SLIDER





INTERVJU: ZLATO JABOLKO

ponedeljek, 18. marec 2013

Med urejanjem tokratnega intervjuja sem razmišljala, katero od omamnih fotografij naj postavim na začetek. Težko je namreč razmišljati o čem drugem kot o tortah, kolačih in pitah, če je tvoja naloga izbirati fotke, ki so poleg vseh dobrot ozaljšane še s čudovito keramiko. Kot vidite, je zmagala pita, ki boleče spominja na lahkotno poletje. Zares zadovoljna/srečna/vesela/ponosna sem, da lahko po toliko in toliko letih, komentarjih in duhovitih iskricah, s katerimi naš blogerski svet  zasipa Matilda, na Pepermintu predstavim njen projekt. Čaki, čaki, Matilda? Ja, prav ta. V resnici ji je ime Alenka, njeni ne-sestri, ki jo prav tako že dobro poznamo, pa Davorka. In skupaj sta se lotili okusnega, drznega, ljubezni do življenja in uživanja polnega projekta, ki sliši na ime ZLATO JABOLKO.
Torej ... Začnimo na začetku. Kako sta se sploh spoznali, se spoznavali ter ugotovili, da bi lahko nekoč pa nekaj ustvarili skupaj? 

Spoznali sva se davnih 17 let tega, na odru, kjer je Davorka ustvarjala igre in jaz sem uživala v tem, da so njene zamisli zaživele tudi v kostumih, šminki in prostoru ... pa si nisva bili ravno simpatični na prvo žogo! Iz gledališča se je najino prijateljstvo preneslo v resnično življenje. Ker sva se velikokrat radi podružili po službi, sva kmalu začeli ugotavljati, da v bližini ni prostorčka, ki bi naju očaral tako kulinarično kot s sproščenim ambientom in v obupu sva si zamislili najino namišljeno The Kuhinjo, kjer  bi  dišalo po finih juhah, na pultu bi se bohotile pite, naši prijatelji bi uživali v dobri glasbi pod lepim lestencem, s knjigo v roki in v kredenci bi se svetili kosi keramike, žlahten izbor knjig in beležnic (še sedaj imam skico tlorisa in detajlov) in po skupnih izletih in potovanjih je bila ta žalost in želja po prijetnem in lepem  še močnejša ... in ker se iz malega rodi veliko je sedaj na vrsti projekt Zlato Jabolko. 
Si morala Davorko dolgo prepričevati, da pa res dobro peče in da res ne sme tega zadrževati le za ozek krog ljudi?
Davorka je od zmeraj gostiteljica najhrupnejših najfinejših druženj, njena velika fusion družina je malček tudi moja in je njena kuharska ustvarjalnost in nadarjenost nekaj tako naravnega, da se okrog tega ni nikoli postavljalo vprašanj. Ona je Tista, ki peče, to je nekje v rangu; eni šepetajo konjem, eni tečejo z volkovi. Eureka pa se je zgodila, ko je pripravila prvo čokoladno pito z gozdnimi sadeži in je nastala množična histerija ... no, to je bil znak. In družina je bila dobro leto hvaležni poskusni zajček, da se je izoblikoval prvi klasični seznam ZJ.
In Davorka ... Od kod ta ljubezen do ustvarjanja dobrot? Preizkušanja receptov in iskanja novih kombinacij?
S približno devetimi leti sem že brkljala po loncih in skledah in mi je mama (ki ji kuhanje ni ravno dišalo) kar prepustila kuhinjo in tako so se začele moje kuharske izkušnje. Začela sem preizkušati recept za receptom tudi v peki in moja številna, apetita polna družina je bila hvaležna klijentela. 
Nato se je zgodilo življenje, kariera in peka je postala redkost, vendar sem se vedno znova nekako "vračala" k loncem in pekačem. Kombinacije pa... no, šlo je bolj za trenutni navdih in tudi malce kuharske mode, ko smo se začeli oddaljevati od tradicionalnih, preizkušenih okusov in naenkrat smo vsi mešali skupaj divje kombinacije. Zame je bil ta navdih Jamie Oliver, njegov joie de vivre v  loncih (a ni l'vely!) me je potegnil v svoj vrtinec, znova sem začutila potrebo po kulinaričnem ustvarjanju in začela razvijati svoj čut za to, kar mi diši in mi zbudi brbončice.
Alenka - kako bi opisala Davorko?
Davorka žari, pa ne le ko ima 40 vročine, enostavno ima neko karizmo, na katero ljudje padajo, je tornado z veličastnimi diplomatskimi sposobnostmi in marsikdaj sem pri njej na zasebnem  treningu zaradi moje black and white and  no gray duše. Je rojena vodja, ki bo naučil nilskega konja leteti in mu hkrati vcepiti prepričanje, da je to najbolj naravna zadeva v njegovem življenju. Kot se za take dive spodobi, je tudi Big Drama Queen v najžlahtnejšem pomenu besede. Ne poznam osebe, ki bi bila tako altruistična in zaupanja vredna. Ja, tako si človek zamišlja prijateljico za vse življenje. Jaz ji preprosto rečem, da je moja najljubša in edina ne-sestra. 
 
Davorka - kako bi opisala Alenko?
Alenka je moja sestra po duši, tako drugačna od mene, da sva skupaj lahko samo dobra kombinacija. Alenka potrebuje svojih 5 minut (mesecev, let...) da preuči vsako (novo) situacijo, nato potrebuje naslednjih 5 minut, da to v miru analizira in se psihično pripravi na vse možne (najčrnejše) scenarije, kar mene, ki včasih delam 5 stvari hkrati in reagiram nagonsko, še preden možgani sploh oblikujejo misel, včasih nervira in verjamem, da je nervoza zaradi te glavne karakterne razlike  obojestranska. Zato pa Alenko zanima vse in s tem mislim VSE, kajti ona je na tekočem z vsem; s trendi, z dogodki, modo, politiko, filozofijo. Njeno največje bogastvo pa je vsekakor njen čut za estetiko, za vse lepo, ki zanjo pride v vseh oblikah.
Kako in kdaj je vzklila ideja o Zlatem jabolku? Kako se je razvijala in koliko poguma je bilo potrebnega za končni: "No, pa dajva!"?
Ideja o Zlatem jabolku se je kalila precej časa, vedno bolj za hec. Zaradi stresnega življenja sem se znova začela zatekati k mojim skledam in pekačem in niti sama se ne spominjam več, kdo je pravzaprav prvi izgovoril tisti usodni stavek: "... to bi morala prodajati." Začelo se je z občasnimi naročili prijateljev, nato so občasno poklicali tudi prijatelji prijateljev, nato pa tudi ljudje, ki jih pravzaprav nisem poznala in vsi so imeli enako pripombo: "Morala bi odpreti slaščičarno."  Sčasoma so me začele popadati zoprne misli kot "kaj pa, če bi...?" In tako se je začela ideja za hec počasi spreminjati v tisto zares, pogum  je med raznimi pogoji, zapleti, HACCP sistemom in še marsičem večkrat izpuhtel kot jutranja meglica, vendar se je na srečo vedno znova vrnil in počasi je nastala delavnica dobrot.
(Alenka) Da dodam svoj moment; črpalka na avtocesti, tankanje, jaz grem po kavo in mimogrede mi ljuba sestrica navrže: "Kapučino bom  -  mislim o ideji  se morava resno pogovoriti, ker potem poti nazaj ne bo in delali bova kot kameli, nič spali in na relaks ob sobotah pozabi in a ti veš kaj to pomeni, dobro premisli, ker želim tvojo potrditev, ne da boš po treh tednih rekla, da greš v petek v kino namesto v kuhinjo, ker brez tebe v to ne grem ..." Vse v enem stavku. Dokler  sem prišla do avtomata za kavo mi je bilo jasno, da je vrag odnesel šalo. Do Ljubljane sem bila čisto tiho. Pa tudi spala sem bolj slabo tisto noč. Porka miseria, petki in sobote...!!!!
Kakšen je vajin koncept, vajina filozofija, slogan? Skratka: kaj, zakaj in za koga?  
Zlato jabolko, pravljica s sladkim koncem.   

Pečemo sproti, po navdihu, s kančkom provokativnosti in veliko ljubezni. Za vse tiste, ki si želijo polnih okusov, ki vedo, koliko časa je potrebno za ročno narejeno dobroto, za tiste, ki uživajo v hrani tudi preden jo poskusijo, skratka za uživače.  

Izogibamo  vsem aditivom, škrobu in raznim drugim dodatkom, če gre, se izognemo tudi pecilnemu prašku in raje uporabimo sodo. Vse dišave so naravne in če je le možno, je sadje sezonsko, kar nekaj pa ga priroma z Mirčetove njive v Strunjanu. 
Kako sta se lotili ustvarjanja "blagovne znamke",  se domislili imena, kakšna je zgodba za logotipom? Pa tudi - kako so porazdeljene vajine vloge?
Viharili sva možgane ob vsakem druženju, meni se je prikazovalo  drevo, ker  pa je Davorka pragmatična oseba,  ki ima trženje v obeh mezincih je želela manj simbolike in več direktnega nagovora. Med enim od poležavanj pod češnjo ob čaši malvazije in gledanjem v nebo je skočilo ven zlato jabolko. Bilo je všeč obema; sadež, obilje, pravljičnost, sončnost, zadovoljstvo in logo se je nato zgodil tako naključno, kot se za pripovedko spodobi. Na fantastičnem blogu Kaje Zalokar sem "zadela" darilce, personalizirano štampiljko. Kaja, ki je tak multipraktik, da nas običajne ljudi kar boli, je imela proste roke in tako v eni potezi oblikovala (kot je povedala) ta prekrasen jabuček s svetlečo kronico.  Ko sva ga zagledali, je bilo to to. Colpo di fulmine.  Kaja je bila naše tretje oko. Hvala Kaja.
Davorka je la Maestra,  tista, ki obvlada skrivnosti kuhinjske kemije, Alenka pa skrbi za lepo, za inspiracijo …
Kakšna je vajina ponudba? Imata že svoje THE kose, vedno ponudita kaj novega ali ostajata zvesti preverjenim okusom?
Slastne pite, dišeči kolači, mehki piškoti... Repertoar dobrot se spreminja v skladu z navdihom, vremenom, trendi in seveda povpraševanju. Absolutni The kos je famozna čokoladna pita, prodajni hit pa začinjeni korenčkov kolač. Vsakič ponudiva vsaj eno novost in smo tudi veganom in presnojedcem prijazni. Če pa si kdo zaželi "odbite"  torte, bo potrkal na prava vrata.
Kako poteka vajin običajen dan/večer/noč, preden pride prodajni dan? Kje je moč dobiti in poizkusiti Zlato jabolko?
Po službi se dobiva v delavnici, ena ali druga poskrbi za prigrizek in čašo rujnega, naštima se glasba in pogleda seznam… in ples se začne...Nekje okoli uro po polnoči poliževa prste in čez 5 ur zazvonijo budilke. Ob 8ih sva žareči za stojnico na koprski tržnici pod palmami, če je sonce je to fina dodana vrednost. Trenutno je koprska tržnica naša edina gostiteljica, seveda pa se lahko z našimi dobrotami razveselite kadarkoli, le naročilo je treba oddati.
Kaj pa embalaža in transport? Imata v mislih tudi to?
Embalaža se nama zdi pomemben del zgodbe in ni bilo tako enostavno dobiti pravo.  Vedeli  sva, da ne bo plastična in na srečo zelo hitro našli dobavitelja, ki je zadovoljil vse najine želje in potrebe. Danes naši kupci odnesejo domov dobrote v ličnih kartonskih eko  škatlicah in vrečkah.
Transportna logistika je trenutno še v razvoju, vendar se z vsakim naročnikom posebej dogovorimo, če potrebuje dostavo.
Alenka, zate vem, da si na spletu zelooo domača in da imaš v malem prstu vse sorte blogov. Je tudi z Davorko tako? So vama food blogi v navdih? Bi/bosta pisali tudi svojega? 
Meni so food blogi  v velik navdih in imam pri ZJ strokovni naziv virtualne raziskovalke lepega, medtem, ko v 3Dd življenju nabiram lepe knjige, lepe krožnike  in fotografije. Davorka je seveda tudi v tem segmentu čisto prizemljena in ima rada dotik in vonj papirja ter posledično  krasno knjižnico kuharskih knjig. Tudi glede tega je najin dvojec  idealen. Nič nama ne uide tako v resničnem kot virtualnem svetu. In blog bo.
In še ... plani za prihodnost? Tisti kratkoročni in tisti sanjavi ... :) 
Trenutno sva na FBju, kjer poskušava deliti najino zgodbo predvsem vizualno, vendar je to le začetek. Naslednji korak je spletna stran in seveda blog, ki se mi zdi pravi kanal za izražanje  najine  kreativnosti, inspiracij in prijateljstva. Moje velike sanje pa so seveda Davorkina knjiga, kjer bi njeni recepti dobili svoj oder. Davorkine sanje pa, da bo knjigo oblikovala Alenka.
Na horizontu vidiva kavarno – čvekarno - knjigarno … Dreams ... v enem od naslednjih življenj bova imeli mini hotel v Marakešu ali nekje tam okrog, če ne, pa že kje drugje.

DIY: ŠOPEK PIRHOV

četrtek, 14. marec 2013

Pirhiii! Velika noč je že od malega moj najljubši praznik. Velikokrat je sicer prav za VN klavrno vreme, ampak narcise, zelena travica, regrat in ptički me spravljajo v dobro voljo, saj napovedujejo pomlad. Za dekoracijo doma lahko naredimo tudi "umetne" pirhe, take iz stiropora, in jih polepšamo po svoje. Jaz sem jih ovila v papirnate prtičke, nabodla na paličice in vključila v prelep šopek.

POTREBUJEMO:
jajčka iz stiropora (hobi trgovine)
lesene paličice
papirnati prtički
mekol
čopič in škarje
okrasni trakovi

Papirnate prtičke razrežemo na primerno velikost in razslojimo do tankega potiskanega sloja. Jajčka iz stiropora nabodemo na lesene paličice in premažemo s slojem lepila. S pomočjo čopiča prtiček ovijemo okoli jajčka in pogladimo, tako da se lepo oprime podlage. Paličice odlagamo v visok kozarec, kjer se ne bodo prevrnile, in počakamo, da se lepilo posuši. Nanje lahko privežemo še kakšen trakec, pa smo!

DIY: MASKE ZA LEPO KOŽO

Kaj pa je zdaj to - Pepermint pa lišparije?! Ja, ja, saj vem. Ampak lejte, kakšno je vreme in rešitve za take dni so tri: delo, spanje ali ustvarjanje. In tako sem si naredila eno masko za obraz iz sestavin, ki jih imam v kuhinji. Poglejmo dejstva, punce ... No, in tukaj bi se moral znajti dooooolg odstavek o kozmetiki in vsemu, kar dajemo nase z namenom, da bi kožo negovali in pametovanje o tem, ali je to res dobro ali ne. Pa sem ga zbrisala :) O kozmetiki nimam pojma, niti mi ne pomeni kaj dosti, vem pa, da je marsikaj, kar kupujemo, vse prej kot blagodejno. Rešitev? Nazaj k naravi!

Okej, lahko bi šli v detajle in se spraševali tudi o izvoru živil, ki sem jih uporabila za tole njami masko. Ampak čisto slučajno sem imela bio jogurt in domač med, za kosmiče verjamem, da iz stiropora, ščepec cimeta pa tudi ne more škoditi. Rezultat je dišeča in kremasta maska, ki si jo na kožo nanesemo s hrbtno stranjo žličke, kakšnih 20 minut počnemo nekaj povsem poljubnega, nato pa že malce posušeno masko speremo z mlačno vodo. In ne se potem preveč božat po ličkih, čeprav se boste temu kar težko uprle, ker bodo mehka kot puhek. Sledita pa še dve ideji za okusno packanje, ki koži škoduje manj kot kupljene zadevščine.
Kaj pa menite vi? Imate kakšen fin naravni recept, s katerim se lepšate? :)
{in malo me je groza te fotke objavit, vsako sekundo je drugačna svetloba, grrr}

& OTHER STORIES

sreda, 13. marec 2013

Že vrabčki čivčkajo, da je končno zunaj tisto, kar so pri švedskem H&M kot nekakšen skrivni projekt pripravljali nekaj dolgih mesecev, pravzaprav let. & OTHER STORIES je blagovna znamka (zaenkrat) za ženske, ki obsega vseeee, kar sodobnim gospodičnam in gospem poželijo oči in srček. Prav to, da lahko na enem mestu, v eni spletni trgovini (ki je zares obsežna) najdemo vse sestavne dele za izbran videz, priložnost, sezono ... je morda največja odlika najboljša poteza te znamke. Ponuja različne linije in sloge - od dekliških, barvitih in romantičnih, poslovnih in strogih, do zelo hip in monokromatskih, moško krojenih kosov. Tu so tudi izdelki za nego telesa, ličila in dišave. & OTHER STORIES sodeluje tudi z ostalimi blagovnimi znamkami in priznanimi modnimi imeni. Marelična torbica zgoraj je denimo delo Clare Vivier. Jaz sem kar malo zaljubljena v vse skupaj, pa vi?

DIY: DIŠEČ PILING ZA DARILCE

Ko ne veste, kaj vam ljubi punci/ženski podariti za dan žena, materinski dan, rojstni dan ali kar tako, doma narejen dišeč piling res ni slaba ideja. Naraven in negovalen. Če ga zapakirate še z lično mehko brisačko in leseno žličko za zajemanje, bo darilce popolno.

POTREBUJEMO:
domač med
domače olivno olje
sladkor (lahko tudi koruzni zdrob)
lupinica pomaranče ali limone (sveža ali posušena)
lep steklen lonček s pokrovčkom

Lupinico olupimo z lupilnikom za krompir in jo narežemo na drobne kosce. Če imamo posušeno lupinico, jo lahko zmeljemo z nekaj sladkorja, da dobimo aromatičen prah. V ognjevarni posodici zmešamo med in olje in za minuto ali dve postavimo v mikrovalovko, da se med zmehča in lepo zmeša z oljem. Nato zmešamo med+olje+sladkor/zdrob+lupinico, z maso napolnimo kozarčke, jih zapremo in okrasimo.

INDEKŠ

Indeks s š-jem. Indekš. KŠ kot Kino Šiška. Indekš dobiš, če se vpišeš v študijski program, ki zagotavlja predvsem veliko koncertov zanimivih glasbenih skupin iz domačih in tujih logov. Čeprav smo že globoko v prvem semestru Indekša, bo zamudnike razveselil podatek, da se na ta faks še vedno lahko vpišete in da omejitev skorajda ni. Indekš je namreč sklop glasbenih dogodkov, za katerega ne potrebujete statusa študenta, si pa z vpisom – ter nakupom kart – zagotovite pestro bero koncertov indie, pop, electro, folk in podobno usmerjenih bendov po nižji ceni kot običajno. Ob vpisu vsak prejme čisto pravi indeks (indekš), kamor nabiramo žige z obiskanih dogodkov. Za vsakih pet obiskanih koncertov dobiš tudi kakšno dobroto (glej spodaj:), s projektom pa želijo v KŠ ustvariti nekakšno skupnost obiskovalcev, ki bi se družila ob žanrsko raznolikih, vseeno pa podobnih glasbenih dogodkih.
Zraven seveda spada tudi merčndajz - značke, totke, štampiljke in tapravi indeksi. Za vse je poskrbela Nina Urh, ki je izdelala tudi logotip in nasploh celotno podobo Indekša. Finiš prvega semestra bo maja, lahko pa si že ogledate, kateri bendi pridejo igrat takrat.

ANA KUHA IN IMA LEPO ŠPICO

torek, 12. marec 2013

Da obstaja nova slovenska kuharska oddaja, sem izvedela na fejsbuku pri Teji Ideji. Čeprav sem nora na kuharske oddaje (in knjige in bloge) ter zadnje tedne vse proste trenutke posvečam Rudolfu in Đejmiju in Anabel, me naše prav nič ne ganejo. Kako se skuha krompir, vemo, kako se naredi štrudl, smo se naučili pri babicah, kako dolgo se kuha špagete, piše na kartonu, v takih oddajah pa vsakič znova to "zvem". Tako da Ane, ki kuha, še nisem ujela na TV, sem pa pogledala (in o večkrat) njeno lepo špico in podobo, ki jo je med drugimi zakrivila prav Teja Kleč. In fanta in punca iz NuFrame:  Miha Rainer, Gaja Kores in Teo Rižnar. Meni je tako všeč, da bi se kar preimenovala v Ana kuha in imela takle header na blogu. Napovednik je poln vzorčkov, ki smo jih od Teje vajeni, obenem pa je zelo dekliški, ker je Ana pač mlada in luštna kuharica.

DIY: NETRESEK V LONČKU

sobota, 9. marec 2013

Ah ja. Marec. Kolikor te imam rada zaradi obetov pomladi, cvetlic, stopinj nad deset, prvega toplega sonca, kratkih rokavov pod parko ... (okej, se mi zdi, da vsako leto o istih rečeh jamram:) ... Te prav toliko ne maram zaradi tega smotanega neodločnega vremena, blatnih poti in mokrih klopi v parkih. Odlooooči se! No, tudi godrnjava jaz se ponavadi hitro skrije in takrat se lotim prehitevanja pomladi. Do Velike noči, ki je zame ofišl pomladni mejnik, je manj kot mesec dni, zato je čas za pomladne naredisamčke. Netresek je ena mojih najljubših rastlin in tlačim jo povsod. Še dobro, da tako hitro (in vse leto) raste, a ne. Navaden glinen lonček sem oblekla v pomladno blago in tale zasaditev mi bo lepšala dni v minidomu.

PELICON

petek, 8. marec 2013

Imate radi pivo? Jaz zelo. Predvsem temno, gosto, aromatično. Tudi slovensko pivo mi je všeč, sem privrženka tazelene pivovarne, pila pa sem tudi dve bolj alternativni "slovenski" pivi - Halerja v Podčetrtku in avstralsko-vrhniškega HumanFish v Tozdu  (tudi v Baziliki ga lahko naročite in najbrž še kje). Zgodba piva in pivovarne Pelicon je malce drugačna. Zanjo je Matej Pelicon (btw, poglejte si tale filmček:) zbiral sredstva prek programa Kickstarter, a ga to, da tam ni zbral vsega potrebnega kapitala, ni ustavilo. Bo šlo pač malo bolj počasi in glede na to, da na Instagramu spremljam, kako napreduje urejanje prostorov, imam občutek, da bo/je to še ena fina zadeva, za katero stoji mlada in pogumna vizija. Se že veselim, da bo pivovarn(ic)a nared in bom lahko prišla na pokušino. Smo že zmenjeni!

Zgodbo Pelicona lahko spremljate pri Aniti in Mateju na blogu ali spremljate novičke in širite dober glas na FB. Aja, pa nalepke za steklenice Pelicona je oblikovala Anita. Zelo šik.

27

sreda, 6. marec 2013

Ranunkule? Jp, leto je naokoli in tu je moj rojstni dan. O številki sploh nočem razmišljati, ampak saj, koliko ljudi te pa čez leto sploh vpraša, koliko si star? Nihče. Kokrkoli, vesela sem, da sem samostojna punca, da lahko (po)skrbim zase in če le lahko, pomagam tudi drugim in to je vse, kar si želim tudi do naslednjega šopka ranunkul. Da pa ne bom samo jaz dobivala daril, imam že v mislih kakšen giveaway tudi za vas. Kaj pravite na kakšno zapestničko? Jo bom sama spletla, obljubim!

ŠE ZNAM

ponedeljek, 4. marec 2013

Zapestnice prijateljstva me v momentu odpeljejo v zgodnja devetdeseta, med tiste štiri cerkniške bloke, v dolge poletne večere skrivalnic. Hecne frizure, superge na ježka, potolčena kolena, dirkanje s kolesi, florescentne barve "flavorajta", gumitvist, ristanc in polžek in vrečke z ljubicami, škarjicami in knoflco. Takrat so se mi vsi vzorčki razen navadnega zdeli tako zelo težki, kot da jih nikoli ne bom mogla razumeti. Danes, po dvajsetih letih, samo pogledam kakšno fotko in naštudiram povezavo med očmi in prsti. Enkrat sem na faksu kvačkala, to je bil drzen podvig, me pa zanima, če šolarke med tadolgimi odmori še kaj vozlajo zapestnice ali samo fante gledajo in se hihitajo. Hmmm.

INTERVJU: PETRA GREEN / ROOM39

petek, 1. marec 2013

Aaaa, po letu in pol se vračajo Pepermintovi vprašalniki! Prvi marčevski dan se zdi pravšnji za ta lep dogodek, kajne? In vesela sem, da lahko novo sezono odprem s Petro in njenim ROOM39. Petrino delo spremljam že nekaj časa in sem jo vseskozi imela v mislih za tale projekt. Sestavljala sem kolaže z njenimi blazinami in skodelicami z metalik luskicami, štrikanimi motivi, natisnjenimi na blago pouštrčki z neon obrobami ... Pa kar ni bilo dovolj. Zanimalo me je več, recimo to, kaj se skriva v ozadju, kakšna je njena zgodba in kakšen je recept za uspeh v ostri konkurenci, ki vlada v čudežni deželi produktnega oblikovanja. Nenazadnje izdelke Room39 pogosto izbirajo uredniki dekorja priznanih revij (britanska Elle Decoration, denimo), za svojo pa so jo vzeli tudi blogerji. Vas zanima, kako se lotiti posla v ostri konkurenci, kakšrna veje v panogi izdelkov za dom? Verjamete, da je delati zase sicer osvobajajoče, pa vendar tudi zelo smaotarsko? In ... se tudi vam zdi, da je imeti studio v kolibi na koncu angleškega vrta prav fensi in glamurozno? Berite dalje :)

Kako te je pot zanesla v London in kaj si počela pred tem? 

London kot možnost se je pojavila na obzorju potem ko sem spoznala Andija - mojega moža. Pred tem sem bila na kar dobri karierni poti: oblikovala sem spodje perilo za Komet Metlika in delala v okviru oblikovalskega kolektiva V.o.o.d.o.o., v katerem so delovali še Zoran Garevski, Nataša Peršuh, Jelena Proković in Helena Sebanc. Ampak ljubezen in izziv sta me odpeljala v tujino...

Kako si zašla v oblikovanje?

Ne nakljucno! Od malih nog sem vedela da bom ustvarjala, ko bom velika. Moj zgled iz otroških let je bil Leonardo da Vinci: izumitelj in umetnik; kreator! Ker pa nisem bila nikoli pretirano akademično sposobna, sem se usmerila bolj k oblikovanju kot izumiteljstvu.

 ... in kako je nastal Room39?

Dovolj mi je bilo mode! S tem ne mislim oblikovanja oblačil oz. spodnjega perila, temveč mode kot modne industrije in 'scene' - njene sezonskosti, površinskosti, potratnosti, neetičnosti... Vse od selitve v London sem delala kot oblikovalka za dobavitelja velikim trgovskim hišam in po rojstvu prvega otroka sem vse težje tolerirala plati industrij, ki so me že od začetka žulile. Pri product dizajnu ni te konstantne nenasitne potrebe po novostih in sledenja trendom. Poleg tega sem čutila, da kreativno stagniram in da nisem management material. Pustila sem dobro plačano službo, da sem lahko sledila svoji 'pravi' poti. Brez podpore moža to seveda ne bi bilo mogoče.

Kaj je tisto, po čemer prepoznamo slog Room39, kaj želite s svojimi izdelki ponuditi kupcem?

Z besedami težko definiram svoj stil, ker mi je preblizu in izhaja iz notranjega vzgiba in ne predeterminiranega koncepta. Kar mene najbolj privlači v delu drugih oblikovalcev so svežina barv, kontrasti, humor, univerzalnost in nek element presenečenja. Upam, da tudi moje delo to odraža.
Med nami je najbrž veliko takih, ki smo vaj na neki točki sanjarili o podobnem delu. Kakšne so stopničke do uresničenih sanj oziroma z bolj kapitalističnimi besedami - kako se lotiti posla in svoj hobi spremeniti v poklic?

Pri ustanavljanju lastne blagovne znamke  se je treba zavedati, da se prvih nekaj let samo vlaga. Nikar ne smemo pričakovati, da si lahko v roku šestih mesecev že lahko začnemo izplačevati plačo!  Zato je potrebno za osnovno preživetje poskrbeti kako drugače. Pomembno je, da se vsak cent vlaga preudarno, nujno pa je tudi delati na promociji od vsega začetka.

Spletna predstavitvena stran je nepogrešljiv pripomoček, pri tem mora njen izgled slediti estetiki proizvodov. Ni zmotno vložiti v oblikovanje identitete oziroma poiskati strokovni nasvet, če se oblikovanja lotime sami.
Delati 'zase' je tudi zelo samotarsko in ni primerno za tiste, ki potrebujejo konstantno potrditev iz okolice, da je to kar počnejo dobro in vredno. Če je tvoje delo resnično originalno, ne bo takoj razumljeno. Seveda, če minevajo leta in še vedno ni pozitivnega odziva ... potem je res mogoče čas, da se vprašaš ali sploh imaš publiko.

V spodbudo lahko rečem, da je povsem okej začeti iz malega. Večina velikih product dizajnerjev je začela z enim ali dvema izdelkoma, a je bila ta  izveden mojstrsko! 

Konkurenca v svetu izdelkov za dom je huda, najbrž še toliko bolj na trgu, kakršen je britanski. Kako izstopati in opozoriti nase?

Z eno besedo: originalnost! Večina, čeprav talentiranih oblikovalcev, raje sledi temu, kar je trenutno 'in' kot pa da se vprašajo, kaj bi pravzaprav radi oblikovali. Tako imamo cele četice trendy blagovnih znamk a la Donna Wilson, Anorak, Mini Moderns ...
Kako poteka tvoj dan?  Oblikuješ sama ali imaš sodelavce?

Tipičnega dneva ni, ker vse usklajujem okrog otrok. Ko so v šoli/vrtcu delam, ko pridejo domov pa utegnem kvečjemu kak email napisat. Občasno mi pri delu na sejmu ali tiskanju prototipov pomaga kak študent, sicer pa vse delam sama, tako da prilagodim delovnik trenutnim potrebam. Rada bi vpeljala malo več reda, a mi trenutno mi to še ne uspeva.

Studio sem pred kratkin preselila v 'fancy' kolibo na koncu vrta, kar mi omogoča delo, ko otroci spijo ... nič kaj glamurozno!
Bomo lahko izdelke Room39 kdaj občudovali in kupovali v kakšni od trgovinic v Sloveniji? Kakšne stike imaš s slovenskimi kupci in novinarji, se ti zdi, da te poznajo?

Seveda delam na tem, da bi del kolekcije ponudila tudi na slovenskem trgu, upam, da bom v drugi polovici leta to tudi uresničila.

Ne, mislim, da se me nihče več ne spominja. Kar ni nujno slabo, temveč je to priložnost, da se predstavim v povsem novi luči.
Zagotovo je med Pepermintovimi bralci kakšen radovednež, nadobudni oblikovalec, ki ga zanima, če je mogoče od blizu videti, kako je delati v tej obrti. Si dobila že kakšno prošnjo za internship? :)

Ja kar nekaj, a ker nimam standardnega 8-urnega delovnika je trenutno malo težko vpeljat študente v moj način dela. Trenutno potrebujem PR intern, poznas koga? :)

In še za konec ... Tvojih top5 priporočil za obisk v Londonu.

Prvih 5 ki mi jih pride na pamet:
National Portrait Gallery
Victoria and Albert museum
Tate Britain
Hyde Park
Kenwood House na Hampstead Heathu

Room39 lahko spremljate tudi na FB, kjer boste izvedeli vse novosti, sodelovali pri izbiri barv novih produktov in seveda prvi izvedeli, kdaj bomo lahko Petrine izdelke kupovali tudi pri nas.

BUT FIRST, TULIPS.

ponedeljek, 25. februar 2013

Moja dolga bela okenska polica je žalostno klicala po rožnatemu cvetju, potem ko je hijacinta odcvetela. Na tržnici sem izbrala lepe temno roza tulipane, ki so se takoj, ko sem jih postavila v vazo s sedmimi centi (baker menda pripomore k dlje svežemu cvetju), odprli in pokazali še malo rumenkastih robov. Naj jim bo, še vedno so lepi. Sneg teži moje srce, vedno se bojim zim, ki trajajo še dolgo v marec. Komaj čakam, da se  bele gmote stalijo, da posije sonce in posuši blatno zemljo pa da pometemo ta oster pesek s cest. Potem bo zrak bolj nežen, božajoč in miren, misli pa tudi. Kot bi vanje položila sedem centov.

DIY: T-SHIRT + ZAPESTNICA

petek, 8. februar 2013

Hej! En lep kulturni praznik vsem, upam, da boste današnji dela prost dan izkoristili za ogled kakšne razstave, prebrali kakšno knjigo, prisluhnili recitalu ali kaj podobnega.  Jaz sem že od jutra v pogonu, za mano je en mini intervju, popoldne pa bom preživela na uredništvu. Konec mini počitnic, torej. Še vedno pa nisem zaključila s serijo t-shirt preobrazb, zato objavljam tretji predlog (klik za prvega in drugega), ki bo morda komu v navdih za malce drugačno ustvarjanje :) 
Tole pravzaprav ni zapestnica, ampak bolj elastika za lase, ki sem jo kupila predvsem zaradi kamenčkov čudovitiiiih barv in že takrat vedela, da bom z njimi pošila kakšno oblačilo. V kompletu sta bili dve elastiki, jaz sem eno nekje izgubila (čeprav sumim sestro, da ima drugo ... Tjaša?:), ampak tudi kamenčkov z ene je bilo ravno dovolj za ta projekt. Elastiko prerežemo, kamenčke razdelimo na pol in jih prišijemo levo in desno od ovratnika. Okej, lahko tudi kam drugam, jaz imam neko čudno obsesijo z rameni. Od vseh je ta moja najljubša preobrazba, ker so barve res čisto po mojem okusu. 

DIY: T-SHIRT + VERIŽICA

sreda, 6. februar 2013

Tako, včeraj sem pokazala prvo, danes sledi druga od možnosti, kako s pomočjo nakita polepšamo navadno (fantovsko) majico. Turkizni kamenčki so bili pravzaprav ob nakupu del večje ogrlice, pa sem jih kar odščipnila, saj mi niso bili všeč. Nooo, ker čez 7 let (dni, tednov ali mesecev) vse prav pride, je tudi te nesrečne kamenčke dočakalo novo življenje. S ketnco vred sem jih prišila na ovratnik majice in zdaj so prav zanimiv okras. Kar je bilo prej malce preveč, je zdaj ravno prav. In svetlikajoči kamenčki na oblačilih so ravno v trendu.
1. Verižico položite na patent in enakomerno razporedite kamenčke, tako da bo vse skupaj v lepem razmerju (in predvsem na sredini:). 2. Previdno prišijte verižico na blago, tako da začnete na sredini in najprej prišijete en konec, nato pa še drugega. 3. Trara! Takole ozaljšano majčko seveda raje perite na roke in je ne namakajte predolgo, da verižica ne bo porjavela.

LEATHER WALLETS

Spet pišem o Klari in Klemnu in Handmade in Moste. Tokrat sta se namreč lotila usnjenih denarnic in že  pred časom zbujala radovednost s kratkim in skrivnostnim video napovednikom. Denarnice so gotove, film tudi ... In mislim, da na čudovit način prikaže, koliko dela, natančnosti in truda stoji za eno denarnico. Kot vedno tudi tokrat Klara in Klemen stremita k preprostosti in v ospredje postavljata material. Denarnice so asketske in domišljeno oblikovane obenem, odtenki usnja pa tako zelo oldskul in classy. Avtor filma in fotografij (kot berem na blogu pa tudi idejni vodja celega projekta) je Miha Bratina in medtem, ko si lahko več prvih ogledate tule (ali pa v spletni delavnici kupite katero od denarnic), se lahko v filmček zatopite spodaj. Estetika vseh treh se zelo lepo ujame in upam, da se bodo še kdaj lotili česa podobnega. Hint, hint!

DIY: T-SHIRT + VISEČI UHANI

torek, 5. februar 2013

Za prvi okrasek navadnega fantovskega T-shirta sem uporabila viseče uhane v obliki romba, ki so sestavljeni iz školjkic. Ker so mi zelo všeč detajli na ramenih, sem uhančke pripela na ramenski šiv, preprosto tako, da sem snela varovalo, prebodla blago in na drugi stran nataknila polžka nazaj. Ker je konica ostra, jo lahko priščipnete z kleščami ter čez polžka prišijete košček filca, da vas ne bo motil. Prav tako lahko uhan prišijete na blago, da ne bodo njegovi delčki lezli sem in tja. Jaz sem okras kar snela, saj sem imela z majčko še druge plane, ampak morda pa ti uhani enkrat za vedno dobijo drugačno funkcijo. Se vidimo jutri z novim mini projektom!

DIY IDEJA: IZ NAVADNE MAJČKE V ...

T-shirt H&M, nakit ASOS
Najprej - upam, da vas ne bolijo oči od vsega tega kičastega nakita :) In ja, točno to. Ta bižuterija je na kupu naravnost grozna, kdaj pa se zgodi, da se v naših šatuljah, posodicah in škatlah z nakitom znajdejo tudi taki kosi, ki smo jih nosile le nekajkrat, enkrat ali pa sploh nikoli, a ne, punce? Priznam, sama kdaj kupim nekaj, kar mi je sicer všeč in zanimivo, ne bi tega zares nosila ... vsaj ne v obliki, kakršno kos predvideva. 
Kamenčki, verižice, broške, uhani ...
Tako sem lani kupila zanimive elastike za lase z metalik kamenčki, ki so bili res lepih barv in si rekla, da jih bom nosila kot zapestnice. Pa so bile elastike preozke. In sem si zadala, da jih enkrat razdrem in prišijem na kakšno majčko. Potem je tu še kičasta priponka za lase, ki je pravzaprav zelo lep kos, a si res ne predstavljam, da bi si jo pripela v lase. Aha, pa viseči uhani, ki sem si jih nameravala nadeti za en gala večer, kljub temu, da mi viseči uhani sploh ne pašejo. In tisti nesrečen delček turkizne ogrlice, ki se je preveč bleščal, zato sem ga odščipnila. Vse to je ta konec tedna dobilo novo vlogo.
 T-shirt
To skrivnost najbrž že vse poznate, ampak jaz navadne t-shirte v H&M vedno kupim pri fantih. Material je 100x boljši, barve lepše, ne krčijo se in S velikost je ravno prav za eno tako punco, kot sem jaz. Okej, tam pri ramenih se vidi, da majčka ni bila namenjena, da bi jo nosila dekleta, ampak meni je to všeč. In ful so mi všeč melirani odtenki sive in tam jih najdem. Za ta projekt bo sicer super katerakoli majica, ki ste se je naveličale ali je ne nosite toliko, čeprav je še v povsem spodobnem stanju. Če pa imate kje kakšno bolj fantovsko, bo kontrast med krojem in bleščečim okrasjem še večji in bolj učinkovit. Pa začnimooo! 

(Aja ... v naslednji objavi:)

PETRA KERN - SLOVENSKA AMY BUTLER :)

ponedeljek, 4. februar 2013


Poznate Amy Butler? Ko sem pred leti začela brskat po tujih blogih, se je Amy s svojimi vzorčki in blagom pogosto pojavljala v različnih objavah. In odkar spremljam delo Petre Kern, me malce spominja na Amy. Res sem vesela, da je v času, odkar je odgovarjala na Pepermintov vprašalnik, dosegla prav to, kar si je želela. Njeni vzorčki so dobili novo obliko in namen. Zdaj krasijo pisalne bloke, prevleke za blazine, ovitke za telefone in nalepke za prenosnike. Lahko jih kupite tudi kot printe in uokvirite. Kateri vzorček je vaš najljubši in s katerim izdelkom bi si polepšali vsakdan?
Beležke lahko kupite tule, vse ostalo pa tukaj.
© PEPERMINT • Theme by Maira G.