SLIDER





V SREDIŠČU LJUBLJANE • 38 m2 VELIKO STANOVANJE V NEKDANJI ŠIVALNICI

V Ljubljani na Mestnem trgu je mlad par stare, vlažne prostore, ki jih je že načel zob časa in nevzdrževanja, s pomočjo arhitektov ideal:list studia preobrazil v zanimiv, prijeten dom, poln iznajdljivih rešitev in mini etaž. To je zgodba o prenovi, ki nosi ime Sramežljiva meščanka.

Prostori v pritličju meščanske hiše na enem od najbolj znanih ljubljanskih trgov, so bili nazadnje v uporabi že pred časom, ko je bila v njih šivalnica. Potrebni so bili temeljite prenove, pri tem pa so bili arhitekti soočeni z dvema ključnima izzivoma: zasnovati funkcionalen dom ter poiskati inovativne rešitve pri težavah z vlago. Meščanska hiša je namreč deloma vkopana v grajski grič.
Preden so začeli z bolj zabavnim in vznemirljivim delom – opremljanjem stanovanja, so morali torej zagristi v tehnični del prenove. Potrebno je bilo odpraviti zamakanje v notranje prostore in urediti sistem odvajanja kondezacijske vode, ki je zviševala odstotek vlage v prostorih. To so rešili z notranjo prezračevalno »fasado«, ki omogoča odvajanje odvečne vode in prezračevanje prostorov. 

S PRENOVO OČISTI STANOVANJE DO NJEGOVEGA BISTVA
»Nekatere stenske obloge v stanovanju delujejo kot maska in so odstranljive, saj na ta način omogočaho dostop do instalacij, jaškov ipd. ter omogočajo lažje vzdrževanje, kar je še posebej pomembno, ker gre za star objekt,« inovativne rešitve opisujejo arhitekti. Takšna je tudi stena v spalnici, ki je obložena s prebarvanimi lesenimi deskami, za njimi pa se pravzaprav skriva dostop do servisnega izhoda. 
Urediti so morali tudi vse instalacije, saj stare povečini niso več delovale, niti niso bile na primernem mestu. Zamenjali in servisirali so obstoječa okna in vrata ter odstranili nepotrebne pregradne elemente, suhomontažne stene in nekatere stenske in talne obloge. »Na kratko – stanovanje smo očistili do njegovega bistva. Ko so bile vse težave sanirane in instalacije urejene, smo pričeli s snovanjem interierja.«

GLAVNO VLOGO IGRA NARAVNA SVETLOBA
Naročniki so želeli svetlo stanovanje, funkcionalno tlorisno zasnovo in med seboj ločene prostore. »Glavno vodilo pri načrtovanju tlorisne zasnove je bila dostopnost dnevne svetlobe. Prostornejši dnevni prostor in spalnico z delovnim kotičkom smo umestili neposredno ob vir dnevne svetlobe, preostale prostore pa v ožji koridor znotraj tlorisa, kjer se nahajajo še kopalnica, kuhinja in garderoba s shrambo.« 
STARE BABIČINE OMARE V NOVI VLOGIKuhinja je preprosta, a obogatena z dodatnim zložljivim pripravljalnim pultom na steni nasproti, shramba z garderobo pa je sestavljena iz starih babičnih omar, ki so jih obnovili in prilagodili dimenzijam novega prostora. Veliko pohištvenih kosov je predelanih ali obnovljenih, tudi jedilna miza in postelja, medtem ko je novo pohištvo iz cenovno dostopnejših linij.

Iznajdljivi in kreativni so bili tudi pri oblikovanju in pohištvenih rešitvah. Na dvignjen podest, ki ločuje vhodni del od dnevnega prostora, ima na primer vgrajen dodaten predal za shranjevanje. »Gre za majhen poseg, ki dnevni prostor od vhodnega fizično loči,« opisujejo arhitekti, »vizualno pa še vedno ostaneta povezana, vstop svetlobe v stanovovanje pa tako ostane neoviran.«

NAJLEPŠE ODKRITJE - KAMNITA STENA V KOPALNICI
Vse skupaj pa je med prenovo presenetilo čudovito odkritje – naravna kamnita stena v kopalnici, ki stanovanju daje prav poseben pečat. Je kot »nekakšen opomnik, da je kljub novi podobi stanovanje še vedno del grajskega griča.« 
Kamnita stena je res glavna zvezda kopalnice, ki jo sestavlja nevtralnejša oprema. Majhni tlorisni površini navkljub je kopalnica povsem funkcionalna, z umivalnikom, wc-jem, pralno-sušilnim strojem, pečjo in prho. Ta je zaradi ozkega prostora poravnan s tlemi, tako da deluje kot del preostale pohodne površine, ko pa je v uporabi, ga le zagrneš s po meri narejeno kopalniško zaveso. 

BARVE IN MATERIALI, KI NE ZASENČIJO HISTROIČNE LUPINE
Izbor barv in materialov pohištva je tako kot pri izbiri teme interierja narekovalo predvsem staro zgodovinsko ogrodje prostorov in pomanjkanje naravne dnevne svetlobe. Arhitekti so zato predlagali predvsem svetle naravne odtenke: belo, sivo in bež v kombinaciji z naravnimi materiali lesa, kamna, usnja in volne.
»Pohištveno opremo smo želeli na nek način "podrediti" historičnemu okvirju, zato so izbrani nežnejši nevtralni kosi pohištva, ki lupine ne zasenčijo, temveč jo izpostavijo,« še pravi ekipa idea:list studia. »Z izborom materialov smo želeli ustvariti topel in domač interier, ki kljub svetlemu, belemu interierju ne bi deloval sterilno.«

TLORIS STANOVANJA PO PRENOVI
Ime projekta: Stanovanje “Sramežljiva meščanka”
Arhitektura: idea:list studio – Urban Pahor, Tina Begović, Urša Kres
Investitor: zasebni
Fotograf: Blaž Gutman
Lokacija: staro mestno jedro, Ljubljana
Površine: 38 m2

MED PRENOVO

Ni komentarjev

Objava komentarja

© PEPERMINT • Theme by Maira G.