SLIDER





BEOGRAJSKI DOM MLADEGA PARA • PROTOTIP SODOBNEGA BIVANJA

Na ulici Majke Jevrosime v središču Beograda, v dobrega pol stoletja stari zgradbi med srbskim parlamentom in botaničnim vrtom, sta doma Katarina in Igor. Še pred letom dni je imelo stanovanje mladega para povsem drugačno podobo, s tlorisom, značilnim za stanovanjsko gradnjo šestdesetih let prejšnjega stoletja.

 Prenovo svojega doma sta zaupala arhitekturnemu studiu AUTORI, v katerem svoje ideje in znanje seštevajo Dijana Novaković, Dušan Nenadović in Maja Trbović. Sanje K&I so bile živeti v stanovanju, ki ga ne bi omejevala tradicionalna razporeditev prostorov, pregrajena s številnimi stenami. In tako so arhitekti na 80 kvadratnih metrih ustvarili "povsem čist, odprt in svetel prostor".
V središču novega tlorisa je širok odprt prostor, v katerem so razporejene dnevna soba, kuhinja in jedilnica. Strogih meja med njimi ni, stanovalca in njuni morebitni obiskovalci se ves čas gibljejo po enotnem prostoru, ki pa mu navidezne robove dajejo tri postojanke – kuhinjski otok, jedilna miza in dnevna soba.

Poseben značaj stanovanju dajejo tla iz svetlo sivega brušenega betona, ki prostor navidezno še povečajo in mu dodajo malce industrijski videz. Tega dopolnjuje malce grob strukturiran strop, arhitekti mu pravijo tradicionalni 'avramenko' strop, ki se je pred prenovo skrival pod dodano stropno oblogo.
Čeprav so osnovne ploskve bele in sive, pa kot nekakšni okvirji doma izstopajo tudi črni poudarki. Tako so črna vrata, okvirji premičnih steklenih sten in strukture, na katerih počivajo kuhinjske omarice, klopi, klubske mizice in stojala za zelenje.

Spalnica, delovna soba in kopalnica so umaknjene globlje v stanovanje in tako omogočajo več miru in intime. Če v dnevnih prostorih dinamiko ustvarjajo številni grafični poudarki in detajli, ki plenijo pozornost, je spalnica pomirjujoča oaza z veliko beline in malim botaničnim vrtom pred francoskim oknom.
V studiu Autori, ki se ne omejuje le na eno področje prostorskega ustvarjanja, so zasnovali tudi številne kose v tem beograjskem domu ter mu tako dali zares (p)oseben pečat. "Kuhinjski otok, poličnik, osvetljava, klopi, kopalniški blok ... Ustvarjanje in oblikovanje teh custom made dodatkov je bil pravi izziv," so zapisali Dijana, Dušan in Maja.

Unikatne kose s podpisom studia Autori so pri opremljanju kombinirali z drugim pohištvom, izdelanim po meri, prenovljenimi vintage kosi in izbranimi izdelki sodobnega oblikovanja. Med drugim lahko prepoznamo tudi svetila slovenske znamke Vertigo Bird.

In čeprav se stanovanje mladega para ves čas malce spreminja in upogiba vsakodnevni uporabi, pripoveduje povsem njuno zgodbo. Zgodbo, ki je navdušila že številne arhitekturne revije in oblikovalske spletne strani, ki o tem beograjskem stanovanju v francoščini, španščini, nemščini, angleščini in tudi slovenščini pišejo z radovednostjo in navdušenjem. Vesela sem, da ga lahko pokažem tudi na Pepermintu.

FOTOGRAFIJA: Relja Ivanić

PROJEKTOM STUDIA AUTORI LAHKO SLEDITE NA NJIHOVI KRASNI SPLETNI STRANI, PA TUDI NA FACEBOOKU IN INSTAGRAMU.

Ni komentarjev

Objavite komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.