To bo zgodba o čokoladi. Nekega večera sem se odločila, da si jo naredim sama in že naslednji dan sem se je lotila. To je res dragocena čokolada, saj raje ne povem, koliko sem zapravila za sestavine :) Je pa posebna in čeprav nisem ravno ljubiteljica čokolade, so te moje ploščice kar preveč fine.
Najpomembnejša sestavina je temna čokolada (ali dve ali tri) s čim večjim deležem kakava. Narežemo na koščke. Seveda lahko čokolado naredite tudi čisto sami, a jaz sem pozotnost raje posvetila dodatkom. Na fotki vidite: naribano lupinico že rahlo posušene bio limone, lupinico sveže bio pomaranče, posušene brusnice in marelice, pistacije in mešanico oreščkov. Spodaj pa še začimbe: cimet, čili in poper.
Čokolado lahko stopite na več načinov - nad paro ali v mikrovalovki. Pri prvi tehniki morate paziti, da se zgornja posoda ne dotika vrele vode, saj lahko sicer pride do kondenzacije. Tudi temperatura vode mora biti primerna. Priporočam, da vodo zavrete, nato ogenj ugasnete in posodo s čokolado pustite stati na spodnji, občasno pa premešate, dokler čokolada ni stopljena. Pri triku z mikrovalovko raje večkrat po malem dozirajte čas gretja, da čokolada ne zavre. Vmes pripravimo peki papir, ki ga položimo na ravno podlago, to je lahko pekač, pladenj ali pokrov škatle za čevlje.Pozor, sledi veliko čokoladnih fotk :)
Čokolado postavimo v hladilnik, da se strdi. Nato jo narežemo ali nalomimo na rezine in po želji zapakiramo. Pojemo takoj ali v zmernih odmerkih. Podarimo.