SLIDER





ČRNO ZRNO • KAVA S KOLUMBIJSKIH PLANTAŽ S SLOVENSKIM IMENOM



Še čisto sveža, nova, malce eksotična, lepa na pogled, dišeča in opojna je kava ČRNO ZRNO. Kava, pridelana v daljni Kolumbiji, ima slovensko ime. Ne le zato, ker za blagovno znamko kolumbijske specialty stojita Kolumbijec Alex in Slovenka Tina, ali zato, ker skrbno izbrana kavna zrna pražijo pri nas. Kmalu bo namreč kavo moč kupiti in pokusiti v prodajalnici v stari Ljubljani. Pssst, še pred tem lahko premierno skodelico opojne kave spijete že to soboto, ko bo v id:doma potekala prva uradna pokušina.

 Za uvod in obet v kavne užitke pa zgodba o Črnem zrnu.

"Na idejo o uvažanju kolumbijske specialty kave je prišel Alex, ko se je v Bogoti spoprijateljil z lastnikoma kavarne, ki si prizadevata, da bi Kolumbijci svojo kavo cenili tudi kot vrhunski kulinarični proizvod, ne le masovno izvozno robo," mi je povedala Tina. Preko njiju sta prišla v stik s pridelovalci.

KO LAHKO ZRNU KAVE SLEDIMO DO PLANTAŽE IN LJUDI, KI SO GA PRIDELALI
Za razliko od kave, ki jo običajno kupimo v supermarketih ali pijemo v večini lokalov, za vsako zrno kave Črno zrno vemo, kje je zraslo in kdo so ljudje, ki so ga pridelali. Črno zrno namreč svoje iskanje popolne skodelice zato začenja na nasadih, kjer se družine pridelovalcev, kot sta Noel Bedoya in Juan, že več generacij "ukvarjajo s pridelovanjem, izbiranjem in izpopolnjevanjem agrikulturnih procesov, da bi tako iz zrna potegnili najboljše, kar ponuja njihova zemlja."

Gre torej za kave z geografskim poreklom (= single-origin coffee) oziroma jim za to, ker lahko zrnom sledimo do metra natančno, poznamo okoliščine, v katerih je kava zrasla in vemo kako bo to vplivalo na njen okus, lahko rečemo celo single-farm ali micro-lot kava.



S KOLUMBIJSKIH PLANTAŽ V SLOVENSKO PRAŽARNO
Zeleno zrnje s kolumbijskih kavnih plantaž se nato poda na pot proti Sloveniji, kjer jo spražijo v pražarni STOW. Ta z načinom praženja še poudari profil posameznega porekla in zagotavlja vedno svežo, lokalno praženo kavo. 

Morda ste pri kateri od specialty kav že zasledili oznako fair-trade. To pomeni, da so med pridelovalcem kave in ponudnikom zadruge, ki skrbijo za pravično trgovanje. Kava Črno zrno ne nosi te oznake, temveč ji zato, ker zadrug v verigi med pridelovalcem, ponudnikom in porabnikom ni, lahko dodamo oznako direct-trade.



ŠTIRJE PAKETKI, VSAK S SAMOSVOJO KAVNO VSEBINO
Plantaže kave so posejane po skorajda celotni Kolumbiji, na nadmorskih višinah med 500 in 2000 metri, z mikropredelavo kave pa se ukvarja več kot 500 tisoč kolumbijskih družin. Pod znamko Črno zrno so za zdaj na voljo štiri različne kave iz treh regij.

LA DIVISA IN DIAMANTE  
Na plantažah majhne regije Quindio v osrčju Kolumbije na višini 1400 - 2000 metrov gojijo tudi kave, ki so, kot sta Alex in Tina zapisala na spletni strani, redka kombinacija kompleksne arome ter srednje kislosti in telesa. Okus kave iz Quindia je bogat in sladek, s sledovi karamele in suhega sadja.

V ognjeno embalažo je shranjena La Divisa, kava z aromo kavnega cveta, čokolade in lesa. Iz nje skuhamo napitek, ki v ustih pusti pookus po mangu in klinčkih.


V najtemnejši  embalaži v liniji Črno zrno je kava Diamante, ki jo odlikujejo intenzivni poudarki grenivke, lupinice pomaranče in suhega sadja,  zaokrožajo pa aromatični toni karamele, masla, tobaka in oreščkov.


EL BALCON
Iz Antioquie, zibelke kolumbijske kave in njene osrednje regije, prihaja kava El Balcon. Na več kot 1950 metrih nadmorske višine jo prideluje Juan Porras, še nedavno uradni pridelovalec kave za Nesspreso. Kava ma kremasto telo, krasita pa jo sladki aromi cedre in mandljev ter okus po medu in melasi.


SIERRA NEVADA
Še četrta iz linije je kava Sierra Nevada iz regije Sierra Nevada de Santa Maria, ki jo pridelujejo na nadmorski višini 900 - 1600 metrov. Kave z njižje ležečih regij so običajno blago kisle in srednje močne, ponujajo pa arome in okuse po čokoladi, začimbah in oreščkih.



LIČNI PAKETKI Z OPOJNO VSEBINO
Pri paketku kave je najbrž najbolj vznemirljiv trenutek, ko ga odpremo prvič. Vonj po sveže mleti kavi je po svoje še bolj mamljiv kot vonj po pravkar skuhanem kavnem napitku. Temu, da je pomembna vsebina, na tem mestu ne bom oporekala, bom pa vseeno izpostavila tudi lično in posebno embalažo kave Črno zrno.

Za oblikovanje je poskrbela Ana Berišaj, ilustracije na ovitkih pa so delo kolumbijskega ilustratorja Dipacha, priznanega in tudi nagrajenega avtorja slikanic, ki je za eno od njih prejel tudi nagrado ibby.


Za etikete so izbrali štiri motive od že obstoječih, a še neobjavljenih ilustracij iz serije Živali. Predvsem zato, ker je Kolumbija zelo geografsko in bioraznolika država, raj za ornitologe, in želeli so si, da bi to odslikovala tudi podoba. Čeprav jim je sicer blizu minimalizem, so s tem v zgodbo še dodatno vnesli malo latino eksotike in topline.

Kot rečeno, vse to lahko preverite že jutri med 10:00 in 13:00 v salonu id:doma v Ljubljani ali pa še pred koncem leta v prodajalnici. Vas o vsem obvesti tudi Pepermint, brez skrbi! Še bolje pa bo, da novicam o Črnem zrnu sledite na FB.

1 komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.