SLIDER





NAJ TI POVEM SVOJO ZGODBO • SPOMINSKA KNJIGA ZA STARE STARŠE


Naj ti povem svojo zgodbo je prav posebna spominska knjiga, namenjena starim staršem, da jo izpolnijo, in vnukom, da jo prebirajo, s tem pa spoznavajo babice in dedke, njihovo mladost, življenje, spomine. Zdaj, ko so še tu. In takrat, ko jih ne bo več. 

Spominska knjiga je sad kreativnega sodelovanja založbe Grafenauer in ilustratorke ter oblikovalke Vide Igličar. Ta je v snovanje knjige zarisala ne le svojih ilustracij, kaligrafskih zapisov in oblikovalskega mojstrstva, temveč tudi svojo osebno zgodbo, zgodbo vnukinje. 

"Dve leti in pol nazaj mi je Eva, direktorica Grafenauer založbe, povedala za svojo idejo o albumu za stare starše. Rekla je, da v tem projektu vidi mene, moje ideje, ilustracije ter kaligrafijo in mi zaupala celotno izpeljavo od idejne zasnove do izvedbe,"  začetek sodelovanja opisuje Vida, ki je takrat na projekt gledala kot na priložnost in izziv. "Danes? To ni več zgolj priložnost, izziv ali nov projekt. Danes knjiga Naj ti povem svoj zgodbo predstavlja del mene."

Knjiga je prava paša za oči. Z nežnimi, pastelnimi barvami in sanjavimi ilustracijami, ki so daleč od retro nostalgije, ki bi jo morda pričakovali, s citati in lepo oblikovanimi prostorčki za zapise, knjiga kar vabi k listanju, izpolnjevanju in branju. Ustvarjena je "z namenom, željo, da se zapišejo zgodbe starih staršev, delijo preizkušeni nasveti in modrosti, ustvarijo novi spomini in podoživijo že ustvarjeni. Da se okrepi most med dvema generacijama, v odnosih predre led in najde pot do pomenljivih pogovorov ali izreče tiste besede, ki včasih zaradi čustvenega naboja težje pridejo z jezika".

Ni pa posebna le knjiga, temveč tudi spletna stran, ki jo spremlja. Na njej se namreč zbirajo zgodbe vnukov in starih staršev, pripovedi o dragocenih spominih in skupnih doživetij. Delite jih lahko tudi vi.  Za konec pa še namig ustvarjalcem, da v zbirko morda v prihodnje dodajo tudi spominske knjige za starše, brate, sestre, tete, strice, prijatelje ... Toliko je življenjskih zgodb, ki ostanejo nezapisane. 

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.