SLIDER





prenova
Prikaz objav z oznako prenova. Pokaži vse objave

TIN & IZA • Z DIJAŠKIM BUDGETOM IN DIY PROJEKTI PRENOVILA DOM

nedelja, 26. november 2017

"Ura je 20:43 in petek je. Človek bi pričakoval, da bi bila na ta petkov večer raje na kakšnem žuru v centru mesta, kot pa doma zavita v kovter in s kozarcem vina v rokah. Ja, to sva midva. Mlad par iz Ljubljane, po imenu Tin in Iza. Iz vsakdanjega življenja poskušava ujeti čim več kreativnih idej, pojesti čim več dobre hrane in čas preživeti s prijatelji. Težko je opisati, kaj točno počneva, ker se nama vsak dan odvijajo nove zgodbe in počneva popolnoma različne stvari. Je pa res, da je večina najinega dela usmerjena v oblikovanje, Izinega predvsem v notranje, Tinovega pa v industrijsko."

Tin in Iza sta mlad par, ki ga poznamo predvsem z istoimenskega Instagram profila, na katerem nas že nekaj let razvajata s skrbno stiliranimi (ali pa v vsakdanjem momentu ujetimi) fotografijami. 
ESTETSKE FOTOGRAFIJE Z ZANIMIVO ZGODBO
"Res je, da veliko časa posvečava fotografiji in Instagramu, ampak nisva še niti približno na tisti stopnji mojstrstva, kot si želiva. Poskušava, da bi bil najin Instagram profil predvsem iskren in da na njem objavljava estetske fotografije z zanimivo zgodbo, z raznih potovanj in na novo odkritih kavarnic in luštnih trgovinc," pravita dijaka, stara 18 in 19 let.
MINIMALIZEM, KI PRITEGNE NE GLEDE NA SPOL
"Načeloma sta si najina sloga glede fotografije dokaj podobna. Seveda pa se (predvsem v zadnjem času) večkrat zgodi, da se težko odločiva katero fotografijo bova objavila. Interesi obeh se seveda s časoma spreminjajo, ampak fotografije vedno skrbno izbereva in se trudiva biti čimbolj izvirna in inovativna. Poskušava se držati predvsem minimalističnega sloga, prav tako pa nama je v veliko inspiracijo skandinavski dizajn, za katerega si močno želiva, da bi se še bolj razširil tudi pri nas.  Za fotografijami vedno stojiva oba ter želiva privabit tako žensko kot moško ciljno publiko.
KO SE OPREMLJANJA STANOVANJA LOTITA DIJAKA ...
Instagram vidita kot platformo, na kateri se lahko mladi s svojo kreativnostjo in idejami pokažejo svetu. Minulo poletje pa smo lahko na njunem profilu opazili, da sta se lotila urejanja svojega gnezdeca. Odločila sta se, da se preselita na svoje in tako dobila možnost, da si staovanje uredita v svojem slogu. Ker sta še dijaka, je bil njun budget res majhen. "Pa sva se odločila, da bova vse naredila sama. In tako nama je po mesecu trdega dela, tudi do poznih večernih ur, uspelo ustvariti topel in prijeten dom."
Želela sta uporabiti čim bolj nepoznane pohištvene kose, ki jih nima vsak, čez celotno stanovanje pa se vije enotna barvna shema: siva, črna in bela. Za največjo spremembo sta poskrbela z betonsko steno v spalnici, ki je dala sobi povsem nov značaj.

KAKO Z MAJHNIM BUDGETOM DO SODOBNEGA INTERIERJA
"V stanovanje sva vnesla ogromno truda, se dotaknila vsakega kotička in ga poskusila narediti maksimalno funkcionalnega. Želela sva dokazati, da starost in denar nista ovira in da se da tudi iz malo denarja narediti ogromno. Prav tako sva se med delom ogromno naučila o samih materialih in izvedela veliko trikov, kako lahko z res majhnim budgetom spremeniš izgled starega prostora v nekaj sodobnega."
INSTA-STUDIO
Ker je v stanovanju še ena soba, ki je zares ne potrebujeta, sta razmišljala, kaj lahko iz nje naredite. Najprej sta seveda razmišljala o tem, da bi poiskala cimra in jo oddajala, a je vmes padla ideja, da v njej ustvarita insta-studio, prostor, ki je namenjen fotografskim navdušencem, posebej tistim, ki jih zanimata moda in dizajn. Nastal je fotogeničen studio z lepo svetlobo in številnimi predmeti, ki jih lahko fotografi stilirajo in ujamejo v fotografijo: revije in knjige, stoli rex, skodelice, izdelki z posebno embalažo. "V studio prineseš le svoj produkta ali pripelješ svojega modela, za vse drugo je poskrbljeno."

Če bi radi Izo in Tina obiskali ali vas zanima več o njunem studiu, ju lahko dosežete kar na Instagramu. Hvala, da sta nas spustila v svoj domek! 


STANOVANJE MLADEGA POSLOVNEŽA • V SLOGU NEWYORŠKEGA LOFTA

nedelja, 29. oktober 2017


Stanovanje, ki obsega prvo nadstropje vrstne hiše za Bežigradom, je bilo pred prenovo namenjeno bivanju študentov in je obsegalo tri enakovredno velike sobe, miniaturno kuhinjo s kopalnico. Novi lastnik, mlajši poslovnež, je želel stanovanje prilagoditi svojim bivanjskim potrebam. S pomočjo arhitektke Nine Štajner je nastal funkcionalen dom sodobne industrijske estetike, v katerem se lahko spočije po napornem delavniku ali gosti prijatelje. 

MAJHNO - A ZRAČNO, UDOBNO IN PRIJETNO ZA BIVANJE
"S prenovo smo želeli prostore povezati v smiselno domovanje za udobno bivanje zaposlene osebe; povečati kuhinjo in jo povezati z bivalnim prostorom odprtega tlorisa ter v stanovanju urediti še domačo pisarno in veliko garderobo. Svetloba je zagotovljena zgolj z vzhodne in zahodne strani, zato smo stremeli k odprtim prostorom in čim večjemu izkoristku naravne svetlobe," načrt preobrazbe stanovanja opisuje arhitektka. 
Ker so bili prostorsko precej omejeni, je večina prostorov majhne kvadrature. Vendar pa je zavoljo kreativnih rešitev prostor optimalno izkoriščen,  stanovanje pa  kljub majhnosti deluje zračno, udobno in prijetno za bivanje. Pri snovanju tlorisne razporeditve prostorov so preizkusili več variant, na koncu pa se je za optimalno izkazala izvedba z vhodom na zahodni strani, ki stanovanje razdeli na spalni in bivalni del (načrte najdete na dnu objave).

KOMBINACIJA SODOBNEGA MINIMALIZMA IN IN VINTAGE INDUSTRIJSKEGA SLOGA
Vizualno si je lastnik želel urbanega domovanja, nekakšne kombinacije sodobnega minimalizma in vintage industrijskega sloga. Stremel je k ambientu v slogu njujorškega lofta. "Ti sicer slovijo po visokih prostorih in ogromnih oknih," opisuje Nina Štajner, "Upam pa si trditi, da smo glede na danosti nepremičnine občutek bivanja v industrijski stavbi kar dobro poustvarili."
ČISTO PRAVA OPEČNATA STENA 
Kot eno glavnih želja je lastnik izpostavil opečnato steno, ki so jo izvedli iz starinske opeke. Toplo barvo opeke pa kombinirali s hladnimi toni sive vinilne talne obloge v imitaciji kamna in svetlo sivo zofo. V stanovanju se pojavlja še več lesenih tekstur, pult iz imitacije betona, navidezno rjasta tekstura ter kovinski in usnjeni detajli. Vzorec, ki ga je mogoče opaziti v več prostorih je tako imenovani 'chevron'. Omenjeni vzorec obiskovalca pozdravi že v veži, ki so jo vizualno povečali s pomočjo velikega ogledala, po meri narejena omara za čevlje pa služi tudi kot obešalnik za vrhnja oblačila. 

OSREDNJI PROSTOR BIVANJA: DNEVNA SOBA, KUHINJA IN JEDILNICA
Nova kuhinja se po kvadraturi sicer ne razlikuje od stare; ker pa je odprta proti bivalnemu delu in bolj racionalno razporejena na pogled deluje večja. Višji kuhinjski elementi, kot je prostostoječ hladilnik iz Gorenjeve Retro linije, shramba in pečica so pozicionirani v nišo ob eni strani kuhinje. Ob oknu se vije pas nizkih omaric s štedilnikom in pomivalnim koritom. 

Še en element, ki si ga je lastnik zelo želel je zajtrkovalni pult  s katerim se zaključi kuhinjski pult in je dodatno poudarjen z zanimivo svetilko; ki nekoliko spominja na gledališčni reflektor. Vrata, ki iz kuhinje vodijo v kopalnico, pa je mogoče zamenjati kadarkoli kasneje, ko bo lastnik čutil potrebo po tem. Opravili smo samo rušitve, nujne za novo funkcijo stanovanja,  edina zahtevnejša rušitev je bila odstranitev dela nosilne stene za prehod iz veže v dnevno sobo. 
JEDILNICA
Kuhinja se nadaljuje v jedilnico, kjer je lastnik želel imeti veliko mizo, ob kateri lahko gosti številne prijatelje. Izbrali smo model s ploščo iz temnega lesa in kovinskimi nogami, dopolnili pa smo jo z različnimi jedilnimi stoli in svetilko industrijskega izgleda. Jedilnica namreč nima veliko naravne svetlobe; ki smo jo želeli nadomestiti z izbiro svetilke z zadostno svetilnostjo. 
Jedilnica preko dnevne sobe prehaja v domačo pisarno; ki pa jo je mogoče pregraditi ter kdaj kasneje po potrebi spremeniti v otroško sobo. Dnevna soba z veliko zofo in televizijo je pozicionirana v sam center domovanja. Je povezovalni prostor med ostalimi kotički; raztegljiva zofa pa lahko služi tudi kot ležišče za goste. 
KOPALNICA: MAJHNA KVADRATURA, A JE V NJEJ VSE POTREBNO
Kopalnico je urejena znotraj obstoječih gabaritov; kvadratura je resnično omejena, a s premišljenim načrtovanjem so ustvarili veliko shranjevalnih površin in celo pralnico. Veliko ogledalo in dobra osvetlitev pa majhen prostor vizualno povečajo. 
SPALNICA IN GARDEROBA
Spalnica je nekoliko umaknjena in jo od ostalih prostorov ločuje prehodna garderoba, ki lastniku nudi veliko shranjevalnih površin tako za poslovna oblačila kot športne potrebščine. Pri prenovi stanovanja, pravi arhitektka, so bili pozorni na stroške, zato so talne obloge zamenjali le v prostorih, ki so to zahtevali, v spalnici, garderobi in pisarni pa so pustili originalne talne obloge. Obdržali so tudi okna, radiatorje in ena vrata. Radiator v spalnici soo zaradi bližine postelje preprosto 'skrili' s fronto, v vzorcu, ki je kot nekakšna rdeča nit stanovanja.

Dekor v stanovanju je primeren hitremu življenjskemu slogu mladega poslovneža – preprost, bazira na funkcionalnosti ter hkrati zaokroži 'možato' stilsko zgodbo z globokimi toni, poudarjenimi teksturami,  tehnološkimi dodatki in nezahtevnimi sobnimi rastlinami. 

      PREJ & POTEM


ARHITEKTURA: NINA ŠTAJNER (spletna stran + Instagram + Facebook)
FOTOGRAFIJA: ANŽE VRABL

IZ ZANEMARJENEGA STANOVANJA V POPOLN 'AIRBNB' DOM V LJUBLJANI

nedelja, 10. september 2017

V spalnico tega stanovanja na Taboru v Ljubljani sem se zagledala na Instagramu (ta svetloba! pa tla! pa roza posteljnina! in pregrada!) in sporočilo s predlogom za objavo na Pepermintu je bilo ena od prvih alinej na popočitniški to-do listi. Anja Gea in Jože - par, ki je dal zapuščenemu stanovanju povsem novo podobo ga spremenil v popotniški pristan - tako fino opisujeta celoten proces prenove in opremljanja tega enosobnega stanovanja na Taboru v Ljubljani, da objavo prepuščam kar njima. In fotografijam, ki sta jih posnela Aleš Rosa in David Guček.

DUNAJSKI DOM ARHITEKTKE ŠPELE LESKOVIC • STANOVANJE JE MOJ STUDIO

nedelja, 30. oktober 2016



V življenju je zamenjala devet stanovanj. Pred dvema letoma je skupaj z družino ljubljanski vsakdan spremenila za ležerni utrip avstrijskega mesta Innsbruck, tega pa letos za Dunaj. Arhitektka Špela Leskovic je z birojem AKSL arhitekti zasnovala že številne mestne ambiente, kjer se tako radi ustavimo na kavi, kosilu, koktejlu ali sladoledu. 

DOM - ZATOČIŠČE IN IGRIŠČE HKRATI 
Medtem pa ona v svojem vizualnem dnevniku beleži svoje projekte in v zadnjem letu predvsem dunajske utrinke, na njem pa lahko spremljamo tudi nikoli končan proces ustvarjanja doma v njihovem novem stanovanju. Lepšega uvoda v to objavo kot je Špelina definicija doma, si ne bi mogla zamisliti, zato začnimo z njo:

"Dom mi pomeni zavetje, zatočišče, po drugi strani pa igrišče in polje ustvarjanja, rojevanja zamisli in idej, tam se lahko režim na vsa usta in škilim, govorim neumnosti, sem bosa, lahko jem marmelado s sirom na kruhu, lahko sem tečna in žalostna. Super je imeti dom." 

Po njenih besedah dom definirajo ljudje in stvari, ki so ji blizu. "Definira ga moj osebni stil, definira ga medsebojni odnos prostor: jaz." Se ti zdi, da zaradi tega, ker si ahitektka, drugače gledaš na dom, me zanima. "Ne vem, verjetno že. Zame je dome eden od mojih projektov."

V zadnjih dveh letih so za seboj pustili novo, po meri opremljeno stanovanje v Ljubljani, ki sedaj gosti novega stanovalca, medtem pa so se oni preizkušali v bivanju na kratek rok. Ob tem je bilo treba razmišljati o tem, kako opremiti stanovanje, za katerega ne veš, kako dolgo boš v njem živel. 

In kaj je tisto, česar enostavno niso želeli pustiti za seboj, ko gre za pohištvo in dodatke? "Racionalizacija se je dogajala od Ljubljane naprej, z dvema selitvama, predvsem na področju drobnarij in oblek," pravi Špela. "Se mi zdi, da najraje s seboj selimo vse stole … teh je res veliko."

OPREMLJENO STANOVANJE JE NE ZANIMA - SAJ SE NIMA S ČIM IGRATI
Kako ve/začuti, da bi neko stanovanje lahko postalo njihov dom? Kaj jo očara in prepriča? "Lokacija, svetloba, velikost prostorov, razporeditev v stanovanju, energija, višina prostorov in predvsem, kakšne možnosti za preobrazbo ima. Če je že popolnoma opremljeno, me seveda ne zanima … saj se nimam s čim igrati :)

Če ima kuhinjo, ki mi ni všeč, ali kopalnico v grozni keramiki, težko rečem, tega bi vzeli, ko pa vem, da bom v hipu začela iskati nove ploščice, klicati polagalce ter risati kuhinjo … če je čas, tudi to ni slabo, vendar pa smo se v zadnjem času morali preseliti takoj in to je bila ena od stvari, na katero smo gledali."

POPOLNA MEŠANICA V SEDMEM BECIRKU
Trenutno živijo na Dunaju, v starem stanovanju "s pravo dunajsko dušo sredi zanimivega sedmega becirka, ki ga na eni strani omejuje Guertel s svojo črnsko manjšino ter albansko skupnostjo preko ceste, na drugi strani pa je omejen z Museums Quartier in oazo kulture. Stranska meja becirka je znana nakupovalna ulica Mariahilferstrasse, nasprotna stran meji na krasen osmi, umirjen in urejen becirk. Popolna mešanica."

ŠKRIPAJOČA TLA DOBILA NOVO, BELO PLAST BARVE
Med najbolj očitnimi spremembami, ki je stnovanje doletelo pod Špelino taktirko, je belo prebarvan parket. "Stanovanje ima tla, ki niso ravna in škripajo. To mi je všeč," pove Špela in nadaljuje: "Vse prevečkrat iščemo popolnost v oblikovanju in na tej poti izgubimo dušo prostora."

Obstoječi parket je bil tako dotrajan, da bi bil potreben zamenjave, a se je Špeli zasmilil. Pred tem tal še nikoli ni barvala, zato se je bil idealen poligon za ta poskus. Pri tem ji je bila v pomoč Polona (njen čudovit dom in bela tla sem na Pepermintu že predstavila), ki je Špeli po sestri poslala kantico barve na poizkušnjo. "Pa sem začela. Najprej v delovni sobi, potem naprej. Danes vem, kje sem ga polomila, in vem, kako mora biti, tako da se ne bojim svetovati ali uporabljati barve pri drugih stanovanjih."

 MARKANTNA TRANSPARENTNA STENA, KI DELI DNEVNI PROSTOR
"Moje stanovanje je moj studio, kjer velikokrat kaj preizkusim. Največji podvig je poltransparentna stena, ki deli veliko dnevno sobo, kjer sta tudi jedilnica in kuhinja. Obožujem jo!"


Špelo vprašam, če opazi kakšne razlike med dojemanjem doma med Slovenci in Avstrijci. Njen odgovor me pravzaprav preseneti, hecno, ne, kako sem si vnaprej ustvarila predstavo, da je sosedova trava bolj zelena. Razlike so, pravi arhitektka, velike. 

"Slovenci imamo dosti bolj izražen čut za urejanje doma, opremljanje s stilom, naša stanovanja nosijo dušo in so videti sveža. Seveda govorim na splošno. Tu na Dunaju sem videla že ogromno lepih stanovanj, pa naj gre za zelo klasično opremljena ali zelo low budget. Vendar pa mislim, da se ne motim, ko rečem, da se nimamo česa sramovati."

ŠPELIN VODIČ ZA POPOLN DAN NA DUNAJU
In kje najraje preživlja čas v avstrijski prestolnici, katere so njene go-to kavarne in trgovine? Beležke v roke, dragi moji, kajti Špela našteje kar nekaj prostorov, ki jih velja preveriti ob naslednjem obisku Dunaja.

"Rada sem v sedmem in osmem bezirku, rada skočim pogledat, kaj se novega odpre. Prostega časa je tu manj kot v Ljubljani. Smo že ugotavljali, da čas tu hitreje teče. V soseščni se je odprla trgovina s konceptom Qwstion in kavarna Wolfgang. Westbahnstrasse je polna zanimivih trgovin. Umaknjena od velike nakupovalne ulice je bolj poznana Dunajčanom. Burggase povezuje več zanimivih trgovin in kavarn. Zelo rada grem pojest kaj v Ulrich, na čudovitem Ulrichplatz, kjer je tudi velika second hand trgovina z oblačili priznanih modnih znamk s svojo kavarno. 

Poleti gremo v Veganisto na sladoled, v Sous Bois pa rada zavijem po vse, kar je papirnatega ali na kak workshop izdelave knjig in zvezkov. Museums quartier pa kot meka čaka na vse ljubitelje umetnosti in prav prijetno je posedeti na turkiznih Enzijih še dolgo potem, ko muzeji zaprejo svoja vrata." 

Špelo lahko spremljate tudi na Instagramu (od koder so tudi vse fotografije v objavi), sveže novice in njeno delo pa na FB strani AKSL arhitekti.


DOM ZA URBANE NOMADE BLIZU BLEJSKEGA JEZERA

nedelja, 22. maj 2016

Del lanskega poletja sta Nika in Luka namenila prenovi stanovanja na Bledu, kjer je včasih živela Nikina babica. Kar nekaj let je bilo stanovanje nespremenjeno, opremljeno z več desetletij starim pohištvom in dekorjem, preden sta se odločila, da ga spremenita v prijetno zatočišče nedaleč stran od Blejskega jezera. Zase, za družino, prijatelje in za popotnike s celega sveta.

LESEN OPAŽ IN DRUGI SPOMINI NA PREJŠNJE ČASE

Najprej sta se morala Nika in Luka odločiti, katere kose pohištva bosta obdržala. Izpraznila sta sobe  in s pomočju družine in prijateljev oluščila stene v nadstropju. Najobsežnejša je bila prenova kuhinje – kuhinjske elemente so odstranili, rjave omarice prebarvali z belo barvo, zamenjali kuhinjski pult in štedilnik.

Nova plast barve je čakala tudi na stole v jedilnici, kjer so sneli tudi lesen opaž – le katera hiša iz prejšnjega stoletja ga nima? Kuhinja z jedilnico je tako dobila bolj svežo in sodobno podobo. Med prenovo, ki je trajala le mesec dni, so podrli tudi steno med jedilnico in dnevno sobo ter tako pridobili  odprt in prehoden dnevno-bivalni del.


RETRO POČITEK

V stanovanju sta dve spalnici, ena je skoraj v celoti ohranila originalno podobo. Če dandanes v spalnicah stremimo k minimalizmu, so bili v času, ko so svoje domove opremljali naši stari starši, v modi prave spalnične strukture z nešteto poličkami, predali in omaricami. Takšna je tudi spalnica, ki so jo v blejski hiši ohranili. V kombinaciji z belo posteljnino, minimalističnimi dodatki in lebdečo lučjo nad posteljo deluje udobno in šik -  kot kakšna hotelska soba. 


PRED ODPADOM REŠENI REX IN KOMODA IZ GARAŽE

Nazaj v dnevno sobo. V njej kraljuje kultni Kraljev leseni naslanjač rex, ki ga je Luka pred leti rešil pred odpadom. Še ena najdba, ki se je znašla v tem vabljivem prostoru, je lesena komoda s steklenimi drsnimi vratci, ki je prej 30 let stala v garaži. Danes služi kot minibar.

Ste opazili luč? Izdelana je iz vejevja in treh preprostih žarnic na belih kablih. Še ena lična 'naredi sam' ideja je lesen zabojček, ki pobarvan v belo postane uporaben kos pohištva - mizica in stojalo za knjige ali revije. 



Z dnevne sobe se steklena vrata odpirajo na zaprt balkon, idealen kotiček za lenarjenje ali kozarec piva po dnevih napolnjenih z aktivnostmi in raziskovanjem okolice. 

Še nekaj - za prenovo in preurejanje stanovanja sta Nika in Luka s pomočniki potrebovala le kakšen mesec dni. Več o tem, kako je potekala prenova, lahko preberete na Lukovi spletni strani, kjer so tudi before/after fotke.

© PEPERMINT • Theme by Maira G.