SLIDER

OSUPLJIVA VILA NA GRIČU MED KRASOM IN VIPAVSKO DOLINOSredi idličine, redko poseljene pokrajine stoji grič, prekrit z vinogradi in sadovnjaki. Z vrha griča se lahko razgledujemo na Vipavsko dolino na eni in Kraško planoto na drugi strani. Tam je tudi nekaj hiš, ki sestavljajo zaselek Mravljevi. In med njimi je ena prav posebna domačija, ki je navzven morda videti kot običajne kraške hiše, navznoter pa preseneča s svojo vsebino. To je vila Mravljevi.

V tej hiši je nazadnje živel gospod Pečenko, ki je pravil, da je bila zgrajena okrog let 1880. Svoje dni je veljala za eno od premožnejših kmetij v okolici, v njej je bila tudi velika krušna peč, v kateri se je pekel kruh za celo vas.
Mojca in Igor sta od nekdaj imela željo, da bi iz starega, za marsikoga propadajočega objekta, ustvarila "nekaj, kar bi ohranilo dušo starega in se povezalo z moderno arhitekturo". Ta kamnita domačija je bila ena od redkih v tem okolju, ki je imela potencial obnove in ohranitve prvotnega stanja.

In tako sta se s pomočjo mariborskega arhitekturnega biroja A biro lotila prenove. Projekt je bil zastavljen kot apartmajska hiša za zahtevnega gosta. In hiša je počasi dobila današnjo podobo, ki pa jo z detajli in dodatki vedno znova dopolnjujejo.


Preden zapišem več o notranji opremi vile Mravljevi, poglejmo v zapiske arhitektov. Na arealu parcel sta stala dva objekta, stara kamnita hiša (objekt A) in gospodarsko poslopje. Hišo so uspeli rekonstruirati, medtem ko so dotrajan gospodarski objekt porušili in ga nadomestili z novim (objekt B).


Objekt A je zasnovan kot apartmajska hiša s tremi spalnicami, dnevnim prostorom z jedilnico in kuhinjo ter vinsko kletjo, v pomožni objekt pa so umeščene servisne dejavnosti, torej skupni prostori, prostor za oddih, savna in energetska postaja.


 Hiša, kamnita zloženka z  dvokapno streho manjšega naklona,  sledi značilni tradicionalni gradnji te pokrajine. Pri prenovi so skelet, osnovno strukturo hiše, pustili nedotaknjeno, so pa dotrajano leseno ploščo nadomestili z novo, betonsko in s tem statično ojačali objekt. Ohranili so tudi hišne odprtine, ob stopnišču pa so dodali okno, ki na višini štirih metrov ponuja lepe poglede proti Kraški planoti.

Lesen strop v prvem nadstropju so ohranili, a so ga "speskali in v njem pustili vidne žeblje, spone in podobno železje, tako da deluje bolj pristno, domače". Če so arhitekti pri prenovi in dozidavah uporabljali material, ki so ga pridobili z izkopi in podiranjem gospodarskega poslopja, tako kot so to v teh krajih počeli nekdaj, pa so večino sten ometali z glinenim ometom, ki za arhitekturo te pokrajine ni ravno značilen. Pa vendar ustvarja prijetno mikroklimo v notranjih prostorih.Tla so prekrita z brušeno betonsko ploščo, ki skriva talno gretje. "Sama tla delujejo precej rustikalno in hladno, a vendar pašejo v to okolje," menijo v arhitekturnem studiu A biro. Betonu so se odrekli v spalnih prostorih, ki so prekrita s toplim hrastovim parketom.

"Notranjo opremo smo izbirali po občutku, kjer smo prav tako hoteli združiti moderno v starem in staro v modernem,« pravita Mojca in Igor. V hiši tako najdemo izdelke priznanih oblikovalcev in proizvajalcev kot so Kartell, Flos, P. Starck, Poliform, ki jih dopolnjujejo starinski kosi iz osebne zbirke. »Tako je hiša dobila današnjo podobo, ki pa se z  malimi detajli vedno znova dopolnjuje."

Novo zgrajeni objekt, depandansa obstoječi apartmajski vili, ima povsem drug karakter. "Betonski volumen, vstavljen med kamnite stene, ki previsno lebdi nad obstoječim kamnitim zidom, z namensko pretiranim naklonom strehe za to območje, daje vtis,  da ne spada v to območje, vendar se v kombinaciji z obstoječim kamnitim objektom programsko dopolnjuje in zliva z naravo tako, da je skoraj neopazen," pravijo arhitekti. 

Fasada dograjenega objekta je iz vlaknenega cementa, čelni fasadi pa sta v celoti zastekljeni, tako se skozi objekt vidi celotna planota Krasa in tako deluje precej transparento. Gostje lahko posedajo tudi na lepo urejeni terasi, v izgradnji pa je tudi bazen, ki bo dodal piko na i počitku in doživetju bivanja v vili Mravljevi.

FOTO: Nina Kurnik + Vila Mravljevi

1 komentar

© PEPERMINT • Theme by Maira G.