SLIDER

ZASUKAJMO KVAČKE IN PLETILKE ZA ROŽNATI OKTOBER

Bliža se jesen, z njo pa oktober, ki ne bo odet le v najlepše jesenske barve, temveč tudi v rožnato. Deseti mesec v letu je namreč mesec osveščanja o raku dojk, ki se mu v Sloveniji posveča združenje Europa Donna.

VSAKO LETO ZARADI RAKA DOJK UMRE OKOLI 400 ŽENSK
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu in tudi v Sloveniji, kjer je vsak peti novi primer raka pri ženskah prav rak dojk. Vsako leto zaradi te bolezni v Sloveniji umre okoli 400 žensk, a rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških.

OSVEŠČANJE IN ZGODNJE ODKRIVANJE
Umrljivost žensk, ki zbolijo za rakom dojk, se počasi zmanjšuje, a tudi pri Europi Donni želijo ženske spodbujati, da v prvi vrsti same poskrbijo zase in za svoje zdravje ter z rednim samopregledovanjem in obiski zdravnika pripomorejo k zgodnjemu odkrivanju morebitnih tumorjev in predrakavih sprememb.

V ROŽNATE PLETENINE OBLEČENA DREVESA V PARKI ZVEZDA
Ob preostalih aktivnostih in osveščanju so si pri slovenski podružnici združenja Europa Donna tudi letos zadali cilj, da z rožnatimi pleteninami oblečejo drevesa v parku Zvezda v Ljubljani in tako mimoidoče še dodatno opozorijo na to bolezen. Pletenine so sestavljene iz izdelkov z vseh koncev - lani so jih pletli in kvačkali v domovih za starejše, pa bolnice, članice Europe Donna in še mnogi drugi.

BI KVAČKALI SKUPAJ?
Pobudi se letos z veseljem pridružujem tudi jaz in vas, Pepermintove bralke in bralce, prav lepo vabim, da sodelujete tudi vi.

Kako? Nakvačkajte ali napletite kos pletenine v rožnatih odtenkih. To je lahko šal, odejica, rožnata pentlja, babičin kvadratek … Tudi če ste niste tako vešči kvačkanja ali pletenja in bodo vaši izdelki malce vegasti - prav vseh bomo veseli in jih bomo združili v pleteni mozaik, z njim pa v torek, 4. oktobra, ovili drevesa v parku.

Kvačkanje in pletenje se morda zdita zapleteni ročni deli, a ko enkrat osvojiš osnove (s pomočjo babice, priročnika ali videov na YouTubu), to postane prijetna sprostitev. Jaz sem si pred šestimi (!) leti nakvačkala tudi odejo, eno zimo pa sem obsedeno kvačkala grelčke za roke. 

ŠAL, ODEJA, ROŽNATA PENTLJA, BABIČIN KVADRATEK ...
Če želite prispevati svoj pleteni/kvačkani košček v rožnati mozaik, svoje izdelke do 27. septembra pošljie na naslov Europa Donna, Zaloška cesta 5, 1000 Ljubljana.

Lahko pa kakšno toplo septembrsko popoldne preživimo na odejah v parku Tivoli, jemo fine piškote, klepetamo in kvačkamo/pletemo skupaj. Morda mimogrede še koga naučimo kvačkati. Je kdo za? Roke gor! 

5 komentarjev

 1. Katja, hvala za tole objavo. Pogledam med zalogo volne in do 27. septembra kaj ustvarim.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. O, super! <3 Hvala vnaprej za tvoj čas in trud!

   Izbriši
 2. o, lepo :) bo treba pobrskat po babičini omari.

  OdgovoriIzbriši
 3. o, tudi jaz bi se šla la vie en rose z vami. :) hvala za tole

  OdgovoriIzbriši
 4. Tudi me, naša skupina ljubiteljic ročnih del, smo zraven!

  OdgovoriIzbriši

© PEPERMINT • Theme by Maira G.