SLIDER





studio idea:list
Prikaz objav z oznako studio idea:list. Pokaži vse objave

SINJA ELEGANCA V LJUBLJANI • DOM ZA DAMO, KI ŽIVLJENJE ZAJEMA Z VELIKO ŽLICO

nedelja, 13. oktober 2019

Čeprav izjemno rada pišem Pepermintove zgodbe, se mi danes zdi povsem nepotrebno v tako perfekten zapis in opis vrivati svoje besede. Le kdo domovanje, ki so ga simbolično poimenovali  Dama, pozna bolje od snovalcev tega elegantnega stanovanja v ljubljanski Šiški, idea:list studia. Uživajte v branju in fotografijah interierja, ki jih je posnel Blaž Gutman.

Ko smo pristopili k oblikovanju interierja v eni od ljubljanskih novogradenj, je bilo stanovanje pripravljeno za vselitev – prebeljeno, izvedeni inštalacijski priključki, položen hrastov lamelni parket in keramične ploščice v kopalnici ter montirana vsa sanitarna oprema. Svetlo stanovanje, orientirano na jugovzhod in severozahod, je bilo projektirano za splošnega uporabnika in tlorisno v veliki meri že vnaprej določeno.
Kako torej oblikovati interier in ga funkcionalno prilagoditi za naročnico s specifičnimi bivanjskimi navadami, hobiji in interesi, ki življenje zajema s polno žlico? Želeli smo, da bi stanovanje odražalo njen duh - uglajenost, sofisticiranost, toplino, hkrati pa bi moralo služiti kot prostor ustvarjanja: vse od šivanja, kuhanja, pripravesladic, sprejema gostov, dela od doma, ki je prepleten v običajni vsakdanjik in hrambe modnih dodatkov ter različnih športnih rekvizitov.

Naročnica je želela stanovanje ohraniti svetlo, na videz toplo, preprosto oblikovano, vanj pa je želela vnesti še nekaj modrine, ki ji je tako ljuba. Zato smo konceptualni navdih iskali v obdobju Bauhausa in v mnogokrat spregledanih interierjih Elieen Gray, v čistih linijah in funkcionalnosti njenih kosov, ki pa so bili kljub temu oblikovani z mislijo na udobje ter z veliko mero ženske elegance in glamurja.
Stanovanje je oblikovano s previdnim preigravanjem praznin in volumnov glede na njihovo funkcijo ter dematerializacijo in maksimizacijo le-teh. Oblikovanje je na ta način konsistentno skozi celotno stanovanje - vsak poln element je uporaben in namenjen točno določeni stvari, vsaka praznina pa je oblikovana z vednostjo, da se lahko kmalu zapolni. Praznine v osnovi funkcionirajo same zase, če pa se v njih naseli lastnici ljub objekt, kot je slika, kipec ali kakšen uporaben kos kot so modni dodatki in obleke, je le-ta postavljen v funkcionalen okvir oz. v kompozicijski kontekst in ne deluje kot tujek.

V bivalnem prostoru smo kuhinjo, ki je bila predhodno zasnovana v obliki črke L, preobrazili v dve vzporedni liniji in tako pridobili dodatne shranjevalne površine. Volumen kuhinjskega otoka sloni na dolgi shranjevalni klopi, ki povezuje kuhinjo in jedilnico, njegova reducirana lahkotnost pa prostor odpira in prepušča svetlobo globoko vanj. Nova orientacija kuhinje in posledično jedilnice omogoča krožno vizualno komunikacijo med kuhinjo, jedilnico in dnevnim prostorom, ki popolnoma ustreza bivanjskim navadam naročnice. Protiutež elegantni kuhinji v dveh odtenkih modre predstavlja pohištvo v hrastovem furnirju. Oblikovanje volumnov in kombinacija barv ter materialov predstavlja izhodišče za snovanje ostalih prostorov, kjer se prav tako v različnih funkcijah manifestirajo enake barve in nalaganje oblik.
V kabinetu so praznine, kjer se nahaja postelja za goste in delovni kotiček, poudarjene z lesenimi linijami, ki se v obliki klopi vizualno nadaljujejo skozi hodnik naprej v dnevni prostor, tam pa se linija manifestira kot omarica pod televizijo. V kopalnici delujejo večji volumni kot vizualna pregrada, praznine pa so zasedli priročni predmeti. Prazen okvir v spalnici odpira svetlobi prosto pot do garderobe, obenem ločuje spalnico od garderobnega dela insluži kot obešalnik ter prostor za vrtljivo ogledalo.
Čiste minimalistične linije smo dopolnili z detajli zaobljenih oblik, ki prostor naredijo bolj eleganten in prefinjen. To se odraža v obliki ogledal v stanovanju, ki imajo dvojno funkcijo - tisto v spalnici sočasno služi kot prostor za shranjevanje nakita na drugi strani, ogledalo v predsobi pa (skupaj z modro podlogo) prekriva instalacijske omarice, služi kot polička za obešanje ključev, poleg tega pa obliskovalca že pri vhodu seznani z estetiko stanovanja in naročnice. 

Razkošen zamolklo moder žamet na zaobljenih tapiciranih hrbtiščih klopi in postelj doda prostoru željeno eleganco, vse skupaj pa še obogatijo skrbno izbrane tkanine v obliki zaves in blazin, ki s svojimi raznolikimi teksturami dodajo prostoru nežen kontrast.   
Nežno oblikovanje, skupaj z ženstvenimi linijami izbranih funkcionalnih kosov, predstavlja kontrast pragmatično zasnovanemu pohištvu in nakazuje estetsko izbiro, ki jasno opredeli identiteto uporabnika prostora – brezčasno Damo.
Avtorji: idea:list studio – Urša Kres, Tina Begović, Urban Pahor (IG + FB)
Naročnik: zasebni
Lokacija: Šiška, Ljubljana
Površina: 62 m2
Leto izvedbe: 2019 

Fotografije: Blaž Gutman

V SREDIŠČU LJUBLJANE • 38 m2 VELIKO STANOVANJE V NEKDANJI ŠIVALNICI

nedelja, 27. januar 2019

V Ljubljani na Mestnem trgu je mlad par stare, vlažne prostore, ki jih je že načel zob časa in nevzdrževanja, s pomočjo arhitektov ideal:list studia preobrazil v zanimiv, prijeten dom, poln iznajdljivih rešitev in mini etaž. To je zgodba o prenovi, ki nosi ime Sramežljiva meščanka.

Prostori v pritličju meščanske hiše na enem od najbolj znanih ljubljanskih trgov, so bili nazadnje v uporabi že pred časom, ko je bila v njih šivalnica. Potrebni so bili temeljite prenove, pri tem pa so bili arhitekti soočeni z dvema ključnima izzivoma: zasnovati funkcionalen dom ter poiskati inovativne rešitve pri težavah z vlago. Meščanska hiša je namreč deloma vkopana v grajski grič.
Preden so začeli z bolj zabavnim in vznemirljivim delom – opremljanjem stanovanja, so morali torej zagristi v tehnični del prenove. Potrebno je bilo odpraviti zamakanje v notranje prostore in urediti sistem odvajanja kondezacijske vode, ki je zviševala odstotek vlage v prostorih. To so rešili z notranjo prezračevalno »fasado«, ki omogoča odvajanje odvečne vode in prezračevanje prostorov. 

S PRENOVO OČISTI STANOVANJE DO NJEGOVEGA BISTVA
»Nekatere stenske obloge v stanovanju delujejo kot maska in so odstranljive, saj na ta način omogočaho dostop do instalacij, jaškov ipd. ter omogočajo lažje vzdrževanje, kar je še posebej pomembno, ker gre za star objekt,« inovativne rešitve opisujejo arhitekti. Takšna je tudi stena v spalnici, ki je obložena s prebarvanimi lesenimi deskami, za njimi pa se pravzaprav skriva dostop do servisnega izhoda. 
Urediti so morali tudi vse instalacije, saj stare povečini niso več delovale, niti niso bile na primernem mestu. Zamenjali in servisirali so obstoječa okna in vrata ter odstranili nepotrebne pregradne elemente, suhomontažne stene in nekatere stenske in talne obloge. »Na kratko – stanovanje smo očistili do njegovega bistva. Ko so bile vse težave sanirane in instalacije urejene, smo pričeli s snovanjem interierja.«

GLAVNO VLOGO IGRA NARAVNA SVETLOBA
Naročniki so želeli svetlo stanovanje, funkcionalno tlorisno zasnovo in med seboj ločene prostore. »Glavno vodilo pri načrtovanju tlorisne zasnove je bila dostopnost dnevne svetlobe. Prostornejši dnevni prostor in spalnico z delovnim kotičkom smo umestili neposredno ob vir dnevne svetlobe, preostale prostore pa v ožji koridor znotraj tlorisa, kjer se nahajajo še kopalnica, kuhinja in garderoba s shrambo.« 
STARE BABIČINE OMARE V NOVI VLOGIKuhinja je preprosta, a obogatena z dodatnim zložljivim pripravljalnim pultom na steni nasproti, shramba z garderobo pa je sestavljena iz starih babičnih omar, ki so jih obnovili in prilagodili dimenzijam novega prostora. Veliko pohištvenih kosov je predelanih ali obnovljenih, tudi jedilna miza in postelja, medtem ko je novo pohištvo iz cenovno dostopnejših linij.

Iznajdljivi in kreativni so bili tudi pri oblikovanju in pohištvenih rešitvah. Na dvignjen podest, ki ločuje vhodni del od dnevnega prostora, ima na primer vgrajen dodaten predal za shranjevanje. »Gre za majhen poseg, ki dnevni prostor od vhodnega fizično loči,« opisujejo arhitekti, »vizualno pa še vedno ostaneta povezana, vstop svetlobe v stanovovanje pa tako ostane neoviran.«

NAJLEPŠE ODKRITJE - KAMNITA STENA V KOPALNICI
Vse skupaj pa je med prenovo presenetilo čudovito odkritje – naravna kamnita stena v kopalnici, ki stanovanju daje prav poseben pečat. Je kot »nekakšen opomnik, da je kljub novi podobi stanovanje še vedno del grajskega griča.« 
Kamnita stena je res glavna zvezda kopalnice, ki jo sestavlja nevtralnejša oprema. Majhni tlorisni površini navkljub je kopalnica povsem funkcionalna, z umivalnikom, wc-jem, pralno-sušilnim strojem, pečjo in prho. Ta je zaradi ozkega prostora poravnan s tlemi, tako da deluje kot del preostale pohodne površine, ko pa je v uporabi, ga le zagrneš s po meri narejeno kopalniško zaveso. 

BARVE IN MATERIALI, KI NE ZASENČIJO HISTROIČNE LUPINE
Izbor barv in materialov pohištva je tako kot pri izbiri teme interierja narekovalo predvsem staro zgodovinsko ogrodje prostorov in pomanjkanje naravne dnevne svetlobe. Arhitekti so zato predlagali predvsem svetle naravne odtenke: belo, sivo in bež v kombinaciji z naravnimi materiali lesa, kamna, usnja in volne.
»Pohištveno opremo smo želeli na nek način "podrediti" historičnemu okvirju, zato so izbrani nežnejši nevtralni kosi pohištva, ki lupine ne zasenčijo, temveč jo izpostavijo,« še pravi ekipa idea:list studia. »Z izborom materialov smo želeli ustvariti topel in domač interier, ki kljub svetlemu, belemu interierju ne bi deloval sterilno.«

TLORIS STANOVANJA PO PRENOVI
Ime projekta: Stanovanje “Sramežljiva meščanka”
Arhitektura: idea:list studio – Urban Pahor, Tina Begović, Urša Kres
Investitor: zasebni
Fotograf: Blaž Gutman
Lokacija: staro mestno jedro, Ljubljana
Površine: 38 m2

MED PRENOVO

PREJ IN POTEM • DOM MLADEGA PARA NA 28,5 KVADRATNIH METRIH

nedelja, 06. januar 2019

Kako 28,5 kvadratnih metrov veliko (majhno?) stanovanje prenoviti in preurediti tako, da bo ustrezalo bivanju mladega aktivnega para, ki tu ne le stanuje, spi, kuha, se sprošča, zabava, gosti, temveč pogosto tudi dela. Kako torej na razmeroma majhno kvadraturo zložiti sestavljanko pohištva in elementov, da bo stanovanje prijetno in uporabno za bivanje, obenem pa bo delovalo zračno in "ravno pravšnje"? 

To je bila naloga, ki jo je par zaupal arhitektom studia idea:list. Ti na njuno željo predelnih sten in instalacij niso prestavljali, ker pa kljub temu obstoječa tlorisna razporeditev prostorov in vizualna podoba stanovanja ni bila več primerna zanju, so arhitekti oblikovali "novo, sodobnejšo prostorsko zasnovo, kjer je vsak prostor maksimalno izkoriščen - tako z vidika funkcionalnosti kot tudi izkoriščenosti prostora za shranjevanje."
Pred prenovo (fotografije najdete na dnu objave) je bilo stanovanje razdeljeno na kuhinjo in spalnico. Kuhinja je zaradi nefunkcionalne vzdolžne zasnove kuhinjskih površin delovala utesnjeno in v njej ni preostalo veliko prostora še za hladilnik, jedilno mizo s stoli in kavč. Ta je bil postavljen tako, da je oviral tudi izhod na balkon - ta pa je, sploh v manjših stanovanjih v bloku, tako zelo dragocen. 

KUHINJA, JEDILNICA IN DNEVNA SOBA V ENEM
Glavno spremembo je v dnevni prostor prinesla kuhinja v obliki črke L, arhitekti pa so vanj umestili tudi jedilno mizo, knjižni regal in kavč, ki pa se lahko raztegne tudi v dodatno ležišče ali počivalnik za dva, kar omogoča sproščene trenutke ob ogledu naljubših filmov ali nadaljevank na TV zaslonu, ki je skrit na regal. Če par gosti več ljudi, prav pridejo zložljivi stoli - še en trik za manjša stanovanja. 

DELOVNI KOTIČEK V SPALNICI
V spalnici ob postelji najdemo tudi delovni kotiček, ki je dovolj velik za oba. Za vrati je postavljena vgradna garderobna omara, ob njej je komoda, prav tako pa dodatno shranjevalno površino predstavja  velik predal pod posteljo.

VABLJIVA PREDSOBA, KI ZA OMARO SKRIVA MARSIKAJ
Zanemariti ne gre tudi predprostora. Vanj so postavili po meri narejeno omarico za čevlje ter globoko, prostorno vgradno omaro, v katero lahko stanovalca shraniti vrhnja zimska oblačila, obutev, pa tudi druge predmete, ki jih v vsakdanjem življenju potrebujemo, jih pa najraje "skrijemo". Saj veste, o čem govorim, a ne? Zložljivo stojalo za obešanje perila, pa sesalev, čistila, koš za umazano perilo in drugo. Predprostor tako deluje vabljivo in prav nič natrpano. Ostane še kopalnica. To so uspeli transformirati brez večjih posegov, vendar je zdaj v njej prostor tudi za pralni stroj, vanjo pa so umestili tudi večji tuš.
LES, BELA OPEKA IN TEMNA KOVINA
Stanovanje v celoto povezujejo različni vizualni elementi. Kot pravijo arhitekti, je stanovanje "nekakšna mešanica industrijsko-rustikalnega stila", ki ga zaznamujejo predvsem trije materiali: les, bela opeka in temna kovina. Pri odstranjevanju starih talnih oblog so naleteli na star bukov parket v videzu ribje kosti, ki so ga obnovili in duh časa še poudarili s stenskimi oblogami v kuhinji in kopalnici, ki so videti kot bela opeka. 
"Skrbno izbrani dekor in topli naravni dodatki, kot je na primer sušeno cvetje, dodajo stanovanju piko na i, prostor pa še dodatno obogatijo uokvirjene skice Ljubljane, ki jih je ustvarila uporabnica stanovanja," še zaključijo arhitekti. 

AVTORJI: idea:list studio; Tina Begović, Urban Pahor, Urša Kres
LOKACIJA: Bežigrad, Ljubljana
FOTO: Blaž Gutman

TLORIS STANOVANJA

STANOVANJE PRED PRENOVO


© PEPERMINT • Theme by Maira G.