SLIDER





NINA ŠTAJNER • ILUSTRATORKA, KI JO OBČUDUJE ŽE 80 TISOČ LJUDI


Kako naj opišem Nino? Lahko začnem kar s tem, da bi lahko tej 28-letni ilustratorki, ki v zadnjem času riše predvsem prikupne živali, rekli tudi slovenska Beatrix Potter, saj veste, slovita ustvarjalka, ki je ustvarila Petra Zajca in druge živalske like. Najbrž bi Nina na tem mestu skromno protestirala,  ampak naj svoje povejo tudi srčki in komentarji skoraj 80 tisoč občudovalcev njenega dela na Instagramu. Ps: Med Slovenci imajo najbrž več sledilcev samo nekateri vrhunski športniki :)

Če je še pred nekaj meseci svoje čarobne ilustracije dnevno kombinirala z ustvarjanjem ilustracij za priljubljene otroške aplikacije Toonia, je  NINA ŠTAJNER danes sama svoja #girlboss. Njeno ime in blagovna znamka sta vse bolj prepoznavna, razvija lastne produkte, vodi spletno trgovinico in sodeluje z različnimi znamkami s celega sveta. 

SANJSKA SLUŽBA, KI TERJA PODJETNIŠKEGA DUHA
Študirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (vizualne komunikacije), a se je ideji, da bi bil njen poklic ilustratorka, kar malce izogibala. "Že takrat se mi je zdelo risanje, ilustriranje sanjska služba, a tako zelo nedosegljiva in neoprijemljiva, da si nekako nisem upala želeti tega,"pravi dolgolasa Ljubljančanka, ki pa je tedaj imela v mislih predvsem klasično, knjižno ilustracijo. "Danes pa vidim, da se da z ilustracijo početi ogromno različnih stvari, ne le ilustrirati slikanic."



Ključen moment se je zgodil, ko je začela delati na Toonii, kjer je ustvarjala prikupne like in ozadja in pri tem zelo uživala. Hkrati se je začela razvijati tudi njena samostojna pot, saj je na mejl dobivala vse več ponudb in povpraševanj. "To je bil ta moment, ko sem ugotovila, da bi to lahko počela vsak dan in od tega živela. Videla sem, da poklic ilustratorja ni več tako nedosegljiv."

Je pa zato morala spremeniti mindset: "Odločila sem se, da bom delala stvari, ki jih lahko prodam. Ki so lahko uporabne čim več ljudem in niso same sebi namen." Morda s tem podira romantične predstave o poklicu ilustratorja, a konec koncev je tudi to posel kot vsak drug.

VESELE, LJUBKE, DELIKATNE, PUHASTE ILUSTRACIJE
"Morda moj slog ni najbolj art ali ekstravaganten, nisem ekspresivna ali temačna, a od vedno rišem na način, da mi ni bilo treba nikoli zares prodati duše," pravi Nina, ki svoj slog ilustracije opisuje kot "vesel, ljubek, delikaten, puhast". 

In prav res je tak! S tisto preprosto in pravljično neposrednostjo, z drobnimi detajli, ki te razveselijo in ti polepšajo dan. 

Pa vendar risati živalice ni bilo vedno lahko. Tudi tega se je morala Nina naučiti. Pri tem ji je bil bolj kot Akademija v pomoč splet. "Tam sem se naučila delati mini skice, študije in iskanja referenc, na podlagi tega pa delati svoje ilustracije. Na fakulteti tega procesa nismo dali skozi, ko pa sem sama ta proces 'trial & error' dala skozi, se je odprlo. Treba je delati, ni mi dobra vila 28 let nazaj tega znanja položila v zibko," svoj proces učenja in izpopolnjevanja svojega sloga opisuje ilustratorka.

NJEN USTVARJALNI VSAKDAN NA IG SPREMLJA SKORAJ 80 TISOČ LJUDI
Da je to, kar počne, res dobro, so ji namignili predvsem pozitivni odzivi na družbenih omrežjih, kjer je začela objavljati svoje ilustracije, vsakodnevne poskuse, ustvarjalne momente, ujete s kamero. Občinstvo je raslo, s tem pa tudi njeno zaupanje vase. 

Trenutno večino svojega časa posveča sodelovanju z drugimi znamkami (predvsem iz tujine), preostanek časa pa namenja razvoju lastnih izdelkov. Pred kratkim je predstavila priponke in značke, prava uspešnica so tudi njene pobarvanke in printi. Te dni že ustvarja voščilnice in koledar, saj bo kmalu tu praznična sezona. 

SODELUJE Z DOMAČIMI IN TUJIMI ZNAMKAMI
Za naročnike ustvarja tako ročno kot digitalno, kar ji je všeč, saj tako ni omejena le na en slog ilustracije. Ne meša pa digitalne in klasične ilustracije – vsaj za zdaj.

Njeni najljubši projekti so tisti, kjer ima možnost risati živali. In ker se je v risanju teh tako izpopolnila in je njen slog res prepoznaven, je takih naročil veliko. Pred časom je ilustrirala otroški album za naročnike iz Avstralije, trenutno dela plakat za francosko spletno trgovino, za slovensko znamko Lili&Roza je zasnovala motiv za otroško majčko, lani pa z živalskimi motivi okrasila otroške odejice. 

ŽELIM BITI SAMA SVOJ NAROČNIK
Ves čas nastajajo novi izdelki. "Ne sanjarim tri mesece, kaj in kako bi naredila jaz enostavno naredim."Pozorna je na trende, če vidi priložnost, jo zagrabi. Tako je v sebi razvila tudi podjetniško plat, s katero lažje snuje načrte za prihodnost.

"Želim biti sama svoj naročnik. Imeti svoj mini stationary brand z blokci, planerji, čestitkami, koledarji in drugimi papirnatimi izdelki." Kmalu bo predstavila še en projekt, ki ga pripravlja skupaj s prijateljico. Za konec pa Nina napiše: "Kako že pravijo, če ne uresničiš svojih sanj, te bo nekdo najel, da uresničiš njegove."

2 komentarja

© PEPERMINT • Theme by Maira G.