BOŽIČNI DIY: PRAŽENI MANDLJI V LEPIH PAKETKIH
sreda, 12. december 2012
Mmm, praženi mandlji s cimetom! Prvič sem jih jedla na stojnici v Salzburgu in najprej dve zimi sanjarila o tem, kako se jih bom lotila še sama. In res ni težko. In super lična darilca so lahko tile mandlji, zapakirani v škrniclje iz peki papirja. A se jih lotimo skupaj? Dajmo!
POTREBUJEMO:
200 g olupljenih mandljev 200 g belega sladkorja v prahu
zavojček vaniljevega sladkorja
ena ali dve žlički cimeta (po okusu)
2 dcl vode
(po želji seveda količine povečamo + jaz sem uporabila rjavi sladkor)
V kozici z debelim dnom ali teflonski ponvi raztopimo sladkor v vodi in mešamo do vrelišča. Nato v sladkorno mešanico vsujemo mandlje in cimet ter dobro premešamo, da se sladkorna glazura oprime oreščkov. Ko sladkor karamelizira, ponev odstavimo in mandlje stresemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Mandlje ločimo z leseno žlico ter pustimo, da se ohladijo, sladkorni ovoj pa strdi.
ZA ŠKRNICLJE POTREBUJEMO:
peki papir
škarje + lepilo
vrvico
zlat flumaster
Iz papirja izrežemo kose primerne velikosti (predstavljate si nekakšno visoko ozko kuverto) in jih zlepimo po robovih. Porišemo jih z zlatim flumastrom - zvezdice, pikice, trikotniki, srčki ... -, vanje nasujemo mandlje in povežemo z vrvico.