SLIDER





MINIATURNO SLIKARSTVO NINE KURNIK TUDI NA BELEŽKAH

Nina Kurnik je mlada vizualna umetnica, ki svoje ilustracije in slikarska dela predstavlja tako na velikih platnih kot drobnih beležkah.
Z Nininim delom sem se, takrat še nevede, srečala med enim od mojih obiskov Maribora. V kavarni in bistroju Isabella (moj prvi obisk tam si lahko ogledaš v rubriki Kam na kavo), enem od najlepših mariborskih lokalov, so visele njene slike in prostoru dajale nekaj posebnega, drznega, živega.

Potem so strani njenega koledarja krasile opečnate stene v Tozdu, a še vedno nisem povezala vseh vrvic, ki bi me pripeljale k njej. Nato sem na Instagramu zagledala njene lične beležke in jih dodala med alineje v moji Pepermintovi beležki. Ko pa sem pred dvema tednoma pisala objavo o vili Mravljevi, ki jo je prav ona ujela v čudovite fotografije, in kliknila na njeno spletno stran, in vse je skočilo na svoje mesto. Tako je ta objava namenjena prav njej. 


"ZDELO SE JE, DA JE UTOPIČNO BITI SLIKAR"
NINA KURNIK zase pravi, da je vizualna umetnica, ki se je razvila iz slikarke. A vizualna umetnost ni bila njena prva izbira, ko je šlo za šolanje. Riše od svojega dvanajstega leta, a se je kljub temu odločila za družboslovni študij, saj za slikarstvo preprosto ni imela poguma. "Zdelo se je, da je utopično biti slikar," pripoveduje in opiše, kako je vsa štiri leta študija risala in se takoj po diplomi vpisala na slikarstvo, se kmalu začela s tem tudi preživljati in pozabila na svoj prvotni poklic.

MINIATURNO SLIKARSTVO, KI SE ZNAJDE TUDI NA BELEŽKAH
Letos je tako diplomirala še iz slikarstva in modernih vizualnih praks. "Glavnina mojega fokusa so slikarska dela, ilustracijam pa rečem miniaturno slikarstvo, zato kakšno uporabim na beležkah, vsako leto pa tudi na svojem avtorskem koledarju."

OD ČOPIČA DO FOTOAPARATA
V njenem portfoliu seveda glavno vlogo igrajo njene slike – poleg njih prodaja tudi t.i. gicleeje svojih slikarskih del, ki jih lahko poleg beležk kupite tudi v njeni Etsy prodajalnici.

Ukvarja se tudi z oblikovanjem in fotografijo. "Uživam v fotografiranju 'postavljenih scen', skoraj tihožitij, kot je recimo Vila Mravljevi, za katero sem posnela vse fotografije za spletno stran. Ta projekt mi je bil v veliko veselje, saj sem z iskanjem skritih kompozicij v krasni hiši imela priložnost pokazati, kako vila izgleda skozi moje oči," opisuje Nina.

SREDIŠČE NJENEGA USTVARJANJA SO KOMPOZICIJE
Njen svet se vrti okrog kompozicij. Ali je medij platno, reklamna tabla (na primer ta v kampanji za Tozd) ali pa fotografija. "V vsem zelo uživam, najbolj pa v tem, ko rišem in slikam, posledično pa tako svoja dognanja iz risanja in slikanja prenesem na druge medije."

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.