SLIDER





stanovanje Ljubljana
Prikaz objav z oznako stanovanje Ljubljana. Pokaži vse objave

TAM, KJER SO DOMA LJUBEZNICE

nedelja, 05. november 2017

Danes trkamo na vrata ljubljanskega stanovanja, v katerem živi par, ki ga bržkone poznate vsi ljubitelji instagramčkov. Alja Nike Skrt in Miha Žgajnar sta avtorja LJUBEZNIC in tista mojstra fotografije, ki nas vsak dan znova osupneta z utrinki njunih pustolovščin po Sloveniji ali za plankami in nas pripravita do tega, da bi kar takoj zmetali tisto tanujnejše v nahrbtnik in odšli na izlet. Ko nista naokoli, sta doma med desetinami lončkov, loncev in košar zelenih rastlin, med drobnarijami in printi, ki sta jih nabrala vsepovsod. Pa kaj bi opisovala, naj povesta kar sama. 

O TEM, KDO STA ...
• Sva Alja in Miha, pustolovska raziskovalca, poletna hribolazca, ljubitelja lepih reči in zbiratelja lončnic, krožnikov iz potovanj in starih fotoaparatov. En malček zmedena in ravno prav štorasta, skoraj nikoli pri miru, za vedno otroka in taprava uživača. Ljubeznice pa so skrinjica najinih doživetij in idej, za naju za spomin, za vse ostale pa (upava) za navdih.

... IN O TEM, KAJ POČNETA
Zelo zelo rada jo mahneva naokoli, osvojit kakšen nov vrh, se zgubljat po uličicah bližnjih mest ali pa samo afne guncat za vogalom. Rada se potepava, ker vsakič znova odkrijeva en kup motivov za fotografiranje in zato, ker naju tovrstna doživetja napolnijo z neko posebno energijo in nama dajo gromozansko dozo navdiha. 
O SVOJEM DOMU
Vsakič znova (in čedalje raje) pa se vrneva v najino gnezdece ob Ljubljanici, v najino džunglo, med kupe knjig in reči, ki dom naredijo dom. Od najinih fotografij in printov drugih, ki krasijo stene, do lončkov vseh barv in oblik ter najinih 65 lončnic. 

Všeč nama je preprostost skandinavskih domov, belina, naravni materiali in veliko zelenja. To sva deloma ustvarila tudi midva, a za naju je proces ustvarjanja doma neskončen, nikoli zares zaključen projekt. Alja pogosto prestavlja reči sem in tja, pogosto domov prineseva kakšno novo zelenje, kos z babičinega podstrešja, na steno obesiva nov print. Dom živi in se spreminja skupaj z nama in je, tako kot Ljubeznice, prostor za ustvarjanje, platno za najine ideje.
O TEM, KAKO STA USTVARILA DOM, KI ODRAŽA OBA
Miha: Vsakemu od naju so določene stvari bližje, oba pa imava na primer rada veliko zelenja in minimalizem. Alji večinoma puščam proste roke pri izbiri dodatkov in umeščanju stvari v prostor, ker ji resnično zaupam in vem, da bo rezultat bolši, kot karkoli, česar bi se lahko sam spomnil. Zaradi Alje gotovo živim v lepšem stanovanju, kot bi sicer.

O NAJLJUBŠIH KOTIČKIH STANOVANJA
Alja: Moj najljubši kotiček je kot, ki je s treh strani obdan s policami polnimi zelenja, z udobnim 'ležalnikom' in klubsko mizico, na katero stegnem noge, se pokrijem z deko in v roke vzamem beležko.

Miha: Zelo rad sem v spalnici, ker je najbolj svetla in minimalistična. Najraje imam večere, ko se z Aljo zlekneva v posteljo in ob svetlobi nočne lučke berem knjigo, medtem ko mi Alja zaspi v naročju.
O LJUBEZNI DO ZELENJA
Alja: V resnici nikoli nisem znala skrbeti za rože in so pri meni preživeli le trije kaktusi. Potem pa sem pred kakšnim letom za hec na zobotrebce napičila avokadovo koščico in jo namočila v vodo. Nestrpno pričakovanje poka koščice in kukanje steblca me je povsem prevzelo. Tako sem v prvem letu vzgojila par avokadov, potaknila bršljan in vznemirjeno čakala vsak nov listič. Nov hobi je rastel v vse večjo ljubezen, s pinanjem in občudovanjem zelenja na Instagramu pa se je daljšal tudi seznamček želja. 

Rastline rada potikam (Miha me velikokrat krega, ker skoraj na vsakem obisku prosjačim za listke), nekaj jih kupim spontano, včasih pa se načrtno odpraviva po vrtnarijah. Vsi mi pravijo, da jih imam preveč, a sama še vedno sanjam o tem, da mi Miha na vrtu hiše na Dolenjskem nekoč postavi rastlinjak in, da bova imela najmanj eno stranico hiše povsem stekleno, da bo dovolj svetlobe za še več rožic. Zakaj? Za čarobnost, ki jo zelenje ustvari v prostoru, preprosto ni besed.
O TEM, KAJ NAJRAJE POČNETA, KO STA DOMA (IN KAKŠNO GLASBO POSLUŠATA)
Alja: Moj jutranji ritual ob kavi in vsakič, ko se vrneva domov, je obhod okoli najinih rastlinc, kukanje za novimi listki, tipanje zemlje in špricanje z razpršilom. To zares najraje počnem. Pa seveda prestavljanje tistih par kosov pohištva, ki jih imava, gor in dol, premikanje raznoraznih drobnarij in limanje po stenah. Od skupnih trenutkov pa imam najraje jutra brez budilke, ko Miha skoči čez most v pekarno po sveže rogljičke, jaz pa skuham kavo in s tavrhnje poličke vzamem najljubše portugalske krožničke. 

Miha: Tudi jaz se vse pogosteje sprehajam med rožicami, sploh odkar imam tudi jaz svoj bonsaj in palmo, za katera skrbim. Sicer je pa glasba bolj moj teren. Rad raziskujem in odkrivam vsakič kaj novega, tako da poslušava zelo raznolike playliste. Morda zadnjih nekaj komadov: Mr Jukes - Grant Green, Haiku Garden - Rosetta, Annemaykantereit - Oft gefragt, Klangkarusell - We want your soul.
O PROFILIH, KI JIH NAJRAJE SPREMLJATA NA INSTAGRAMU
Alja: Če sem bila pred parimi meseci obsedena z #vanlife Instagrami, sedaj v nedogled scrollam #plantgang. Pozna se menjava letnega časa in to, da več časa preživiva doma :) Tole so moji ljubi #plantloverji: @houseofplants, @stil____, @thepottedjungle, @homebyfousna, @drlivinghome. Rada pa zahajam tudi na @witanddelight_, @thefuturekept in @wildweroam.


Miha: Jaz sem zadnje čase čisto padel v analogno fotografijo, zato tudi večinoma pregledujem #analogvibes stil profilov. Še vedno pa so dobre fotke gora moj weak spot. Takole torej: @shadowontherun, @analoghane, @cianobasmith in @magnumphotos.

Fotografije: Alja Nike Skrt in Miha Žgajnar

STANOVANJE MLADEGA POSLOVNEŽA • V SLOGU NEWYORŠKEGA LOFTA

nedelja, 29. oktober 2017


Stanovanje, ki obsega prvo nadstropje vrstne hiše za Bežigradom, je bilo pred prenovo namenjeno bivanju študentov in je obsegalo tri enakovredno velike sobe, miniaturno kuhinjo s kopalnico. Novi lastnik, mlajši poslovnež, je želel stanovanje prilagoditi svojim bivanjskim potrebam. S pomočjo arhitektke Nine Štajner je nastal funkcionalen dom sodobne industrijske estetike, v katerem se lahko spočije po napornem delavniku ali gosti prijatelje. 

MAJHNO - A ZRAČNO, UDOBNO IN PRIJETNO ZA BIVANJE
"S prenovo smo želeli prostore povezati v smiselno domovanje za udobno bivanje zaposlene osebe; povečati kuhinjo in jo povezati z bivalnim prostorom odprtega tlorisa ter v stanovanju urediti še domačo pisarno in veliko garderobo. Svetloba je zagotovljena zgolj z vzhodne in zahodne strani, zato smo stremeli k odprtim prostorom in čim večjemu izkoristku naravne svetlobe," načrt preobrazbe stanovanja opisuje arhitektka. 
Ker so bili prostorsko precej omejeni, je večina prostorov majhne kvadrature. Vendar pa je zavoljo kreativnih rešitev prostor optimalno izkoriščen,  stanovanje pa  kljub majhnosti deluje zračno, udobno in prijetno za bivanje. Pri snovanju tlorisne razporeditve prostorov so preizkusili več variant, na koncu pa se je za optimalno izkazala izvedba z vhodom na zahodni strani, ki stanovanje razdeli na spalni in bivalni del (načrte najdete na dnu objave).

KOMBINACIJA SODOBNEGA MINIMALIZMA IN IN VINTAGE INDUSTRIJSKEGA SLOGA
Vizualno si je lastnik želel urbanega domovanja, nekakšne kombinacije sodobnega minimalizma in vintage industrijskega sloga. Stremel je k ambientu v slogu njujorškega lofta. "Ti sicer slovijo po visokih prostorih in ogromnih oknih," opisuje Nina Štajner, "Upam pa si trditi, da smo glede na danosti nepremičnine občutek bivanja v industrijski stavbi kar dobro poustvarili."
ČISTO PRAVA OPEČNATA STENA 
Kot eno glavnih želja je lastnik izpostavil opečnato steno, ki so jo izvedli iz starinske opeke. Toplo barvo opeke pa kombinirali s hladnimi toni sive vinilne talne obloge v imitaciji kamna in svetlo sivo zofo. V stanovanju se pojavlja še več lesenih tekstur, pult iz imitacije betona, navidezno rjasta tekstura ter kovinski in usnjeni detajli. Vzorec, ki ga je mogoče opaziti v več prostorih je tako imenovani 'chevron'. Omenjeni vzorec obiskovalca pozdravi že v veži, ki so jo vizualno povečali s pomočjo velikega ogledala, po meri narejena omara za čevlje pa služi tudi kot obešalnik za vrhnja oblačila. 

OSREDNJI PROSTOR BIVANJA: DNEVNA SOBA, KUHINJA IN JEDILNICA
Nova kuhinja se po kvadraturi sicer ne razlikuje od stare; ker pa je odprta proti bivalnemu delu in bolj racionalno razporejena na pogled deluje večja. Višji kuhinjski elementi, kot je prostostoječ hladilnik iz Gorenjeve Retro linije, shramba in pečica so pozicionirani v nišo ob eni strani kuhinje. Ob oknu se vije pas nizkih omaric s štedilnikom in pomivalnim koritom. 

Še en element, ki si ga je lastnik zelo želel je zajtrkovalni pult  s katerim se zaključi kuhinjski pult in je dodatno poudarjen z zanimivo svetilko; ki nekoliko spominja na gledališčni reflektor. Vrata, ki iz kuhinje vodijo v kopalnico, pa je mogoče zamenjati kadarkoli kasneje, ko bo lastnik čutil potrebo po tem. Opravili smo samo rušitve, nujne za novo funkcijo stanovanja,  edina zahtevnejša rušitev je bila odstranitev dela nosilne stene za prehod iz veže v dnevno sobo. 
JEDILNICA
Kuhinja se nadaljuje v jedilnico, kjer je lastnik želel imeti veliko mizo, ob kateri lahko gosti številne prijatelje. Izbrali smo model s ploščo iz temnega lesa in kovinskimi nogami, dopolnili pa smo jo z različnimi jedilnimi stoli in svetilko industrijskega izgleda. Jedilnica namreč nima veliko naravne svetlobe; ki smo jo želeli nadomestiti z izbiro svetilke z zadostno svetilnostjo. 
Jedilnica preko dnevne sobe prehaja v domačo pisarno; ki pa jo je mogoče pregraditi ter kdaj kasneje po potrebi spremeniti v otroško sobo. Dnevna soba z veliko zofo in televizijo je pozicionirana v sam center domovanja. Je povezovalni prostor med ostalimi kotički; raztegljiva zofa pa lahko služi tudi kot ležišče za goste. 
KOPALNICA: MAJHNA KVADRATURA, A JE V NJEJ VSE POTREBNO
Kopalnico je urejena znotraj obstoječih gabaritov; kvadratura je resnično omejena, a s premišljenim načrtovanjem so ustvarili veliko shranjevalnih površin in celo pralnico. Veliko ogledalo in dobra osvetlitev pa majhen prostor vizualno povečajo. 
SPALNICA IN GARDEROBA
Spalnica je nekoliko umaknjena in jo od ostalih prostorov ločuje prehodna garderoba, ki lastniku nudi veliko shranjevalnih površin tako za poslovna oblačila kot športne potrebščine. Pri prenovi stanovanja, pravi arhitektka, so bili pozorni na stroške, zato so talne obloge zamenjali le v prostorih, ki so to zahtevali, v spalnici, garderobi in pisarni pa so pustili originalne talne obloge. Obdržali so tudi okna, radiatorje in ena vrata. Radiator v spalnici soo zaradi bližine postelje preprosto 'skrili' s fronto, v vzorcu, ki je kot nekakšna rdeča nit stanovanja.

Dekor v stanovanju je primeren hitremu življenjskemu slogu mladega poslovneža – preprost, bazira na funkcionalnosti ter hkrati zaokroži 'možato' stilsko zgodbo z globokimi toni, poudarjenimi teksturami,  tehnološkimi dodatki in nezahtevnimi sobnimi rastlinami. 

      PREJ & POTEM


ARHITEKTURA: NINA ŠTAJNER (spletna stran + Instagram + Facebook)
FOTOGRAFIJA: ANŽE VRABL

IZ ZANEMARJENEGA STANOVANJA V POPOLN 'AIRBNB' DOM V LJUBLJANI

nedelja, 10. september 2017

V spalnico tega stanovanja na Taboru v Ljubljani sem se zagledala na Instagramu (ta svetloba! pa tla! pa roza posteljnina! in pregrada!) in sporočilo s predlogom za objavo na Pepermintu je bilo ena od prvih alinej na popočitniški to-do listi. Anja Gea in Jože - par, ki je dal zapuščenemu stanovanju povsem novo podobo ga spremenil v popotniški pristan - tako fino opisujeta celoten proces prenove in opremljanja tega enosobnega stanovanja na Taboru v Ljubljani, da objavo prepuščam kar njima. In fotografijam, ki sta jih posnela Aleš Rosa in David Guček.

© PEPERMINT • Theme by Maira G.