SLIDER





PREJ POTEM
Prikaz objav z oznako PREJ POTEM. Pokaži vse objave

PREJ IN POTEM • DOM MLADEGA PARA NA 28,5 KVADRATNIH METRIH

nedelja, 06. januar 2019

Kako 28,5 kvadratnih metrov veliko (majhno?) stanovanje prenoviti in preurediti tako, da bo ustrezalo bivanju mladega aktivnega para, ki tu ne le stanuje, spi, kuha, se sprošča, zabava, gosti, temveč pogosto tudi dela. Kako torej na razmeroma majhno kvadraturo zložiti sestavljanko pohištva in elementov, da bo stanovanje prijetno in uporabno za bivanje, obenem pa bo delovalo zračno in "ravno pravšnje"? 

To je bila naloga, ki jo je par zaupal arhitektom studia idea:list. Ti na njuno željo predelnih sten in instalacij niso prestavljali, ker pa kljub temu obstoječa tlorisna razporeditev prostorov in vizualna podoba stanovanja ni bila več primerna zanju, so arhitekti oblikovali "novo, sodobnejšo prostorsko zasnovo, kjer je vsak prostor maksimalno izkoriščen - tako z vidika funkcionalnosti kot tudi izkoriščenosti prostora za shranjevanje."
Pred prenovo (fotografije najdete na dnu objave) je bilo stanovanje razdeljeno na kuhinjo in spalnico. Kuhinja je zaradi nefunkcionalne vzdolžne zasnove kuhinjskih površin delovala utesnjeno in v njej ni preostalo veliko prostora še za hladilnik, jedilno mizo s stoli in kavč. Ta je bil postavljen tako, da je oviral tudi izhod na balkon - ta pa je, sploh v manjših stanovanjih v bloku, tako zelo dragocen. 

KUHINJA, JEDILNICA IN DNEVNA SOBA V ENEM
Glavno spremembo je v dnevni prostor prinesla kuhinja v obliki črke L, arhitekti pa so vanj umestili tudi jedilno mizo, knjižni regal in kavč, ki pa se lahko raztegne tudi v dodatno ležišče ali počivalnik za dva, kar omogoča sproščene trenutke ob ogledu naljubših filmov ali nadaljevank na TV zaslonu, ki je skrit na regal. Če par gosti več ljudi, prav pridejo zložljivi stoli - še en trik za manjša stanovanja. 

DELOVNI KOTIČEK V SPALNICI
V spalnici ob postelji najdemo tudi delovni kotiček, ki je dovolj velik za oba. Za vrati je postavljena vgradna garderobna omara, ob njej je komoda, prav tako pa dodatno shranjevalno površino predstavja  velik predal pod posteljo.

VABLJIVA PREDSOBA, KI ZA OMARO SKRIVA MARSIKAJ
Zanemariti ne gre tudi predprostora. Vanj so postavili po meri narejeno omarico za čevlje ter globoko, prostorno vgradno omaro, v katero lahko stanovalca shraniti vrhnja zimska oblačila, obutev, pa tudi druge predmete, ki jih v vsakdanjem življenju potrebujemo, jih pa najraje "skrijemo". Saj veste, o čem govorim, a ne? Zložljivo stojalo za obešanje perila, pa sesalev, čistila, koš za umazano perilo in drugo. Predprostor tako deluje vabljivo in prav nič natrpano. Ostane še kopalnica. To so uspeli transformirati brez večjih posegov, vendar je zdaj v njej prostor tudi za pralni stroj, vanjo pa so umestili tudi večji tuš.
LES, BELA OPEKA IN TEMNA KOVINA
Stanovanje v celoto povezujejo različni vizualni elementi. Kot pravijo arhitekti, je stanovanje "nekakšna mešanica industrijsko-rustikalnega stila", ki ga zaznamujejo predvsem trije materiali: les, bela opeka in temna kovina. Pri odstranjevanju starih talnih oblog so naleteli na star bukov parket v videzu ribje kosti, ki so ga obnovili in duh časa še poudarili s stenskimi oblogami v kuhinji in kopalnici, ki so videti kot bela opeka. 
"Skrbno izbrani dekor in topli naravni dodatki, kot je na primer sušeno cvetje, dodajo stanovanju piko na i, prostor pa še dodatno obogatijo uokvirjene skice Ljubljane, ki jih je ustvarila uporabnica stanovanja," še zaključijo arhitekti. 

AVTORJI: idea:list studio; Tina Begović, Urban Pahor, Urša Kres
LOKACIJA: Bežigrad, Ljubljana
FOTO: Blaž Gutman

TLORIS STANOVANJA

STANOVANJE PRED PRENOVO


PREJ IN POTEM • NOVA ZGODBA SREDNJEVEŠKEGA STANOVANJA POD LJUBLJANSKIM GRADOM

nedelja, 16. december 2018

Mlada kozmopolitanska družina je ob nakupu stanovanja v samem osrčju stare Ljubljane želela dom, ki bo služil sodobnemu načinu življenja ter odražal njihovo dinamično energijo in ljubezen do lepega. Za pomoč pri prenovi so se obrnili na arhitektko Nino Štajner, ki je v orignialnih značilnostih stanovanja videla videla velik potencial ter jih v veliki meri vkomponirala v novo podobo domovanja. 
STANOVANJE V SREDNJEVEŠKI HIŠI POD GRAJSKIM HRIBOM
Stanovanje se nahaja v večstanovanjski stavbi pod grajskim hribom, katere izvor datira v srednji vek in je bila temu primerno večkrat prezidana in obnovljena. Dvosobno stanovanje s površino 90m2 se ponaša tudi z zasebnim atrijem, ki je dobesedno vkopan v grajski hrib in ponuja mirno zavetje pred mestnim vrvežem. 
Ena glavnih slabosti v stanovanju je bila slaba naravna osvetlitev, saj se stavba z okni odpira le na atrij. Druga pomanjkljivost pa je bilo pomanjkanje shranjevalnih in servisnih površin. 
ŠTUKATURE, OBOKI IN STARINSKI PARKET V KOMBINACIJI S SODOBNIMI ELEMENTI
Tako lastniki kot arhitektka so se zaljubili v originalne lastnosti prostora – obokane stropove, štukature in starinski parket, želeli pa so mu vdahniti tudi pridih urbanosti in glamurja. Prenove so se lotili z veliko mero spoštovanja do obstoječega stanja ter obnovili večino štukatur in restavrirali vhodna vrata. Tekom izvedbenih del se je izkazalo, da je parket preveč poškodovan za sanacijo, zato so se ga odločili zamenjati s sodobno interpretacijo – francosko ribjo kostjo. Nepričakovan strošek menjave parketa pomeni, da je zmanjkalo finance za menjavo sedežne garniture in drugih manjših pohištvenih kosov, tako da prenova še ni povsem zaključena …
Tlorisno je največja sprememba umestitev utility sobe, kamor so umaknili pralni in sušilni stroj, bojler in druge tehnične aparate, služi pa tudi kot garderobna omara. To dejanje je v kopalnici in kuhinji pridobilo tlorisno površino za bolj komfortno razporeditev elementov. Prostor za utility sobo je bil sicer odvzet kuhinji, njena funkcionalnost pa zato ni prav nič okrnjena. Utility je ‘skrit’ za svetlo betonsko steno, vrata pa so zaradi nevidnih podbojev praktično nevidna.
OSUPLJIVA STENA OGLEDAL
Problem pomanjkanja naravne svetlobe so rešili z uporabo svetlih barvnih tonov ter odstranitvijo pohištva ob oknih; najbolj drzno rešitev pa so uporabili v dnevnem prostoru, kjer so celotno steno prekrili z antičnimi ogledali. Le-ta odbijajo svetlobo ter vizuano povečajo prostor, v kombinaciji z dramatičnim Flosovim lestencem pa dnevna soba na pogled spominja na pravo plesno dvorano. Procesa staranja ogledal sta se arhitektka in investitorka s pomočjo navodil s spleta lotili kar sami, zato je končni rezlutat še toliko bolj poseben. 
Kuhinja je oblikovana v svežih, nevtralnih tonih ter izčiščenih sodobnih linijah. Stena v teksturi betona poskrbi za urban pridih, črni detajli pa dodajo grafični poudarek. Viseče svetilke nad jedilno mizo so ‘reciklirane’ svetilke, ki so se pred prenovo nahajale v dnevni sobi. 
IZ SPALNICE V ATRIJ, VKOPAN V GRAJSKI GRIČ
V spalnici so stremeli k sproščeni udobni energiji, zato so originalno kamnito steno uravnotežili z mehko preprogo in po meri narejeno visoko tapecirano posteljo v modrem odtenku. Zlati viseči nočni svetilki na pogled delujeta kot dragocena dragulja ter poskrbita za nežno ambientalno svetlobo. 
Spalnica se odpira v atrij, katerega glavna atrakcija je visoka z mahom obrasla zadnja stena – ki je del grajskega griča. Atrij je namenjen predvsem zabavanju gostov, zato so vanj umestili po meri izdelano betonsko letno kuhinjo in udobno vrtno pohištvo naravnih tonov. 
KOPALNICA - KOT V BUTIČNEM HOTELU
Kopalnica je bila originalno izredno slabo razporejena, odstranitev pralnega stroja in menjava kopalne kadi z tušem je omogočila udobnejše oblikovanje prostora, ki sedaj spominja na kopalnico v luksuznem butičnem hotelu. Glavni vizualni poudarek je talna keramika, ki s svojim dramatičnim vzorcem prostoru doda osebnost. Ostali elementi so vizualno nevtralni ter večinoma izdelani po meri. Kopalnica je brez naravne svetlobe, zato je zagotovljena zadostna umetna osvetlitev v obliki led traku, ki osvetljuje strop ter dramatičnih svetilk ob ogledalu. 
ZA SINJIMI VRATI NA KONCU HODNIKA ...
Na hodniku je bila uporabljena ista dramatična talna keramika kot v kopalnci, njen zanimiv vzorec pa ustvarja optično dinamiko ter vodi okoli po dolgem in ozkem prostoru. Stenske svetilke so bile nadomeščene s stropnimi, ki lepo poudarijo stropne oboke. Vhodna vrata so restavriran originalni model, na žalost pa ni bilo mogoče poustvariti točne obdelave lesa, zato so sprejeli drzno odločitev ter jih pobarvali z zanimivim sivkasto modrim odtenkom. 

Arhitektura: Nina Štajner (FB + IG)
Fotografije: Anže Vrabl

TLORIS STANOVANJA PRED IN PO PRENOVI 

STANOVANJE PRED PRENOVO 

PREJ IN POTEM • SODOBNO ALPSKO STANOVANJE BLIZU KRANJSKE GORE

nedelja, 18. november 2018

Zima je tu. Zjutraj so na mojem sprehodu s psom že naletavale prve lahne snežinke, na televiziji pa je ob popoldnevih spet slišati komentarje Jelka Grosa, medtem ko smučarski skakalci še nekoliko zadržano skačejo v novo sezono. Do zaključka sezone v Planici je še dolga, in prav na poti v dolino pod Poncami lahko morda zagledate stanovanjski blok, v katerega vas skupaj z arhitektko Nino Štajner vabiva danes.

V enem od blokov v naselju Čičare je Nina – njene projekte Pepermintovi bralci že dobro poznate, tudi prenovo v sosednjem bloku sem tu že predstavila – namreč povsem spremenila podobo starejšega stanovanja, ki že desetletja ni doživelo osvežitve.

PRED PRENOVO: MRAČNO IN MAJHNO STANOVANJE
“Temno zelen itison, temen les, živo rdeča keramika, naključno izbrano natlačeno pohištvo in slaba osvetlitev so botrovali dejstvu, da je stanovanje na pogled delovalo mračno in majhno,” stanje PREJ opisuje arhitektka. Stanovanje je mansardno in kljub skopi kvadraturi trosobno. Da bi površino povečali, so izkoristili zastekljeno ložo in jo s pomočjo izolacije in vgrajenih strešnih oken priključili bivalnim prostorom in jih tako povečali na 53 kvadratnih metrov.
*Fotografije stanovanja pred prenovo najdete na dnu objave

Tlorisa stanovanja sicer niso spreminjali, so pa malce prestavili vratne odprtine, da so prehodi med prostori mehkejši. Da bi bolje izkoristili dano površino, so nekoliko drugače razporedili pohištvo, s tem pa zagotovili zračnost na razmeroma majhni kvadraturi. Čeprav stanovanje služi kot počitniški apartma, so si lastniki v njem želeli vse, kar je potrebno za udobno bivanje. 
TEMNI TONI IN INDUSTRIJSKI DETAJLI
“Estetsko so si želeli modnega stanovanja v temnih tonih s poudarjenimi teksturami in industrijskimi detajli. Morda se zdi izbira temnih barv za majhne prostore res nekoliko kontroverzna, ker pa smo s pomočjo novih strešnih oken v prostor spustili veliko naravne svetlobe, temne barve nič ne motijo,” o slogu notranje opreme pravi Štajnerjeva.
Majhne prostore so optično povečali tudi s pomočjo ogledal, ta je mogoče opaziti tudi na garderobnih omarah in v kuhinjskem ozadju. “Ogledala odbijajo svetlobo ter tako optično večajo in posvetlijo prostor; res pa je, da smo si to drzno izbiro lahko privoščili predvsem zaradi dejstva, da gre za stanovanje z občasno rabo kar pomeni, da površine niso izpostavljene preveliki obrabi in umazaniji.”
Majhne prostore so optično povečali tudi s pomočjo ogledal, ta je mogoče opaziti tudi na garderobnih omarah in v kuhinjskem ozadju. “Ogledala odbijajo svetlobo ter tako optično večajo in posvetlijo prostor; res pa je, da smo si to drzno izbiro lahko privoščili predvsem zaradi dejstva, da gre za stanovanje z občasno rabo kar pomeni, da površine niso izpostavljene preveliki obrabi in umazaniji.”
BI REKLI, DA JE TO IKEINA KUHINJA?
Bivalni prostor združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Kuhinja je majhna, a kljub temu vsebuje vse potrebne elemente. Naročili so jo pri švedskem pohištvenem gigantu, a jo malce dodelali s po meri narejenim debelejšim pultom, ki se ujema z jedilno mizo ter mizicama v dnevni sobi. Še več shranjevalnih površin so pridobili z visokimi visečimi omaricami, ki segajo vse do stropa. Hladilnik, prostostoječ model retro videza v črni barvi, so zaradi pomanjkanja prostora v nizu kuhinjskih elementov umestili ob drugo steno. Zaradi videza prav nič ne izstopa oziroma se lepo zlije z drugimi elementi v odprtem bivalnem prostoru.
Industrijski pridih se nadaljuje v jedilnici: tu izstopajo robustni kovinski stoli ob veliki jedilni mizi, ki je izdelana po meri. Za eleganco prostora poskrbijo viseče svetilke nad njo. Pohištvo ima matirano črno teksturo in je brez ročajev, prav tako pa so posebna notranja vrata, ki imajo tudi nevidne podboje, zaradi česar so še posebej elegantna. Nasploh so stremeli k sodobnemu, minimalističnemu videzu, a z detajli, ki ves čas opominjajo na to, da smo v alpskem okolju, nedaleč od gora in narave.

Ena od takšnih podrobnosti je vinil v teksturi toplega lesa, ki se pojavi v vlogi stenske obloke na dekorativnih stenskih panelih. Ker so od zadaj indirektno osvetljeni, služijo tudi kot ambientalna osvetlitev prostora. »Stenski paneli z leseno teksturo so sodobna interpretacija starinskih lesenih opažev, ki so zelo značilni za jedilnice lokalnega okolja,” dodaja arhitektka.
Dnevna soba je urejena preprosto in udobno. Sedežna garnitura lahko služi tudi kot dodatno ležišče, ostali kosi so manjših dimenzij, ne zavzamejo veliko prostora, stanovalci pa jih lahko po želji premikajo.

Nasproti stoji televizija, pod njo omarica z električnim kaminom, ki doprinese k toplemu alpskemu ambientu. Dnevna soba se odpre na večji balkon, ki ponuja razgled na smrečje in okoliške gore.
SPALNICA S TELEVIZIJO NA STROPU
Takšni stenski paneli se pojavi tudi v spalnici, kjer se nadaljuje po stropu, v njem pa je skrita televizija. V spalnici udobje poudari po meri izdelana postelja z bogatim oblazinjenim vzglavjem ter mehke zatemnitvene zavese, pridih industrijskega sloga pa dodajo nočne omarice in stenske svetilke.
“Majhna kvadratura nam je onemogočila vnos dodatnega pohištva, vseeno pa velika vgradna omara nudi veliko shranjevalnih površin. Po meri izdelana klopca ob vznožju postelje služi kot odlagalna površina ali dodatno sedišče, njena mehka tekstura umetnega krzna pa dodatno omehča prostor,” razloži Nina. Poseben izziv je bila tudi otroška spalnica, kamor so postavili pograd in večje vgradne omare, katerih del je tudi pisalna mizica.
MINI KOPALNICA - MAKSI SLOG
Kopalnica je, kakor v večini stanovanj, najmanjši prostor v stanovanju. Investitorji so si v njej želeli tuš, umivalnik, wc, pa tudi pralni in sušilni stroj. Stroja so skrili za steno iz zatemnjenega stekla, ostale elemente pa razporedili tako, da je izkoriščen prav vsak centimeter, tako tlorisno kot v višino.
»Stremeli smo k isti temni barvni shemi kot v drugih prostorih in tako izbrali temno sivo keramiko, ki smo jo kombinirali s črnimi armaturami, sanitarno keramiko, omarico, radiatorjem in celo grelcem za vodo. Ena stena je obdelana z vinilno oblogo v isti teksturi lesa kot v ostalih prostorih. Stensko ogledalo služi tudi kot stenska svetilka, bralci pa bodo presenečeni nad dejstvom da gre za Ikeino ogledalo, katerega okvir smo pobarvali,” malo skrivnost velikih mojstrov razkriva Nina – če bi se morda kdo enakega projekta lotil tudi sam :).
PRENOVA V LE TREH TEDNIH
Stanovanje je ogrevano s talnim gretjem, ki ga je mogoče regulirati tudi na daljavo – tako lahko tudi sredi zime lastnike ob prihodu pričaka prijetno toplo domovanje. Hkrati so s tem prihranili prostor, ki bi ga sicer zasedli klasični radiatorji. Talne obloge so prav tako iz vinila, izbrali so teksturo temnega kamna, ki je tudi trpežen in lep.
Kot zaključi snovalka interierja tega razkošno drugačnega “vikend” stanovanja, je bilo pri projektu najbolj zanimivo to, da so morali stanovanje prenoviti v zgolj treh tednih. “Stanovanjska soseska Čičare ima pravilnik, ki dovoljuje izvedbo gradbenih del le v aprilu in septembru. Izvajalci so si dobesedno hodili po prstih; potrebno je bilo veliko usklajevanja in trdega dela, ampak rezultat je projekt, izveden v roku.”

TLORIS STANOVANJA PO PRENOVI


TLORIS IN FOTOGRAFIJE STANOVANJA PRED PRENOVO


Vau, a ne? 
x x x
Nino in njeno delo lahko spremljate na blogu, Facebooku in Instagramu.
Fotografije stanovanja po prenovi je posnel Anže Vrabl



-->
© PEPERMINT • Theme by Maira G.