SLIDER





NA ROBU GOZDA • LESENA HIŠA ZA MLADO DRUŽINO



Tik ob gozdu, na robu prostorne jase, stoji že na pogled neobičajna počitniška hiša, sodobna lesena koča. V njej stran od ponorelega sveta in v objemu narave proste dneve preživlja mlada družina, ki sicer večino časa preživi v večjem mestu v tujini.



Lastnika sta načrte za svojo hiško, ki meri okoli 80 kvadratnih metrov, v celoti prepustila arhitektki Jani Hladnik Tratnik in krajinski arhitektki Tini Lipovž iz ajdovskega STUDIA PIKAPLUS

"Pri snovanju hiše sva imeli proste roke, zato sva se naslanjali na več dejavnikov, na primer lastnosti bodočih uporabnikov, velik poudarek pa sva namenili odnosu objekta do prostora in prostora do objekta," pravi arhitektka, ki ju s sodelavko še posebej veseli, da je bila njuna idejna zasnova investitorjem takoj všeč in je v kasnejših fazah skoraj niso spreminjali.


Ker hiša leži v naravnem okolju, ob robu velike gozdne jase, sta se avtorici že od začetka zavedali, da je prav umestitev v prostor ključnega pomena. Ker sta razpolagali le z manjšim delom gradbene parcele, sta imeli na voljo le malo manevrskega prostora. "Več pozornosti smo tako namenili optimalni umestitvi z vidika uporabe objekta in varovanja izjemnega naravnega izgleda območja."


"Že od začetka nama je bilo jasno, da bo objekt lesen in da se bo zlival z gozdno kuliso. Želeli sva, da hiša ne bi predstavljala poudarka v prostoru, ampak se bo z njim zlivala," opisuje Jana Hladnik Tratnik. Zato tudi odločitev za mimetične materiale - les in temno kritino.

Zasnova objekta je enostavna. Vsi prostori, z izjemno intimnejše kopalnice, se odpirajo proti veliki stekleni fasadi, ki v bivalne prostore, pa tudi v spalnice v nadstropju, prinaša neokrnjene poglede navzven. "Pravzaprav je s stekleno fasado bariera med zaprtim prostorom in naravo zabrisana," o stekleni steni pravi arhitektka.




V pritličju so bivalni prostori s kopalnico in savno, v nadstropju pa dve spalnici, ki sta z notranjim balkonom odprti proti bivalnim prostorom. "Prostori se med seboj prepletajo in so tako obenem lahko namenjeni udobju družine ali primerni za druženje s prijatelji."


Ker ima hiša izjemen naravni parter, so vsi skupaj želeli, da tak tudi ostane. Snovalki iz Studia Pikaplus sta zunanjo ureditev poskušali zasnovati kar se da naravno. Okoli hiše so nasuli prodni kamen, tlaki so iz naravnega kamna, na zunanji terasi pa so uporabili les. 


"Prehod z lesene terase pred objektom se naravno zlije v travnik, zaradi zasebnosti pa smo ob hiši zasadili manjši gozdiček avtohtonih drevesnih vrst."


Foto: Miha Bratina
SaveSave

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.