SLIDER





ZA POJEST: SHERLOCKOVI KREKERJI

A gledate Sherlocka? Oh my, Šerlok je eden mojih najljubših fiktivnih junakov (poleg Lucky Luka, Batmana, Snoopyja, He-Mana in palčka Smuka). Prebrala sem najbrž večino knjig o njem (tiste modre iz šolske knjižnice), pred leti sem nekaj starejših izvodov kupila v antikvariatu. Tudi v ekranizirani različici s Sherlockom težko zgrešijo. BBC-jeva serija je pa itak fenomenalna. Kot nalašč za h kratkim, a sladkim sezonam so tile krekerji. V bistvu so kot nalašč za k pivu, verjamem pa, da bo recept prišel prav tudi čez en mesec, ko bomo gledali Olimpijske igre.

KREKERJI
{recept, prirejen po Joy the Baker}

 skodelica bele moke
skodelica polnozrnate moke
 četrt zavitka 250-gramskega masla
 ščep soli
ščep pecilnega / sode bikarbone
ščep paprike v prahu
par obratov mlinčka s poprom
skodelica naribanega parmezana
pol decilitra (ali več) vode ali mleka
+
DODATKI
- zelišča in začimbe (timijan, rožmarin, bazilika, kurkuma ...)
- sezaaaam (jaz ga obožujem!)
- oluščena sončnična semena
Akcija. Moko zmešamo s soljo, poprom, pecilnim/sodo, morebitnimi začimbami in sirom. Nato v moko vgnetemo mrzlo, na kocke narezano maslo. Lahko na roke, lahko pa si pomagamo z mikserčkom. Testo razdelimo na dva ali več kosov, zavijemo v folijo in vsaj za pol ure postavimo v hladilnik. Nato vsako kepico posebej razvaljamo precej na tanko. Na tej točki lahko razvaljano testo posujemo s sezamom in/ali sončničnimi semen in jih še malo povaljamo, da se vtisnejo v testo. Izrežemo z manjšimi modelčki, prestavimo na pekač, obložen s pekijem, in preluknjamo z vilicami. Pečemo 15 minut (malo manj/več, bodite pozorni!) v pečici, vnaprej ogreti na 200 stopinj Celzija. 

6 komentarjev

  1. oo, to bo pa za mojo Taveliko hčero in vse ostale nas zraven. Ona je velikanska fenica Sherlocka in Johna,.. te dni jo čaka še zadnja 3. epizoda tanajnovejše BBC serije. Mi vsi smo pa zraven, tokrat bomo spekli še pepermintšerlok krekerje zraven ;) Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Katja, perfekto so videt! O okusu in užitku ob celoti ne dvomim.
    Preizkusimo....
    Hvalaaaaaaa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Njam zgleda, bom nardila za vikend!

    OdgovoriIzbriši
  4. O, jaz sem tudi nora na Šerloka! NIsem se spomnila, da bi zraven pasali krekerji, hvala za idejo:) kaj pa priporočaš za k Downton Abbey (če sploh gledaš, seveda)?:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Za Downton Abbey pa kakšen comfort food, saj veš, spletke in romance, kljub vsemu pa nič nevarnega, da se nam ne zaleti, ko Violet, šefica of Grantham, kaj takega pribije :))) Meni je super popečen in malo zmehčan korenček s sezamom in sončničnimi semeni.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sherlock je top, tvoj blog pa prav lušten! :)

    Pozdravček, A

    OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.