ČRNO ZRNO • KAVA S KOLUMBIJSKIH PLANTAŽ S SLOVENSKIM IMENOM
Še čisto sveža, nova, malce eksotična, lepa na pogled, dišeča in opojna je kava ČRNO ZRNO. Kava, pridelana v daljni Kolumbiji, ima slovensko
ime. Ne le zato, ker za blagovno znamko kolumbijske specialty stojita Kolumbijec
Alex in Slovenka Tina, ali zato, ker skrbno izbrana kavna zrna pražijo pri nas.
Kmalu bo namreč kavo moč kupiti in pokusiti v prodajalnici v stari Ljubljani.
Pssst, še pred tem lahko premierno skodelico opojne kave spijete že to soboto, ko
bo v id:doma potekala prva uradna pokušina.
"Na idejo o uvažanju kolumbijske
specialty kave je prišel Alex, ko se je v Bogoti spoprijateljil z lastnikoma
kavarne, ki si prizadevata, da bi Kolumbijci svojo kavo cenili tudi kot
vrhunski kulinarični proizvod, ne le masovno izvozno robo," mi je povedala Tina.
Preko njiju sta prišla v stik s pridelovalci.
KO LAHKO ZRNU KAVE SLEDIMO DO PLANTAŽE IN LJUDI, KI SO GA PRIDELALI
Za razliko od kave, ki jo običajno
kupimo v supermarketih ali pijemo v večini lokalov, za vsako zrno kave Črno
zrno vemo, kje je zraslo in kdo so ljudje, ki so ga pridelali. Črno
zrno namreč svoje iskanje popolne skodelice zato začenja na nasadih, kjer se družine
pridelovalcev, kot sta Noel Bedoya in Juan, že več generacij "ukvarjajo s
pridelovanjem, izbiranjem in izpopolnjevanjem agrikulturnih procesov, da bi tako
iz zrna potegnili najboljše, kar ponuja njihova zemlja."
Gre torej za kave z geografskim poreklom
(= single-origin coffee) oziroma jim za to, ker lahko zrnom sledimo do metra
natančno, poznamo okoliščine, v katerih je kava zrasla in vemo kako bo to
vplivalo na njen okus, lahko rečemo celo single-farm ali micro-lot kava.
Zeleno zrnje s kolumbijskih kavnih
plantaž se nato poda na pot proti Sloveniji, kjer jo spražijo v pražarni STOW.
Ta z načinom praženja še poudari profil posameznega porekla in zagotavlja vedno
svežo, lokalno praženo kavo.
Morda ste pri kateri od specialty kav že zasledili
oznako fair-trade. To pomeni, da so med pridelovalcem kave in ponudnikom zadruge, ki skrbijo za pravično trgovanje. Kava Črno zrno ne nosi te oznake,
temveč ji zato, ker zadrug v verigi med pridelovalcem, ponudnikom in porabnikom
ni, lahko dodamo oznako direct-trade.
ŠTIRJE PAKETKI, VSAK S SAMOSVOJO KAVNO VSEBINO
Plantaže kave so posejane po skorajda
celotni Kolumbiji, na nadmorskih višinah med 500 in 2000 metri, z
mikropredelavo kave pa se ukvarja več kot 500 tisoč kolumbijskih družin. Pod
znamko Črno zrno so za zdaj na voljo štiri različne kave iz treh regij.
Na plantažah majhne regije Quindio v
osrčju Kolumbije na višini 1400 - 2000 metrov gojijo tudi kave, ki so, kot sta
Alex in Tina zapisala na spletni strani, redka kombinacija kompleksne arome ter
srednje kislosti in telesa. Okus kave iz Quindia je bogat in sladek, s sledovi
karamele in suhega sadja.
V ognjeno embalažo je shranjena La Divisa, kava z aromo kavnega cveta, čokolade in lesa. Iz nje skuhamo napitek, ki
v ustih pusti pookus po mangu in klinčkih.
V najtemnejši embalaži v liniji Črno zrno je kava Diamante,
ki jo odlikujejo intenzivni poudarki grenivke, lupinice pomaranče in suhega
sadja, zaokrožajo pa aromatični toni
karamele, masla, tobaka in oreščkov.
Iz Antioquie, zibelke kolumbijske
kave in njene osrednje regije, prihaja kava El Balcon. Na več kot 1950 metrih
nadmorske višine jo prideluje Juan Porras, še nedavno uradni pridelovalec kave
za Nesspreso. Kava ma kremasto telo, krasita pa jo sladki aromi cedre in
mandljev ter okus po medu in melasi.
Še četrta iz linije je kava Sierra Nevada iz regije Sierra Nevada de Santa Maria, ki jo pridelujejo na nadmorski
višini 900 - 1600 metrov. Kave z njižje ležečih regij so običajno blago kisle
in srednje močne, ponujajo pa arome in okuse po čokoladi, začimbah in oreščkih.
LIČNI PAKETKI Z OPOJNO VSEBINO
Pri paketku kave je najbrž najbolj
vznemirljiv trenutek, ko ga odpremo prvič. Vonj po sveže mleti kavi je po svoje
še bolj mamljiv kot vonj po pravkar skuhanem kavnem napitku. Temu, da je
pomembna vsebina, na tem mestu ne bom oporekala, bom pa vseeno izpostavila tudi
lično in posebno embalažo kave Črno zrno.
Za oblikovanje je poskrbela Ana
Berišaj, ilustracije na ovitkih pa so delo kolumbijskega ilustratorja Dipacha,
priznanega in tudi nagrajenega avtorja slikanic, ki je za eno od njih prejel
tudi nagrado ibby.
Za etikete so izbrali štiri motive od
že obstoječih, a še neobjavljenih ilustracij iz serije Živali. Predvsem zato,
ker je Kolumbija zelo geografsko in bioraznolika država, raj za ornitologe, in
želeli so si, da bi to odslikovala tudi podoba. Čeprav jim je sicer blizu
minimalizem, so s tem v zgodbo še dodatno vnesli malo latino eksotike in
topline.
Kot rečeno, vse to lahko preverite že jutri med 10:00 in 13:00 v salonu id:doma v Ljubljani ali pa še pred koncem leta v prodajalnici. Vas o vsem obvesti tudi Pepermint, brez skrbi! Še bolje pa bo, da novicam o Črnem zrnu sledite na FB.
Pa res zveni posebno. Kava in cela zgodba.
OdgovoriIzbriši