SLIDER





ARHITEKTURA
Prikaz objav z oznako ARHITEKTURA. Pokaži vse objave

NOVO MESTO • PRENOVLJENO STANOVANJE V STAREM MESTNEM JEDRU

nedelja, 10. marec 2019

V Novem mestu, v spomeniško zaščiteni stavbi v neposredni bližini Glavnega trga, je arhitekturni studio Arhein prenovil staro meščansko stanovanje. Želja lastnikov, ki sicer živita v Londonu, je bila ohraniti dušo prostora in s prenovo doseči čim mehkejši spoj starega z novim. 
Najprej so osvežili ogrodje stanovanja: s soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Novo Mesto so zamenjali okna v stanovanju, zamenjati pa je bilo treba tudi večino strojnih in elektro inštalacij. Obstoječi parket so ohranili, dodali pa še en pas novega parketa ob tiku z novim keramičnim tlakom v kuhinju in predprostoru. Stari parket, ki daje poseben čar stanovanju, pa ni edini “zgodovinski” detajl, ki so ga ohranili. Takšni sta tudi opečnata stena v jedilnem kotu in spalnici, ki so se jo odločili ohraniti in jo obnoviti. 
Arhitektki Sanja Zvonković in Erika Šinkovec sta bili postavljeni pred izziv, kako na 50 kvadratnih metrov površine smiselno razvrstiti, zagraditi ali odpreti prostore bivanja - spalnico, kuhinjo, jedilnico, dnevni kotiček in predsobo. Ohranili sta obstoječe gabarite spalnice, ki je s prenovo postala bolje izkoriščena. Preostali del stanovanja so odprli z rušenjem obstoječih nenosilnih sten in s pametno zasnovo notranje opreme je arhitektkama uspelo vanj umestiti vse, kar sta naročnika želela. 
V kopalnico so namesto kopalne kadi umestili walk-in prho, manjšo omarico z umivalnikom pa nadomestili v večjo. Pomemben premik je doživela kuhinja. Na mestu, kjer je ta stala včasih, je zdaj utility s pralnim strojem. Lončeno peč, ki je stanovanje grela nekdaj, so odstranili, saj je zavzemala preveč dragocenega prostora. 
Stare pohištvene elemente so nadomestili z notranjo opremo, ki je izdelana po meri in stanovanju tako dodali pridih sodobnosti. Kljub temu pa sta arhitektki pazili, da končni izgled ni preveč sterilen. V stanovanju prevladujejo nevtralni toni, bela in siva v kombinaciji z lesom. Prostore sta dodatno popestrili z izborom svetil, od visečih do fiksnih in vgradnih v predsobi in jedilnici. 
V predsobo sta, da bi zagotovili kar največ svetlobe, umestili matirana steklena vrata. Predprostor je tako maksimalno izkoriščen z omaramo do stropa in tudi visečimi elementi pri prehodu v kuhinjo, dodatno pa ga poveča tudi ogledalo, nameščeno na kuhinjsko omaro. V kopalnici in kuhinji so se odločili za armature in dodatke v črni barvi, pulti pa dajejo vtis marmorja. 

Ime projekta: STANOVANJE SITULA
Investitor: ZASEBNI
Fotograf: Katja Avbar
Lokacija: Novo mesto
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2018
Površina: 50 m2
Idejna zasnova, projekt za izvedbo: ARHEIN (avtorici: Sanja Zvonković in Erika Šinkovec)

HIŠA S PAVILJONOM V METLIKI • NAČRTI, KI NAVDUŠUJEJO NA INSTAGRAMU

nedelja, 13. januar 2019

Ideje za objave na Pepermintu prihajajo od marsikod. Sprehod po mestu, namig na mejlu, pogovor s kolegi, stojalo z letaki, pred leti sem objavo napisala zatem, ko sem na poti na delo na tleh zagledala pujska na etiketi. Ko sem se pred dnevi na Instagramu sprehajala med fotkami, sem na enem od arhitekturi posvečenih profilov zagledala hišo, tako zanimivo in podobno moji sanjski hiški, da sem kliknila na fotografijo, da si preberem več, in v opisu presenečena zagledala poznana imena. Izkazalo se je, da gre za načrte za hišo v #Metlika, #Slovenia. Kaaaj? No, in tako (par mejlov pozneje) nastane objava na Pepermintu. 

HIŠA S SKORAJ 100 TISOČ VŠEČKI NA INSTAGRAMU
Izkazalo se je tudi, da je hiša že prava viralna uspešnica na Instagramu, saj so hišo s paviljonom objavili že  številni profili, ki izpostavljajo zanimive arhitekturne projekte, interierje in vizualizacije. Njena zgodba pa je takšna. 
Načrte za sodobno hišo s paviljonom so po naročilu pripravili v metliškem arhitekturnem in oblikovalskem studio ARHEIN, ki ga vodi Sanja Zvonkovič. Čeprav se naročniki na koncu niso odločili za realizacijo, so načrti še vedno izjemno zanimivi in privlačni (in na voljo za odkup), vizualizacije, ki so delo Dušana Vukčeviča I Vudumotion, pa, kot sem omenila v uvodu, navdušujejo ljubitelje arhitekture po svetu.
Hiša je bila načrtovana z mislijo na aktivno štiričlansko družino. Bivalna površina se razteza na 240 m2, kompleks pa sestavlja dinamična struktura dveh povezanih volumnov: večjega, v katerem so predvideni bivlni, spalni in tehnični prostori, ter manjšega paviljona, namenjenega druženju in rekreaciji. Ker so se prvotni naročniki rekreativno ukvarjali s plezanjem, je bila v paviljonu predvidena celo plezalna stena. Z druge strani je predviden tudi parkirni prostor z nadstreškom.

V nadstropju so načrtovali spalnice in kopalnico, v pritličju pa naj bi se zvrstile kuhinja, jedilnica, dnevna soba in manjši pomožni prostori. Nadstropji povezuje odprto stopnišče, odprtost in zračnost pa sta tudi sicer ključni ideji pri zasnovi. Prostoren, odprt bivalni prostor se preko velikih steklenih površin odpira proti terasi in vrtu, kjer se druženje lahko nadaljuje v toplih dnevih leta. 
Želja naročnikov je bila sodobna hiša čistih linij. Predlog arhitektke je bila kombinacija železa, lesa  (na primer lesene lamele iz sibirskega macesna) in stekla, ki z belo fasado deluje moderno, kljub temu pa domačno in vabljivo. Še več, hiša je zasnovana tako, da jo iz naravnega okolja in metliške pokrajine zlahka prestavimo kam drugam: na obrobje mesta ali izven slovenskih meja. Se strinjate?

PRENOVA STANOVANJA V LJUBLJANI • ŽIVAHEN DOM ZA MLADO DRUŽINO

nedelja, 23. december 2018

Po objavi stanovanja v Stari Ljubljani smo se pretekli teden s prijatelji pogovarjali, kako redko se zaveš, da se v hišah in blokih, mimo katerih hodimo vsak dan ali pa tako slučajno, ko hitimo skozi mesto, odvijajo življenja, kuhajo večerje, pospravljajo igrače, vrti muzika ... Ko sem šla tisti večer peš domov, sem na nasproti strani ceste pod velikimi platanami skozi velika osvetljena okna zagledala krasen prizor. Skozi eno okno, ki so bila kot okvir slike, sem videla žensko in deklico. Smejali sta se in obešali okraske na veliko jelko, segala je vse do stropa. Par korakov naprej, drugo okno. Moški je stal nad mizo in, če sem v tistem hitrem momentu ujela prav, odvozlaval verigo lučk za na smrečico. 
Fotografije: Teodor Hribovšek
Objave o stanovanjih, ki jih prebiramo v revijah in na spletu - tudi te, ki jih tako rada pripravljam, vi pa berete na Pepermintu - pogosto ne prikažejo te domačnosti. Seveda, odpreti vrata svojega doma neznancem terja premislek in pogosto fotografije nastanejo na pobudo arhitektov ter avtorjev interierjev kot del njihovega portfolia. 

A kdaj, tudi tokrat, mi je ta anonimnost še posebej všeč. Skelet pohištva, razporeditev prostorov, (p)oseben predmet tu in tam, to, kar vidimo na fotografijah ...  Je le poligon za življenja, ki polnijo stanovanja. Vsak dan, iz dneva v dan, ko arhitekt zaključi z delom in fotograf odide. 

Današnja objava je spet prava poslastica za ljubitelje lepih interierjev in domišljenih prenov. Pred prenovo je bilo to staromeščansko stanovanje neprimeren dom za mlado družino. Arhitektka Brina Vizjak je zato dodobra zasukala zastarelo začrtano stanovanje s prehodnimi sobami in dolgim hodnikom. 
"Z rušitvijo vseh nepotrebnih sten, ki so prej ločevale prostore, je nastala krožna pot skozi stanovanje," opisuje arhitektka. Bivalni prostori se zdaj povezujejo skozi svetel balkon, ki je po novem dostopen tako iz kuhinje kot tudi iz dnevne sobe. Slednji karakter daje rožnata (ali je to marelična, kaj pravite?) omara.
Konci tedna so v tem domu pogosto v znamenju kuhanja in druženja s prijatelji, zato so kuhinjo z jedilnico premaknili v večji prostor. Kuhališče je postavljeno tako, da ima kuhar lep razgled na mesto skozi krošnje dreves in je hkrati del družbe. Velika shranjevalna omara na drugi strani skriva visoke elemente, hkrati pa ločuje bivalni prostor od intimnejše spalnice, ki je skrita za vrati. 
Na sredini stanovanja so ohranili otok s kopalnico. Čeprav je majhna, so vanjo umestili kopalno kad, izhod na balkon pa nadomestili z oknom, skozi katerega lahko stanovalci zvečer med kopeljo opazujejo zvezde. 
Na obeh skrajnih koncih stanovanja sta, umaknjena pred živahnim ropotom bivalnega dela, otroška soba in spalnica. Stik z zunanjostjo in mestnim utripom, daje majhen, a dragocen balkon, pred prenovo skorajda skrit pred uporabo, danes tudi povezovalni prostor med kuhinjo in dnevno sobo. In krog je sklenjen.

STANOVANJE AB PREJ IN POTEM

STANOVANJE MLADEGA POSLOVNEŽA • V SLOGU NEWYORŠKEGA LOFTA

nedelja, 29. oktober 2017


Stanovanje, ki obsega prvo nadstropje vrstne hiše za Bežigradom, je bilo pred prenovo namenjeno bivanju študentov in je obsegalo tri enakovredno velike sobe, miniaturno kuhinjo s kopalnico. Novi lastnik, mlajši poslovnež, je želel stanovanje prilagoditi svojim bivanjskim potrebam. S pomočjo arhitektke Nine Štajner je nastal funkcionalen dom sodobne industrijske estetike, v katerem se lahko spočije po napornem delavniku ali gosti prijatelje. 

MAJHNO - A ZRAČNO, UDOBNO IN PRIJETNO ZA BIVANJE
"S prenovo smo želeli prostore povezati v smiselno domovanje za udobno bivanje zaposlene osebe; povečati kuhinjo in jo povezati z bivalnim prostorom odprtega tlorisa ter v stanovanju urediti še domačo pisarno in veliko garderobo. Svetloba je zagotovljena zgolj z vzhodne in zahodne strani, zato smo stremeli k odprtim prostorom in čim večjemu izkoristku naravne svetlobe," načrt preobrazbe stanovanja opisuje arhitektka. 
Ker so bili prostorsko precej omejeni, je večina prostorov majhne kvadrature. Vendar pa je zavoljo kreativnih rešitev prostor optimalno izkoriščen,  stanovanje pa  kljub majhnosti deluje zračno, udobno in prijetno za bivanje. Pri snovanju tlorisne razporeditve prostorov so preizkusili več variant, na koncu pa se je za optimalno izkazala izvedba z vhodom na zahodni strani, ki stanovanje razdeli na spalni in bivalni del (načrte najdete na dnu objave).

KOMBINACIJA SODOBNEGA MINIMALIZMA IN IN VINTAGE INDUSTRIJSKEGA SLOGA
Vizualno si je lastnik želel urbanega domovanja, nekakšne kombinacije sodobnega minimalizma in vintage industrijskega sloga. Stremel je k ambientu v slogu njujorškega lofta. "Ti sicer slovijo po visokih prostorih in ogromnih oknih," opisuje Nina Štajner, "Upam pa si trditi, da smo glede na danosti nepremičnine občutek bivanja v industrijski stavbi kar dobro poustvarili."
ČISTO PRAVA OPEČNATA STENA 
Kot eno glavnih želja je lastnik izpostavil opečnato steno, ki so jo izvedli iz starinske opeke. Toplo barvo opeke pa kombinirali s hladnimi toni sive vinilne talne obloge v imitaciji kamna in svetlo sivo zofo. V stanovanju se pojavlja še več lesenih tekstur, pult iz imitacije betona, navidezno rjasta tekstura ter kovinski in usnjeni detajli. Vzorec, ki ga je mogoče opaziti v več prostorih je tako imenovani 'chevron'. Omenjeni vzorec obiskovalca pozdravi že v veži, ki so jo vizualno povečali s pomočjo velikega ogledala, po meri narejena omara za čevlje pa služi tudi kot obešalnik za vrhnja oblačila. 

OSREDNJI PROSTOR BIVANJA: DNEVNA SOBA, KUHINJA IN JEDILNICA
Nova kuhinja se po kvadraturi sicer ne razlikuje od stare; ker pa je odprta proti bivalnemu delu in bolj racionalno razporejena na pogled deluje večja. Višji kuhinjski elementi, kot je prostostoječ hladilnik iz Gorenjeve Retro linije, shramba in pečica so pozicionirani v nišo ob eni strani kuhinje. Ob oknu se vije pas nizkih omaric s štedilnikom in pomivalnim koritom. 

Še en element, ki si ga je lastnik zelo želel je zajtrkovalni pult  s katerim se zaključi kuhinjski pult in je dodatno poudarjen z zanimivo svetilko; ki nekoliko spominja na gledališčni reflektor. Vrata, ki iz kuhinje vodijo v kopalnico, pa je mogoče zamenjati kadarkoli kasneje, ko bo lastnik čutil potrebo po tem. Opravili smo samo rušitve, nujne za novo funkcijo stanovanja,  edina zahtevnejša rušitev je bila odstranitev dela nosilne stene za prehod iz veže v dnevno sobo. 
JEDILNICA
Kuhinja se nadaljuje v jedilnico, kjer je lastnik želel imeti veliko mizo, ob kateri lahko gosti številne prijatelje. Izbrali smo model s ploščo iz temnega lesa in kovinskimi nogami, dopolnili pa smo jo z različnimi jedilnimi stoli in svetilko industrijskega izgleda. Jedilnica namreč nima veliko naravne svetlobe; ki smo jo želeli nadomestiti z izbiro svetilke z zadostno svetilnostjo. 
Jedilnica preko dnevne sobe prehaja v domačo pisarno; ki pa jo je mogoče pregraditi ter kdaj kasneje po potrebi spremeniti v otroško sobo. Dnevna soba z veliko zofo in televizijo je pozicionirana v sam center domovanja. Je povezovalni prostor med ostalimi kotički; raztegljiva zofa pa lahko služi tudi kot ležišče za goste. 
KOPALNICA: MAJHNA KVADRATURA, A JE V NJEJ VSE POTREBNO
Kopalnico je urejena znotraj obstoječih gabaritov; kvadratura je resnično omejena, a s premišljenim načrtovanjem so ustvarili veliko shranjevalnih površin in celo pralnico. Veliko ogledalo in dobra osvetlitev pa majhen prostor vizualno povečajo. 
SPALNICA IN GARDEROBA
Spalnica je nekoliko umaknjena in jo od ostalih prostorov ločuje prehodna garderoba, ki lastniku nudi veliko shranjevalnih površin tako za poslovna oblačila kot športne potrebščine. Pri prenovi stanovanja, pravi arhitektka, so bili pozorni na stroške, zato so talne obloge zamenjali le v prostorih, ki so to zahtevali, v spalnici, garderobi in pisarni pa so pustili originalne talne obloge. Obdržali so tudi okna, radiatorje in ena vrata. Radiator v spalnici soo zaradi bližine postelje preprosto 'skrili' s fronto, v vzorcu, ki je kot nekakšna rdeča nit stanovanja.

Dekor v stanovanju je primeren hitremu življenjskemu slogu mladega poslovneža – preprost, bazira na funkcionalnosti ter hkrati zaokroži 'možato' stilsko zgodbo z globokimi toni, poudarjenimi teksturami,  tehnološkimi dodatki in nezahtevnimi sobnimi rastlinami. 

      PREJ & POTEM


ARHITEKTURA: NINA ŠTAJNER (spletna stran + Instagram + Facebook)
FOTOGRAFIJA: ANŽE VRABL

HIŠA NAD LJUBLJANO, KI Z OKNI UOKVIRJA POGLEDE NA GORE

torek, 18. oktober 2016


Pred dnevi je Zbornica za arhitekturo in prostor svojim članom podelila strokovna priznanja za največje dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja. Enega od zlatih svinčnikov, priznanja za odlično realizacijo s področja arhitekture in krajinske arhitekture, ki je nastala v obdobju zadnjih let, je prejel arhitekturni studio Arhitektura Krušec za stanovanjsko hišo na Golem.

HIŠA Z VSEMI LASTNOSTMI ODLIČNE ARHITEKTURE
V utemeljitvi je zapisano, da hiša na Golem združuje vse lastnosti odlične arhitekture ter "z inovativno, nivojsko razgibano tlorisno zasnovo, izpolnjuje bivalne potrebe naročnika. Z umestitvijo na lokacijo v obliki treh različno visokih volumnov, ki sledijo poteku terena, hiša odgovarja naravnim danostim." 

RAZGLEDI VSE DO ALP
Hiša na Golem, naselju na vzpetini nad Igom pri Ljubljani, stoji na slikovitem pobočju, s katerega se odpirajo pogledi proti Julijskim in Savinjskim Alpam ter Karavankam. Struktura hiše, kot so zapisali arhitekti, sledi tektonskemu plastenju terena, v katerega so posegli ob izkopu gradbene jame. "S skrbnim ulivanjem betona v barvi avtohtone kamnine in izvedenega v ločenih plasteh, hiša s svojo arhitekturo naravi vrne tisto, kar ji je gradnja odvzela."

VOLUMNI HIŠE SLEDIJO POTEKU TERENA
Stanovanjsko hišo sestavljajo trije različno visoki volumni, ki sledijo poteku terena. Če so strukturo, volumen hiše prilagodili lokaciji, je tlorisna zasnova prilagojena načinu življenja njenih stanovalcev. 

LES, BETON IN TERAZZO 
V središču hiše je študijska soba, ki je nivo globlje od preostalih prostorov v nadstropju. Od drugih prostorov jo loči tudi to, da je v celoti izdelana iz lesa, medtem ko drugod prevladujejo stene iz vidnega betona in terazzo tlaka. 

OKENSKE ODPRTINE UOKVIRJAJO POGLEDE NA GORE 
Stene in okenske line so podlaga za umetniška dela, ki jih zbirata lastnika. Prav okenske odprtine dajejo hiši poseben pečat. Z besedami arhitektov: "Okno ima v arhitekturi dvojni pomen: po eni strani omogoča, da v notranjost hiše prodre naravna svetloba, po drugi pa v obratni smeri omogoča usmerjanje pogledov proti okoliški naravni krajini." 

Ritem okenskih odprtin je pri hiši na Golem skrbno premišljen in zasnovan tako, da uokvirja poglede proti goram na robovih ljubljanske kotline.


Kot so v zaključku svoje utemeljitve zapisali podeljevalci, je hiša na Golem primer izjemno skladne arhitekture, ki brezkompromisno sledi idejam etike in estetike.

FOTOGRAFIJA: Miran Kambič 

HIŠKE V OBLIKI ČEBELJIH SATOV • POD GOZDOM V MOZIRJU

nedelja, 16. oktober 2016


Pretekli teden sem preživela na Dnevih slovenskega turizma, kjer so med drugim podelili tudi nagrade za najbolj inovativne turistične produkte/ideje/namestitve pri nas. Nagrado Sejalec je prejel razgledni stolp Vinarium Lendava. Se mi pa zdi, da bomo prihodnje leto med najbolj inovativne - ob  poplavi trendu glamping namestitev, kjer Slovenci zagotovo spadamo med najbolj pridne in posebne - prištevali tudi Medeno vas

NEOBIČAJNI APARTMAJI V OBLIKI SATOVIH CELIC
V Mozirju so namreč pred kratkim za goste odprli dve neobičajni apartmajski hiški, zasnovani v značilni obliki čebeljih satov. Šestkotne celice, ki sestavljajo satovje, z neverjetno natančnostjo izdelujejo čebele, v njih se sprva razvijajo čebelje ličinke, nato pa jih pridne delavke zapolnijo s sladkim medom.


VILI IN MAJA
Apartmaja iz Medene vasi imata tudi imeni, trikrat lahko ugibate, kakšni. Prvi je Vili, drugi pa Maja. :) Enega sestavlja struktura treh, drugega štirih celic, v katerih so spalnica, kuhinja in kopalnica ter kotiček za razvajanje v savni ali masažnem bazenu. 

NAD APARTMAJI - ČEBELNJAK
Na vrhu travnate vzpetine pa je čisto pravi čebelnjak s pisanimi panjskimi končnicami, do katerega vodijo lesene stopnice. Obdane so z ograjo, ki po obliki prav tako sledi satovju. Res lepa ideja, ki povezuje turizem, naravo in dediščino pokrajine.

NA POBUDO SLOVENIJE BOMO DOBILI SVETOVNI DAN ČEBEL
Da je Slovenija močno povezana s čebelami in čebelarstvom, priča tudi nedavna novica, da je slovenska pobuda o razglasitvi svetovnega dneva čebel, pri ZN naletela na izjemno podporo. Svetovni dan čebel, praznovali naj bi ga 20. maja (na dan, ko se je leta 1734 rodil Anton Janša, začetnik sodobnega čebelarstva), naj bi razglasili jeseni prihodnje leto. Bzzzz. 

Medeno vas/ Bee Land lahko spremljate tudi na FB in Instagramu.
FOTO: Medena vas 
© PEPERMINT • Theme by Maira G.