poletnih in jesenskih mesecih.
Spalnica
DOM = ZAVETJE
Inspiracijo Živa išče večinoma na Instagramu ter revijah o interierjih. Predvsem prvi se ji zdi za interierje "res super stvar, ker na enem mestu najdeš vse - od čistega minimalizma do noro barvitih in polnih interierjev. Inspirirajo pa me prav te razlike."

Za konec pa še - kaj ji pomeni dom? "Dom mi pomeni ogromno. Predvsem zavetje, kjer se vsi dobro počutimo, smo obkroženi s spomini in stvarmi, ki so nam všeč. Moram reči, da smo zelo radi doma." 
Otroška soba in soba za dojenčico
A ni to najbolj pomembno? Dragi Pepermintki, hvala za vašo družbo v letošnjem letu, upam, da je bila ta stran tudi za vas pobeg v lep in navdihujoč svet. Se vidimo kmalu! LEPO LETO, PEPERMINTASTO SVEŽE! 

PRENOVA STANOVANJA V LJUBLJANI • ŽIVAHEN DOM ZA MLADO DRUŽINO

nedelja, 23. december 2018

Po objavi stanovanja v Stari Ljubljani smo se pretekli teden s prijatelji pogovarjali, kako redko se zaveš, da se v hišah in blokih, mimo katerih hodimo vsak dan ali pa tako slučajno, ko hitimo skozi mesto, odvijajo življenja, kuhajo večerje, pospravljajo igrače, vrti muzika ... Ko sem šla tisti večer peš domov, sem na nasproti strani ceste pod velikimi platanami skozi velika osvetljena okna zagledala krasen prizor. Skozi eno okno, ki so bila kot okvir slike, sem videla žensko in deklico. Smejali sta se in obešali okraske na veliko jelko, segala je vse do stropa. Par korakov naprej, drugo okno. Moški je stal nad mizo in, če sem v tistem hitrem momentu ujela prav, odvozlaval verigo lučk za na smrečico. 
Fotografije: Teodor Hribovšek
Objave o stanovanjih, ki jih prebiramo v revijah in na spletu - tudi te, ki jih tako rada pripravljam, vi pa berete na Pepermintu - pogosto ne prikažejo te domačnosti. Seveda, odpreti vrata svojega doma neznancem terja premislek in pogosto fotografije nastanejo na pobudo arhitektov ter avtorjev interierjev kot del njihovega portfolia. 

A kdaj, tudi tokrat, mi je ta anonimnost še posebej všeč. Skelet pohištva, razporeditev prostorov, (p)oseben predmet tu in tam, to, kar vidimo na fotografijah ...  Je le poligon za življenja, ki polnijo stanovanja. Vsak dan, iz dneva v dan, ko arhitekt zaključi z delom in fotograf odide. 

Današnja objava je spet prava poslastica za ljubitelje lepih interierjev in domišljenih prenov. Pred prenovo je bilo to staromeščansko stanovanje neprimeren dom za mlado družino. Arhitektka Brina Vizjak je zato dodobra zasukala zastarelo začrtano stanovanje s prehodnimi sobami in dolgim hodnikom. 
"Z rušitvijo vseh nepotrebnih sten, ki so prej ločevale prostore, je nastala krožna pot skozi stanovanje," opisuje arhitektka. Bivalni prostori se zdaj povezujejo skozi svetel balkon, ki je po novem dostopen tako iz kuhinje kot tudi iz dnevne sobe. Slednji karakter daje rožnata (ali je to marelična, kaj pravite?) omara.
Konci tedna so v tem domu pogosto v znamenju kuhanja in druženja s prijatelji, zato so kuhinjo z jedilnico premaknili v večji prostor. Kuhališče je postavljeno tako, da ima kuhar lep razgled na mesto skozi krošnje dreves in je hkrati del družbe. Velika shranjevalna omara na drugi strani skriva visoke elemente, hkrati pa ločuje bivalni prostor od intimnejše spalnice, ki je skrita za vrati. 
Na sredini stanovanja so ohranili otok s kopalnico. Čeprav je majhna, so vanjo umestili kopalno kad, izhod na balkon pa nadomestili z oknom, skozi katerega lahko stanovalci zvečer med kopeljo opazujejo zvezde. 
Na obeh skrajnih koncih stanovanja sta, umaknjena pred živahnim ropotom bivalnega dela, otroška soba in spalnica. Stik z zunanjostjo in mestnim utripom, daje majhen, a dragocen balkon, pred prenovo skorajda skrit pred uporabo, danes tudi povezovalni prostor med kuhinjo in dnevno sobo. In krog je sklenjen.

STANOVANJE AB PREJ IN POTEM

© PEPERMINT • Theme by Maira G.